Soluții moderne de protecție și recuperare a datelor în Cloud la VeeamOn 2022

În perioada 18-19 mai, s-a desfășurat la Las Vegas evenimentul VeeamON, ediția 2022. Conferința de tip hibrid a oferit celor aproape 45.000 de participanți înregistrați din întreaga lume viziunea companiei privind protecția datelor în mediile cloud, virtual, fizic, SaaS și Kubernetes, printr-o combinație de experiențe la fața locului și virtuale.

Încă de la conferința ce a precedat deschiderea oficială, destinată influencerilor, am reținut trei subiecte majore abordate în cadrul conferinței, despre care se va vorbi în continuare.

Viitorul soluțiilor de protecția datelor

Viziunea Veeam asupra soluțiilor moderne de protecția datelor se bazează pe evoluția simultană a accelerării adopției tehnologiilor Cloud, focalizarea pe protecția împotriva atacurilor de tip ransomware și modernizarea soluțiilor de backup.

„Veeam permite organizațiilor să utilizeze cu deplină încredere cloud-ul, evitând orice blocaje grație mobilității oferite de acesta. Aceasta este definiția protecției moderne a datelor,” afirmă Danny Allan, CTO la Veeam „Caracterul nostru inovator și creșterea bazată pe produse sunt evidențiate clar la VeeamON 2022, deoarece continuăm să stabilim cele mai înalte standarde de produs și să răspundem la nevoile clienților în ceea ce privește redefinirea securității, asigurarea rezilienței și furnizarea de soluții pregătite pentru viitor.”

În ultimul an, Veeam a lansat peste 30 de actualizări ale produselor, inclusiv Veeam Backup & ReplicationTM v11a, care include soluții native pentru cloud cu scopul de a proteja datele în mediile AWS, Azure și Google Cloud. Aceste inovații au stat la baza rezultatelor financiare-record în 2021 înregistrate de Veeam, raportând o majorare a profitului anual recurent de 27% comparat cu anul anterior, soluția Veeam Backup for Microsoft 365 crescând într-un ritm mai accelerat decât cel preconizat – 73% de la an la an -, iar Veeam Availability Suite™ a evoluat pozitiv cu peste 36% de la an la an. Acest succes a continuat și în primul trimestru al acestui an, Veeam raportând o creștere a profitului anual recurent de 25% de la an la an și o creștere de 78% de la an la an cu privire la segmentul de subscripții.

„Datorită acestor performanțe consecvente, Veeam este furnizorul nr. 1 la egalitate cu un alt furnizor la nivel mondial în cea de-a doua jumătate a anului trecut pe piața de recuperare și protecție a datelor conform IDC,” a precizat Anand Eswaran, CEO Veeam din decembrie 2021. „În cel mai recent raport bianual IDC – Software Tracker – pentru a doua jumătate a anului 2021, Veeam a înregistrat cea mai rapidă creștere a profitului pe piața mondială de replicare și protecție a datelor (DR&P) în comparație cu primii cinci furnizori, toți ceilalți furnizori însumați și media generală a pieței. De altfel, creșterea anuală a profitului Veeam a fost de peste două ori mai mare decât cea a celor mai apropiați cinci concurenți de pe piață.”

Platformă unică de protecție a datelor din orice mediu

Veeam a oferit în avanpremieră o perspectivă cu privire la platforma sa unică pentru a proteja toate datele din orice mediu – cloud, virtual, SaaS, Kubernetes și fizic. Preconizate pentru a doua jumătate a lui 2022, Veeam a prezentat noutățile-cheie ale soluțiilor native pentru cloud (pentru mediile AWS, Azure și Google Cloud) și ale soluțiilor SaaS (Microsoft 365 și Salesforce), precum și o mai bună integrare a Kasten by Veeam K10 pentru Kubernetes și, bineînțeles, mult așteptatul Veeam Backup & Replication™ v12.

„Ajutăm aproximativ 450.000 de clienți din întreaga lume să-și protejeze datele împotriva infractorilor și să elimine timpii morți și pierderile de date”, a declarat Danny Allan, CTO la Veeam. „Cu ajutorul Veeam, companiile au control complet asupra datelor și se asigură că backup-ul și recuperarea datelor pot fi operate oriunde în cloud-ul hibrid.”

