O NOUA DIMENSIUNE A CONSUMULUI DE MOBILITATE

Iata un studiu Forrester – Adobe care analizeaza o multitudine de aspecte care tin de relatiile cu clientii si sunt dependente de mobilitate, oferindu-ne  “10 predictii de mobilitate pentru aul 2015”.  

Revolutia mobila digitala este in plina evolutie globala. Forrester prevede ca pana la sfarsitul acestui an 42% din populatia globului va poseda propriul smartphone iar castigatori vor fi acei lideri de marketing capabili sa isi restructureze rapid intreaga strategie dinspre avantajele oferite de aplicatiile mobile catre captarea, analiza si impachetarea informatiei astfel incat sa ajunga cat mai rapid la consumatorul final.

Adobe mobile marketingTehnologiile mobile sunt incadrate de mult in acea pleiada de trenduri hight-tech considerate disruptive pentru modelul de consumer business cu care ne invatasem in ultimele decade. Desi unele schimbari s-au remarcat odata cu larga popularizare a Internetului, exista deja procese de business care trebuie regandite din perspectiva economiei digitale cu scopul cat mai clar de a castiga si retine clientii. La randul lor, consumatorii vor informatia direct de la producatori, pentru a face comparatia cu propriile dorinte, in cel mai scurt timp si in context. Astazi 18% dintre clientii online din Statele Unite au aceste asteptari, in timp ce alte 30% se afla “in tranzitie” catre aceasta stare.

Iata o sinteza a celor mai importante mutatii care ne vor afecta din aceasta perspectiva, sub forma predictiilor propuse Forrester pentru acest an:

  1. Mobilitatea va acapara un imens potential tehnologic si investitii pe masura – startup-rile bazate pe mobilitate si liderii de marketing vor incinge competitia prin metode innovative de a castiga, servi si retine clientii in momentele lor de mobilitate.
  2. Regandirea proceselor de business pentru mobile – multe canale de retail si companii de turism vor migra catre un nou model organizational, care le va permite sa evolueze dincolo de un simplu business digital.
  3. Noile modele de business vor afecta canalele traditionale din toate industriile – tehnologiile mobile ofera in primul rand oportunitatea de schimbare a structurii costurilor si coboara barierele de intrare pentru toate industriile…
  4. Inovatiile vor fi asimilate mult mai rapid pe pietele emergente – Forrster vede consumtorii din Africa si Asia de sud-est renuntand la PC-uri in favoarea echipamentelor mobile, mai ieftine si mai eficiente, iar in Brazilia, Rusia si Africa de Sud rata de adoptie a telefoanelor inteligente va depasi 50% pana la sfarsitul acestui an.
  5. Stategiile de business vor face pasul de la aplicatii la experiente – consumatorii din Marea Britanie si SUA folosesc in medie cam 24 de aplicatii pe luna pe telefoanele lor mobile, dar peste 80% din timp il petrec pe un minim de 5 aplicatii
  6. Reclamele mobile beneficiaza de noile tehnologii – Ecranele tot mai late si serviciile 4G vor face din filmuletele de reclama cele mai puternice instrumente de advertising. Numai in Europa de Vest piata reclamelor mobile va depasi 2 miliarde de € pana la finele lui 2015.
  7. Colaborare tot mai stransa intre branduri si furnizorii de continut – O piata cu un imens potential unde deocamdata se afirma jucatori precum Nativo, Polar Mobile Group, Sharethrough sau Taboola, este gata sa se lase cucerita de Apple, Facebook sau Google, care vor veni cu magazine de aplicatii si servicii unde branduile, publisherii si dezvoltatorii vor colabora deplin pentru castigarea experientei mobile.
  8. Momentele mobile se vor transforma in micro momente – definite de Forrester ca acele instantanee generatoare de reactii imediate din partea consumatorilor mobili. Brandurile vor trebui sa anticipeze cerintele clientilor prin micro-momente cladite ad-hoc pe date contextuale ce vor trimite consumatorilor scurte mesaje, imagini sau orice alte impulsuri de natura sa ii indemne la o reactie imediata. Industria de turism a avansat aici. Da cate ori, cand cautati cea mai buna locatie de cazare, nu primiti mesaje instantanee care va indemna sa faceti rapid rezervarea pentru ca este cea din urma camera la cel mai convenabil pret… Sau de cate ori o simpla ezitare de cateva minute nu v-a facut sa pierdeti o super oferta pentru un super-zbor?
  9. Intimitatea mobila este urmatorul diferentiator pentru experientele mobile – sa nu uitam ca renegocierea Directivei EU Data Protection si introducerea “dreptului de a fi uitat” sunt puncte fierbinti pe agenda de lucru a politicienilor europeni din acest an. Furnizorii vor fi nevoiti sa apeleze tot mai mult la privilegiile de confidentialitate si intimitate ca diferentiatori pentru competitivitate.
  10. Instrumentele mobile de plata si ecosistemele contactless vor lua avant – Apple Pay si alte cateva portofele electronice vor castiga popularitate pe piata Americana, in timp ce toate marile banci si furnizorii specializati au demarat ofensiva cardurilor Le stim, le avem deja si in portofelele noastre…

 

In fine, cum intreg studiul Top 10 Mobile Predictions for 2015” este interesant, le recomand celor pasionati de marketingul digital sa il citeasca in original, descarcandu-l de pe site-ul Adobe:

 

Photo source: Adobe Blogs

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.