STRATEGIA IBM DE IMPLEMENTARE A CONCEPTULUI INTERNET OF THINGS IN BUSINESS

Apreciind importanța sistemelor de obiecte conectate pentru business, IBM a anuntat investitii de peste 3 miliarde de dolari si a infiintat Divizia Internet of Things

In urmatorii ani, sute de miliarde de obiecte vor fi conectate la sistemele IT mondiale prin intermediul Internet of Things (IoT). Aceasta include totul, de la senzorii retelelor de energie electrica si echipamentelor din fabrici, la dispozitivele de monitorizare fitness pe care le purtam la incheieturile mainilor si produsele alimentare din magazine.

IBM IoTIn prezent, cantitatea de date provenite din dispozitive IoT depaseste capacitatea de care dispun cele mai multe organizatii pentru a le capta si a le utiliza. De aceea, este momentul oportun pentru a face IoT gata pentru a fi implementat in mediul de afaceri. Este timpul pentru a construi o infrastructura de tip enterprise capabila sa gestioneze toate aceste date si sa le transforme in perspective de actiune atunci cand utilizatorii au nevoie de ele.

Aceasta infrastructura are trei elemente esentiale: instrumente de analiza capabile sa gestioneze cantitati mari de date, servicii de cloud care sa manipuleze fluxul imens de date si sa asigure oricand acces factorilor de decizie, precum si sisteme de securitate capabile sa protejeze datele provenite din IoT, la fel de riguroase ca sistemele implementate de organizatii pentru protejarea informatiilor financiare confidentiale, IP-urilor si a celor privind strategiile de dezvoltare.

In luna martie a acestui an, IBM a anuntat ca in urmatorii patru ani va investi 3 miliarde de dolari, pentru a pune bazele unei noi divizii IoT, care va implementa o platforma deschisa bazata pe cloud pentru a sprijini clientii si partenerii sa dezvolte solutii IoT. Divizia IBM Internet of Things va fi dedicata dezvoltarii la scara larga a unei infrastructuri IoT gata de utilizare in business.

IBM IoT 3Potrivit IDC, pana in 2020 in Europa de Sud-Est vor exista peste 200 de milioane de dispozitive conectate, iar numarul de conexiuni la Internet va fi de cinci ori mai mare decat populatia din aceasta regiune. Dispozitivele, atat cele ce se adreseaza consumatorilor, cat si cele de tip enterprise, vor masura, controla si vor usura multe aspecte ale vietii noastre. Conceptul de Internet of Things evolueaza rapid in Europa de Sud Est, sprijinind infuzarea inteligentei in componentele masinilor, cladirilor, dar si in procesele si lanturile de aprovizionare; totodata, ofera organizatiilor si companiilor din intreaga zona oportunitatea enorma de a-si transforma afacerile si de a oferi rezultate mai bune clientilor.

IBM este in masura sa sprijine sistemul de business, ocupand o pozitie unica in accelerarea acestui proces de transformare. IBM ofera clientilor platformele de cloud – Bluemix si SOFTLAYER, ce le permite dezvoltarea si executarea aplicatiilor, dar si adaugarea, la cerere, a diferite nivele de securitate. Bluemix este o platforma unificata, de sine statatoare, care ajuta clientii sa analizeze volume mari de date provenite de la orice dispozitiv conectat la Internet.

Serviciile IBM Bluemix includ IBM Bluemix Internet of Things Platform, IBM Bluemix Geospatial Analytics, IBM Bluemix BigInsights, IBM Predictive Analytics, precum si alte servicii ce pot fi combinate ca un sistem Lego – cu un efort de dezvoltare minim. Rezultatele sunt: reducerea timpului dedicat dezvoltarii aplicatiilor, implementare si executare fara efort, securitate cloud de prima clasa, cu instrumente de analiza atat a datelor structurate cat si a celor nestructurate provenite din din mai multe surse de diferite ca viteza, volum si varietate”, precizeaza Michael Paier, Director General, IBM Europa de Sud-Est.

IBM estimeaza ca 90 % din datele generate de dispozitive cum ar fi smartphone-uri, tablete, vehicule si electrocasnice conectate nu sunt analizate. Aproximativ 60% din aceste date incep sa-si piarda valoarea in cateva milisecunde dupa ce au fost generate. Pentru a rezolva aceasta provocare, IBM a anuntat:

  • IBM IoT Cloud Open Platform for Industries: Aceasta platforma va oferi noi servicii de analytics pe care atat clientii, partenerii, dar si compania IBM le pot folosi pentru a dezvolta si furniza solutii IoT pe verticala industriei. De exemplu, IBM va introduce un serviciu bazat pe cloud, care va ajuta companiile de asigurari sa extraga informatii din vehiculele conectate. Acest lucru va permite modalitati mai dinamice de stabilire a preturilor si furnizarea de servicii personalizate pentru fiecare sofer in parte.
  • IBM Bluemix IoT Zone: Noi servicii IoT, ca parte a platformei ca serviciu IBM Bluemix, care vor permite dezvoltatorilor sa integreze cu usurinta datele IoT in dezvoltarea si implementarea aplicatiilor IoT bazate pe cloud. Dezvoltatorii vor putea imbunatati aplicatiile de afaceri existente – cum ar fi cele de gestionarea activelor intreprinderii, managementul facilitatilor si instrumente de software engineering design – prin colectarea in timp real a cat mai multor date si prin incorporarea solutiilor de analytics pentru a automatiza si a optimiza procesele critice specifice IoT.
  • IBM IoT Ecosystem: Extinderea ecosistemului de parteneri IoT – de la producatorii de siliciu si dispozitive, la furnizorii de solutii specifice industriei – cum ar fi AT&T, ARM, Semtech si recent anuntata The Weather Company – care sa asigure integrarea sigura si fara intreruperi a serviciilor de date si solutii pe platforma IBM.

Strategia IBM se bazeaza pe doua abordari care vor accelera procesele de trasformare a afacerii prin intermediul IoT:

  • Prima se refera la parteneriatul cu compania ARM, lider in dezvoltarea de tehnologie de procesor pentru dispozitivele IoT. Colaborarea dintre cele doua companii are la baza conectarea senzorilor dezvoltati pe arhitectura procesorului ARM cu platforma IBM IoT – denumita IBM IoT Foundation. IBM IoT Foundation este un serviciu cloud care permite organizatiilor sa dezvolte propriile aplicatii integrand date obtinute prin intermediul IoT, sa cumuleze date din mai multe surse si sa le integreze cu propriile sisteme IT si sa le utilizeze in vastul portofoliul de instrumente de analiza al IBM. Datorita colaborarii dintre IBM si ARM, organizatiile vor putea sa analizeze datele mai rapid, mai usor si mai sigur.
  • Cealalta abordare se refera la strategia IBM de a construi pe platforma de cloud o serie de solutii specifice industriilor.

Faptul ca IBM ofera o retea globala de centre de date cloud reprezinta un diferentiator-cheie pentru companiile care colecteaza datele obtinute prin intermediul IoT. Multe dintre ele sunt afaceri globale si au nevoie de conectivitate unitara la nivel mondial pentru dispozitivele pe care le monitorizeaza, datorita timpului de latenta, confidentialitatii si reglementarilor in vigoare.

De asemenea, securitatea va reprezenta o prioritate de top pentru organizatiile care exploateaza Internet of Things. Probabil ati vazut stiri despre masini conectate care au fost furate de la distanta de hackeri, acestea fiind cu scop demonstrativ, din fericire. Pentru a aborda vulnerabilitatea dispozitivelor si retelelor IoT, IBM lucreaza alaturi de parteneri pentru a crea un serviciu de registru securizat pe baza de cip, care va stabili identitatea dispozitivelor conectate la o retea IoT astfel incat intruziunile in retea sa fie detectate rapid.

Solutiile de Analytics vor fi cel mai important element in dezvoltarea de aplicatii valoroase bazate pe IoT. Sa ne gandim un pic la aparatele electrocasnice. In viitor, vor fi conectate la Internet si echipate cu procesoare precum mini computerele ARM.  Producatorii vor putea sa monitorizeze frigiderul sau masina de spalat vase de la distanta, vor detecta anomaliile si vor folosi software de analiza pentru a afla daca este necesara intretinerea preventiva. Utilizand solutiile de analiza predictiva, electrocasnicele vor beneficia de service in timp util, astfel incat vor fi prevenite daunele costisitoare.

Acesta este modul in care IBM utilizeaza potentialul fenomenului IoT. Cu inteligenta furnizata de software-ul de analiza, conectivitatea continua prin intermediul cloud si securitatea de tip enterprise, Internet of Things poate fi transformat in Internet of Insights.

Image Sources: IBM.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.