După ce versiunea 11 a Veeam Backup & Replication a fost descărcată de peste 850.000 de ori, Veeam a continuat să inoveze și să extindă caracteristicile produsului ca parte a anticipatului Veeam Backup & Replication v12. Veeam a prezentat, în premieră, V12 la VeeamON 2022. Aceasta include capabilități suplimentare pentru domeniile cloud, securitate și enterprise. Veeam consolidează și mai mult funcționalitățile de care clienții au nevoie în peisajul IT în continuă schimbare de astăzi, inclusiv:

  • Mai multe funcții accelerate în cloud, inclusiv scrieri directe în stocarea obiectelor și agenți cloud-based
  • Imutabilitatea perpetuă oferă un control și o protecție sporite pentru o recuperare și mai rapidă în cazul atacurilor de tip ransomware și în ceea ce privește protecția împotriva amenințărilor cibernetice
  • Suportul și inovațiile suplimentare pentru aplicațiile din clasa enterprise facilitează operațiunile de tip „day two” și le optimizează pentru o mai mare eficiență la scară largă
  • Transparență și gestionare centralizată a protecției datelor Kubernetes cu noul plug-in Veeam Backup & Replication pentru noul Kasten by Veeam K10 V5.0.

Vechea schemă de backup 3-2-1 nu mai e suficientă

Pe fondul creșterii amenințărilor cibernetice, al creșterii exponențiale a volumului de date și al adoptării continue a cloud-ului, protejarea datelor și a sistemelor la scară largă, indiferent unde se află, a devenit o necesitate pentru organizațiile (de toate dimensiunile) din întreaga lume. Preocuparea Veeam pentru analiza acestor tendințe e susținută printr-un bogat program de cercetare derulat de specialiștii Veeam care în ultima perioadă au publicat o serie de studii dedicate:

Concluziile raportului Veeam Data Protection Trends 2022, arată că, în general, 89% dintre organizațiile globale nu sunt suficient de precaute atunci când vine vorba de protecția datelor, în condițiile în care provocările legate de protecția datelor devin din ce în ce mai complexe. În plus, incidentele de securitate nu mai afectează doar reputația companiilor, ci pot afecta chiar și continuitatea activității companiei. De aceea, este esențial pentru organizațiile de orice fel să aibă încredere că datele lor sunt protejate în mod eficient și pot fi accesate – în siguranță – în orice moment, indiferent de mediul în care sunt stocate.

Cele mai frecvente șase tipuri de atacuri pentru care organizațiile și utilizatorii fizici se pot pregăti și proteja împotriva atacurilor sunt: escrocherii online, atacuri digitale și șantaj, compromiterea e-mailurilor de afaceri, atacuri de tip ransomware, rețele botnet și atacuri asupra terminalelor mobile. Majoritatea atacurilor nu sunt efectuate de simpli oportuniști, ci de infractori cibernetici care operează în rețele criminale bine organizate.

Metodele utilizate de infractorii au evoluat, iar companiile trebuie să țină pasul cu aceștia. Vechea metodă de backup 3-2-1 nu mai este suficientă – trei copii, pe două suporturi diferite, și o copie într-o altă locație. În prezent, ca parte a  bunelor practici sunt adăugate încă două niveluri de securitate la vechea regulă, devenind 3-2-1-1-0 – trei copii ale datelor, două pe suporturi diferite, una într-o altă locație și o copie offline, și recuperarea datelor cu zero erori, astfel încât vulnerabilitatea să nu fie reintrodusă în sistem.

„După cum vedem, este bine să înțelegem cum atacă infractorii cibernetici atât consumatorii, cât și companiile. Totuși, aceasta este doar o parte a problemei,” apreciază Dan Popa, Senior Territory Manager Romania, Veeam Software. „Celălalt aspect implică utilizarea acestei realități pentru a dezvolta o strategie metodică de training și de backup care să fie aplicată pe verticală, de jos în sus, și să se bazeze pe cele mai bune practici și pe o gestionare modernă a datelor.”

Iată câteva dintre concluziile studiului „Ransomware Insights Report 2022”:

  • 16% dintre organizaţii își testează capacitatea de restaurare a copiilor de backup
  • 25% dintre organizaţii folosesc fluxuri orchestrate de soluții pentru continuitatea afacerii și recuperare în caz de dezastru
  • 19% dintre organizaţii își recuperează datele în urma unui atac ransomware fără să plătească
  • 52% plătesc sumele solicitate și își recuperează datele
  • 24% plătesc, dar nu pot recupera nimic.
  • 30% din cazuri raportează atacuri și asupra depozitelor de backup

Organizațiile care doresc cu adevărat să își îmbunătățească reziliența ar trebui să își educe în mod constant angajații cu privire la modul de identificare a e-mailurilor suspecte și la modul de gestionare a datelor sensibile, astfel încât să se reducă la minimum incidentele cauzate de phishing și botnet. Acestea pot fi evitate, dar necesită o gestionare eficientă a e-mailurilor și aplicarea unor instrumente de machine learning și de inteligență artificială concepute pentru a minimiza șansele ca e-mailurile să ajungă în inboxul utilizatorului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.