CEI 10 PASI PRIN CARE ORACLE SI-A DEFINIT CALEA SPRE SUPREMATIA IN CLOUD

Ascensiunea efervescenta a fenomenului Cloud Computing a antrenat toti vectorii responsabili de dezvoltarea pietei de IT si nu numai. Implicatiile asupra modelelor de business generate de noile tehnologii au impus o adaptare rapida, din mers, a tuturor marilor jucatori, care au trebuit sa se mapeze la noile modalitati de a vinde servicii catre clientii care in mare au nevoie de aceleasi lucruri: putere de procesare, flexibilitate, costuri reduse, performante. Dar, ca la fiecare nou val al progresului digital, pe langa jucatorii consacrati au aparut si noile staruri, furnizori de servicii care au prins la inceput cate o nisa si ulterior si-au diversificat optiunile, pe masura acapararii de noi cote de piata.

Dupa ce in articolul „Adobe – compania care a avut curajul sa se reinventeze prin Cloud” am prezentat amplele transformari parcurse de compania Adobe prin migrarea la un model de business bazat 100% pe Cloud, iata o analiza succinta a strategiei aleasa de compania Oracle. Strategie anuntata la sfarsitul anului trecut prin definirea celor 10 pasi esentiali in migrarea catre Cloud si confirmata recent prin anuntarea celor peste 24 de noi servicii incluse in Oracle Cloud Platform.

Pionier al inovatiilor tehnologice

riti-piti cloudDesi face parte din categoria ”greilor” de pe piata IT, ORACLE s-a pozitionat intotdeauna ca un pionier, un veritabil generator in privinta adoptarii noilor tehnologii. Transformarile induse de intensa politica de achizitii au facut din Oracle o superputere in IT, un gigant capabil sa acopere practic orice categorii de solutii, de la baze de date, aplicatii de business si instrumente middleware pana la infrastructura hardware si networking.

Toti cei care au fost implicati intr-o fuziune sau o achizitie mai ampla spun ca procesul de asimilare este destul de greu si poate dura ani de zile. Prima miscare expansionista spectaculoasa facuta de Oracle a fost PeopleSoft in 2005, urmata de Siebel in 2006 si mega-asimilarea companiei Sun Systems in 2009. In realitate, putini stiu ca in ultimii 10 ani Oracle a achizitionat nu mai putin de 103 companii, producatori de aplicatii, instrumente de dezvoltare, solutii industriale, servere, storage si networking.

Cum sa tii pe picioare un asemenea colos? Cum sa planuiesti o strategie de dezvoltare pentru un asemenea conglomerat de companii, produse, stiluri de business si oameni, in conditiile in care realitatile concurentiale ale fiecarei piete din acest conglomerat se schimba rapid? Oracle a gasit de fiecare data calea. Iar calea cea mai noua este cu siguranta orientata catre Cloud. Iar paradoxul in cazul navigarii pe oceanul de business cu un asemena colos este ca desi aceasta evolutie în multiple directii ridica o serie de riscuri inerente, prin orientarea clara catre azimutul Cloud, Oracle are sansa de a deveni cea mai puternica forta de pe piata furnizorilor de solutii, acoperind practic toate categoriile de servicii si solutii Cloud.

Fundamentele strategiei Cloud la Oracle

S-a vorbit mult despre nelamuririle legate de Cloud, devenite ulterior anecdotice, din discutiile lui Larry Ellison cu analistii financiari in septembrie 2008. Am urmarit discursul si nu mi se pare nimic aiurea daca ne gandim la ceea ce se stia despre Cloud la momentul 2008. Larry nu a facut decat sa isi exprime niste opinii si niste indoieli, dar chiar si astazi, cand Cloudul si-a dovedit cu prisosinta rolul de motor in noile modele de business, multi au inca reticente despre oportunitatile oferite de Cloud.

Larry StatementDincolo de controverse, declaratii si pozitionari, cel mai elocvent exemplu despre seriozitatea cu care Oracle a abordat strategia devoltarii pentru Cloud poate fi gasita in cifre. Iata cateva dintre rezultatele trimestriale (Q2, anul fiscal 2015) anuntate de Larry Ellison, Mark Hurd si Safra Katz in teleconferinta din 17 Decembrie 2014:

 • Veniturile totale pe trimestru 519 milioane $, cu 47% mai mult decat perioada similara din anul precedent (Q2).
 • Crestere de 80% a vanzarilor de cloud in zona EMEA
 • 860 noi clienti de servicii SaaS, dintre care 230 au subscris pentru mai mult de un set de aplicatii
 • Peste 460 noi clienti SaaS inregistrati in Customer Experience (CX)
 • 250 noi clienti SaaS pentru solutii ERP si EPM (Enterprise Performance Management).
 • 230 noi clienti pentru Human Capital Management (HCM),
 • 150 noi clienti pentru Oracle platform as a service (PaaS).

