DESPRE ROCS DIN FATA, DAR MAI ALES DIN SPATELE CORTINEI…

ROCS logoA trecut si ROCS 2015! Cum se mai duce timpul… Cea de-a 21-a editie s-a desfasurat in perioada 25-26 Noiembrie si a avut ca motto: „21 products and technologies who made IT”, adica: Internet – