DISRUPTIVE NU SUNT TEHNOLOGIILE, CI MODELELE MUTANTE DE BUSINESS

Vorbim tot mai mult de Internet of Everything, unul dintre fenomenele tehnologice ale căror implicații în modelele de business pot fi considerate „anormale” din punctul  vedere al rețetelor predictive, tradiționale. Dar așa cum fiecare revoluție din istoria omenirii a produs mutații disruptive în evoluția economico-socială, și revoluțiile tehnologice au efecte asemănătoare în comportamentul nostru de consumator, fie privat, fie de business.

Mă gândesc cu nostalgie la anii în care căutam fise de 25 de bani ca sa pot da un telefon de pe stradă, în care primul abonament „în cloud” era postul de radio care susura în difuzoare „Noapte bună copii!” sau un pic mai târziu la lungile drumuri prin Europa în care găseam la fix orice adresa când nici nu visam la sistemele GPS… Să nu mai vorbesc de epoca riglelor de calcul, abacelor, șabloanelor Rotring sau a tabelelor cu logaritmi… Și exemple sunt cu sutele.

Acum avem cutezanța de a privi în viitor la o lume din ce în ce mai conectată, în care oamenii nu se mai conectează numai cu oamenii, ci cu absolut orice poate asimila un microcip, un senzor sau o adresa IP.

toysIoE poate fi privit ca un al patrulea val în evoluția Internetului, de la prima undă a stabilirii unor conectivități, la valul care a cuprins economia în rețea, urmat de larga adopție a experiențelor Web. Următoarea decadă va fi dominată clar de fenomenul Internet of Everything care conectează oameni, informații și procese cu tot ansamblul de implicații sociale și de business.

Cisco estimează ca acum avem peste 18,2 miliarde de conexiuni la Internet, iar până în 2020 numărul conexiunilor mondiale va depăși cifra de 50 de miliarde. Volumul de date transmis prin aceste conexiuni a crecut de la 3ZB (3,000,000,000,000,000,000,000 bytes) în 2010 la 10ZB (10,000,000,000,000,000,000,000 bytes) anul acesta și va ajunge la 40ZB (40,000,000,000,000,000,000,000 bytes) până în anul 2020. Conform acelorași surse, piața soluțiilor IoE – adică dispozitivele, infrastructura și aplicațiile poate ajunge la 19 trilioane $ până în 2022, ceea ce ar putea atrage o creștere a profitului corporatist general de peste 21%.

Dar până să ne familiarizăm cu implicațiile de business asigurate de IoE, am putea să trecem în revistă cele mai importante beneficii pe care tehnologiile IoT le pot oferi pentru zona de afaceri. Zona de aplicabilitate a tehnologiilor IoT la nivel enterprise este deosebit de largă, acoperind o vastitate de domenii precum interconectarea umană, conectarea locuințelor și a clădirilor, automobilele independente, orașele inteligente sau industriile automatizate.

Daca sunteți curioși să aflați care sunt cele mai importante beneficii de business ale fenomenului IoT, vă recomand să citiți articolul „De la digitalizarea socială la modelele disruptive de business”publicat in IT Trends

Image Source: ToyNews

 

 

 

 

2 thoughts on “DISRUPTIVE NU SUNT TEHNOLOGIILE, CI MODELELE MUTANTE DE BUSINESS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.