Interviu cu Dan Popa, Senior Territory Manager România, Bulgaria & Albania la Veeam Software Veeam România
Radu Crahmaliuc (R.C.): Cu aproape 20 ani în urmă, când am început să promovez soluțiile software bazare pe Cloud și virtualizare, piața din România era încă avidă după sistemele de tip ”on premisis”, iar furnizorii se întreceau în vânzarea de licențe server și desktop. Cum apreciați evoluția pieței di România din perspectiva evoluției către sistemul de licențiere SaaS?

Dan Popa (D.P.): Multe organizații din România au decis să investească în soluții Cloud în ultimii ani. Ele au început mai întâi prin rularea unor aplicații și teste, iar în paralel au implementat aplicații Software as a Service (SaaS), precum produse CRM și soluții de productivitate la birou, pentru e-mail și mesagerie.
Există mai mulți factori favorizanți în spatele deciziei companiilor de a-și muta datele într-un mediu multi-cloud. În primul rând se reduc astfel costurile asociate cu întreținerea infrastructurii tradiționale, în special cu proiectele de consolidare a centrelor de date. Atunci când organizațiile achiziționează și proiectează infrastructură pentru sarcini de lucru de mare intensitate, este mai logic din punct de vedere comercial ca acestea să achiziționeze active pentru fluxuri de lucru normale și să mute în Cloud vârful de sarcină. Acest lucru poate fi văzut în mod obișnuit în sectorul de retail, unde comercianții utilizează resursele din Cloud în timpul sezonului de cumpărături de Crăciun.
Primele care au adoptat sistemul de licențiere SaaS au fost marile companii multinaționale care au intrat pe piața din România și, treptat, companiile locale au început să investească la rândul lor în SaaS, pe măsură ce s-au dezvoltat. Credem că vom vedea acest trend continuând pentru companiile mijlocii și, în cazul unor produse ca Office 365, chiar și pentru firmele mici. Această tendință este, de asemenea, confirmată de vânzările Veeam, pentru că Veeam Backup pentru Microsoft Office 365 este produsul nostru cu cea mai rapidă creștere.
R.C.: Conform studiului Veeam Data Protection Report din 2021, peste o treime din participanți au declarat că cel mai important driver pentru schimbare a fost îmbunătățirea economiei soluției, îmbunătățirea ROI/TCO, reducerea balanței de costuri hardware/software sau trecerea de la modelul de cheltuieli bazat pe capitalizare (CapEx) la cel pe operațiuni (OpEx). Se poate spune că aceste concluzii se suprapun cu cele mai importante avantaje oferite de migrarea la soluțiile bazate pe Cloud?
D.P.: Aceasta este una dintre principalele caracteristici ale Cloud-ului, de a oferi software ca serviciu și hardware ca serviciu, eliminând nevoia de investiții CapEx ridicate. Companiile care vor obține cel mai mare avantaj competitiv din Cloud vor fi cele cu o abordare hibridă, care beneficiază de costurile mai mici și flexibilitatea Cloud-ului public, profitând în același timp de securitatea și proximitatea Cloud-ului privat.
Succesul în transformarea digitală se va baza în cele din urmă pe disponibilitatea datelor și a aplicațiilor în Cloud-ul hibrid. Protecția modernă a datelor ajută companiile să gestioneze și să protejeze datele la un nivel de neegalat și le ajută să folosească aceste date în centrele de date și în Cloud. Acest lucru este necesar pentru a pregăti pentru viitor organizațiile pentru economia digitală și include backup și recuperare de date, mobilitate Cloud, monitorizare și analiză, protecție ransomware și securitatea datelor, orchestrarea recuperării datelor în caz de dezastru și reutilizarea lor. Combinația acestor capacități este esențială pentru continuitatea afacerii unei organizații, precum și succesul acesteia în stimularea transformării digitale.
R.C.: Conform aceluiași studiu, efectele Pandemiei asociate cu COVID-19 au produs o accelerare a eforturilor de transformare digitală pentru cca 53% dintre companiile est-europene. Se poate face o apreciere privind acest efect emulator și pentru piața din România? Sunt firmele românești dispuse să investească într-o perioadă de criză, nu numai pentru a depăși situația de moment, ci și pentru a dobândi avantaje competitive pentru viitor?
D.P.: Companiile românești au investit masiv în transformarea lor digitală în timpul pandemiei și au accelerat deciziile strategice. Sectorul bancar a fost unul dintre cele mai active sectoare, cu investiții de peste 200 de milioane euro. Vedem o legătură directă între eforturile de transformare digitală ale unei anumite organizații sau ale unui anumit sector economic și cererea pentru protecție modernă a datelor. Nu este surprinzător deci că am avut un an cu vânzări record, care a oferit băncilor românești instrumentele adecvate pentru a menține datele sensibile ale clienților lor în siguranță.
De asemenea, am văzut și anul trecut o cerere constantă din partea sectorului IT&C, deoarece acești jucători sunt primii care adoptă soluții de backup. Un nou sector emergent este cel al sănătății. Pe măsură ce telemedicina devine mai importantă și datele pacienților încep să circule între diferiți furnizori de servicii medicale, companiile din acest domeniu încep să depună eforturi tot mai mari pentru a se conforma legislației, dar și pentru a se asigura că pot evita un atac de tip ransomware care să fure datele pacienților.
Vedem, de asemenea, o cerere tot mai mare pentru soluțiile noastre din segmentul industrial, companiile auto fiind printre cele care le adoptă cel mai rapid. Credem că sectorul public va spori, de asemenea, investițiile în protecția datelor, având în vedere eforturile de digitalizare ale administrației.
