CE SE MAI ÎNTÂMPLĂ PE PIAŢA VIRTUALIZĂRII?

Într-un moment în care conceptul de desktop se află în plină transformare, curentul bring your own device (BYOD) producând coşmaruri echipelor de IT care nu mai ştiu ce fel de aplicaţii are fiecare utilizator pe maşina sa, e nevoie totuşi de modele mai performante de management. Soluţia cea mai la îndemână rămâne virtualizarea desktopurilor, care pe lângă managementul centralizat, permite livrarea către fiecare utilizator exact a aplicaţiilor de care are nevoie.

Conform IDC, care realizează periodic studii MarketScape ce sondează percepţia vendorilor din perspectiva utilizatorilor, piaţa virtualizării desktop şi a aplicaţiilor (CVD – centralised virtual desktop – conform definiţiei IDC sau VDI – virtural desktop infrastructure – un termen mult mai popular) este încă în curs de maturizare. Noile concepte precum workspace as a service (WaaS) sau mobile experience virtualization (MEV) aduc o binevenită boare de prospeţime pentru o tehnologie care în fond a apărut încă de prin anii ’90, Cine îşi mai aduce aminte de Tarantella? SCO a fost printre pionierii virtualizării în mediile enterprise bazate pe Unix, iar Tarantella permitea rularea centralizată, în mod virtual, a oricărei aplicaţii de business, prin instalarea unui simplu client pe orice fel de terminal, care folosea orice sistem de operare. Din păcate divizarea Santa Cruz Operations, care a fost preluată în parte de un provider de distribuţii Linux, a condus la eclipsarea treptată a unui brand care a jucat ani de zile rolul de pionier al sistemelor open source. virtualizarea

Revenind la client virtualization, IDC defineşte 3 categorii majore de beneficii oferite de astfel de sisteme:

  • Cuantificabile – maşinile virtuale din punctele de lucru sunt puţin consumatoare de resurse, ceea ce poate aduce economii logistice substanţiale, permiţând organizaţilor să menţină PC-urile vechi sau să le înlocuiască cu thin-clients. Modelul simplu de management contribuie la scăderea costurilor de mentenanţă, deoarece tot portofoliul de aplicaţii sau de module din cadrul unor suite rulează pe servere, în mod centralizat şi este administrat de la o simplă consolă.
  • Funcţionale – e clar că prin transferarea administrării aplicaţiilor către serverele din centrele de date riscurile de securitate şi pierdere a datelor devin mai mici, toate operaţiunle concentrându-se pe datacentre. Chiar şi dacă utilizatorii finali îşi utilizează computerele pesonale sau alte dispositive mobile pentru accesul la aplicaţii de la distanţă, prin rularea acestora în mod virtual scad considerabil riscurile şi costurile de administrare.
  • La nivel de Organizaţie – prin client virtualization, tensiunile tradiţionale între oamenii de la IT şi restul utilizatorilor nu mai au obiect. Prin scoaterea din rutinele zilnice de simplu utilizator, sistemele virtual desktops pot să conducă la o îmbunătăţirea considerabilă a experienţei acestora, prin accesarea aceloraşi icoane familiare ale aplicaţiilor de pe terminale multiple sau chiar de acasa.

Studiul IDC a analizat percepţia pieţei pentru 11 furnizori de soluţii client virtualization. Pe lângă nume consacrate din această zonă precum: Microsoft, Citrix, VMware, Oracle, Quest Software sau RedHat, este intersantă evoluţia unor vendori mai mici precum: MokaFive, Virtual Bridges, NComputing, Desktone, sau Unidesk, care s-au remarcat prin vânzări de peste 10 milioane USD pe această piaţă.

Conform analizei IDC şi percepţiei pieţei, Citrix continua să râmână lider în clasamentul IDC MarketScape pentru soluţii client virtualization. Citrix s-a lansat pe piaţa virtualizării de aplicaţii încă din 1995, cel mai popular produs fiind MetaFrame Presentation Server. Echivalentul modern al acestuia este XenApp, dar după merger-ul cu Xen, Citrix a lansat şi alte produse precum XenDesktop sau XenServer. În centrul strategiei Citrix de dezvoltare a unei platforme de virtualizare unitare se află tehnologia Citrix FlexCast care permite clienţilor să furnizeze utilizatorilor finali pratic orice fel de aplicaţii sau desktopuri virtuale. Proiectul Avalon, aflat pe masa de lucru a dezvoltatorilor Citrix, va asigura o mai bună distribuţie şi administrare a aplicaţiilor prin intermediul cloudului.

Sursa: IDC MarketScape: Worldwide Client Virtualization 2012 Vendor Analysis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.