A fost o prima ocazie in care analistii au primit de la conducerea Oracle un raspuns fara dubii legat de amplul process de tranzitie spre cloud pe care compania il face atat la nivelul intregului portofoliu de produse, cat si la structura de vanzari a organizatiei si redefinirea modelului de business.

Cei 10 pasi esentiali catre Cloud

Iata planul expus de Larry Ellison si Mark Hurd pentru o migrare strategica radicala catre cloud si transformarea Oracle in cel mai mare furnizor de servicii cloud din lume.

 1. Cresterea cea mai rapida a cifrei de afaceri – pentru anul fiscal 2016 Larry Ellison estima vanzari de subscriptii SaaS si PaaS de peste 1 miliard de dolari.
 2. Clientii s-au plictisit de costurile si timpul necesar unei implementari – Oracle ofera solutii hardware si software care pot fi integrate si implementate in functie de cerintele clientului, odata cu optimizarea aplicatiilor si a serviciilor.
 3. Aplicatiile SaaS au cea mai rapida rata de crestere – pornind de la rezultatele spectaculoase inregistrate in vanzarile de solutii SaaS si de la numarul mare de servicii prezente in portofoliul sau, Oracle mizeaza pe dezvoltarea continua a pietelor de servicii Cloud pentru vanzari, Marketing, ERP/EPM sau HCM.
 4. Piata solutiilor PaaS poate fi mai importanta pentru Oracle decat oportunitatile SaaS – pornind de la o baza deja existenta de peste 400.000 de clienti, tot mai multi vor prefera solutii SaaS dezvoltate pe platforma ce contine Java si Oracle Database
 5. Accentul se pune pe suitele complete de aplicatii SaaS – istoria IT a demonstrat si tendinta va continua sa evolueze, ca vendorii care ofera pachete integrate de solutii si aplicatii vor fi intotdeauna preferati celor care vin doar cu solutii punctuale.
 6. Oracle Database 12ceste optimizata pentru cloud– optiunile in-Memory si multitenancy sunt cele doua functionalitati esentiale pentru care clientii traditionali vor dori sa migreze la recenta solutie bazata pe cloud.
 7. Crestere datorata investitiilor masive in cloud computing – Oracle a mizat pe matruitatea si performantele produselor sale, investind in dezvoltarea interna a aplicatiilor Fusion si a platformei Fusion Middleware, precum si in integrarea companiilor cloud achizitionate.
 8. Conditii superioare de securitate in cloud – un diferentiator major in oferta Oracle este adoptarea tehnologiilor multitenant la nivelul bazelor de date din cloud, care asigura medii mai sigure pentru clienti decat dezvoltarea acestora la nivelul aplicatiilor.
 9. Oferta competitiva pentru solutiile IaaS – desi strategia Oracle se bazeaza in esenta pe solutiile SaaS si PaaS, Larry Ellison a tinut sa precizeze ca: “Avem tot ce ne trebuie pentru a oferi servicii IaaS la preturi similare cu cele practicate de Amazon, Google si ceilalti…”
 10. Oracle continua sa investeasca in aplicatiile on-premises – desi multi clienti au migrat deja la solutii SaaS, exista inca o destule aplicatii cu licentiere perpetua preferate de clientii din zona enterprise.

Odiseea Oracle in Cloud continua

Prin cele peste 24 de noi servicii cloud anuntate in 22 iunie ca extensie la Oracle Cloud Platform, Oracle isi intareste considerabil pozitia in toate cele trei segmente esentiale ale pietei de Cloud:  SaaS, PaaS si  IaaS. Noile servicii includ: Oracle Database Cloud – Exadata, Oracle Archive Storage Cloud, Oracle Big Data Cloud, Oracle Integration Cloud, Oracle Mobile Cloud si Oracle Process Cloud.

Platforma Cloud construita de Oracle faciliteaza clientilor dezvoltarea de noi aplicatii, ca extensie a celor existente si permite migrarea facila a solutiilor on-premises catre Cloud. O descriere mai ampla a acestor servicii va fi facuta in articolele urmatoare.

Image Sources: Oracle.com

Related articles: “Quote of the Week: Larry Ellison Oracle – A Real Spectacular Cloud Transformation” – cloud☁mania, June 26, 2015

 

 

One thought on “CEI 10 PASI PRIN CARE ORACLE SI-A DEFINIT CALEA SPRE SUPREMATIA IN CLOUD

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.