R.C.: Știm cu toții că ultimul an a însemnat și un examen de maturitate pentru Securitate sistemelor informatice. Peste 96% dintre organizațiile din Europa de Est au suferit incidente soldate cu pierderi de date. Cum apreciați această evoluție pe plan local și care credeți că este cel mai mare motiv de îngrijorare: numărul relative mare de atacuri sau valoarea datelor compromise prin aceste acțiune?
D.P.: Companiile produc volume uriașe de date despre angajați, clienți și furnizori și sunt creditate ca fiind custozi de încredere ai acestor date. Având în vedere importanța tot mai mare a datelor cu caracter personal, organizațiile au acum o responsabilitate societală mai largă de a se asigura că sistemele lor sunt complet recuperabile în orice moment. În timp ce departamentele IT au un rol crucial de jucat aici, liderii companiilor trebuie, de asemenea, să realizeze cu adevărat importanța recuperării datelor în caz de dezastru (DR).
Pentru departamentele IT, planificarea Disaster Recovery poate să nu fie cea mai strălucitoare și profitabilă sarcină, dar nu este una care ar trebui ocolită sau tratată ca un exercițiu de bifare a unei sarcini. Testarea DR trebuie să fie strictă, analizând orice eventualitate și pregătind un răspuns adecvat. Deși acest lucru poate fi un exercițiu intensiv din punct de vedere al costurilor în ceea ce privește resursele, pentru companii care văd din ce în ce mai multe dintre aplicațiile lor ca fiind critice pentru afaceri, randamentul acestei investiții va fi realizat atunci când dezastrul lovește.
Noi vedem datele ca pe un activ critic al unei organizații. Puteți face afaceri fără a vă accesa datele oricând și oriunde, chiar și timp de câteva minute? Amenințările de tip ransomware sunt în creștere, iar întreprinderile trebuie să înțeleagă că este o chestiune de “când”, nu “dacă” vor fi atacate și trebuie să pună în aplicare procesele adecvate de gestionare și protecție a datelor, astfel încât datele să poată fi recuperate rapid în cazul în care se întâmplă cel rău lucru.
R.C.: Migrarea soluțiilor de back-up în Cloud nu exclude folosirea de soluții dedicate chiar și pentru platformele cele mai folosite, precum Microsoft Office 365. Cum se face că, așa cum reiese din studiul Veeam, 32% dintre organizațiile est-europene au datele Microsoft Office 365 neprotejate în afara funcționalităților incorporate?
D.P.: Datorită Microsoft Office 365, nu mai este necesar să configurați VPN-uri greoaie și conexiuni la distanță pentru a vă accesa datele. Indiferent dacă lucrați la birou sau acasă, cu un laptop sau un telefon mobil, accesarea datelor de afaceri este mai ușoară ca niciodată prin interfața simplă a Microsoft 365.
Cred că în Europa de Est, ca și în alte părți ale lumii, mulți administratori IT nu își dau seama că Microsoft nu este responsabil pentru backup-ul datelor companiei și este important să înțelegeți termenele și condițiile acordurilor privind nivelul serviciilor (SLA). Microsoft este responsabil pentru protejarea hardware-ului fizic pe care se află datele, a sistemului de operare și a aplicației, a rețelei și a conexiunii la serviciul de autentificare. Întreprinderile sunt responsabile pentru protejarea datelor pe care le creează și le stochează. De exemplu, Microsoft SaaS acoperă accesul la date, dar numai pentru un număr limitat de zile, astfel încât companiile care doresc să păstreze datele disponibile și protejate după acel interval de timp trebuie să găsească o altă metodă. Acest lucru devine mai mult o problemă pentru întreprinderi atunci când au de-a face cu un cont compromis și datele lor sunt criptate și ținute ostatice pentru răscumpărare.
Cu cea mai recentă versiune de Veeam Backup pentru Microsoft Office 365, companiile pot face backup pentru datele Exchange, OneDrive, SharePoint Online și Teams de câte ori doresc. Această soluție nu numai că oferă posibilitatea de a restaura datele într-o locație originală, ci și de a exporta date local sau într-o locație nouă. În acest fel, veți fi întotdeauna siguri că datele esențiale pentru companie vor fi păstrate, iar angajații dumneavoastră vă vor garanta că vor avea întotdeauna acces la fișierele lor valoroase, indiferent unde se află.
R.C.: Cum ne putem explica faptul că, deși doar 11% din volumul de date nu sunt salvate, peste 38% din datele de back-up nu pot fi recuperate complet din cauza diferitelor erori?
D.P.: Există două motive importante pentru eșecul backup-ului și a restaurării datelor: procesul de backup se termină cu erori sau depășește fereastra de timp alocată și, în al doilea rând, recuperarea datelor nu se ridică la nivelul cerut de condițiile contractuale (SLA). Dacă o copie de rezervă eșuează, datele rămân neprotejate, ceea ce reprezintă o preocupare uriașă pentru companii, având în vedere că impactul pierderii de date și al perioadei de nefuncționare neplanificate are impact major, de la reacția negativă a clienților până la căderea cotațiilor acțiunilor listate la bursă.
Aceste probleme sunt accentuate de faptul că peisajul amenințărilor digitale evoluează într-un ritm exponențial. Rezultatul este un decalaj tot mai mare între capacitățile de protecție a datelor ale companiilor și nevoile lor legate de procesul de transformare digitală. Acest deficit trebuie să fie redus rapid, având în vedere presiunea exercitată asupra organizațiilor de a accelera utilizarea tehnologiilor bazate pe cloud pentru a deservi clienții din economia digitală.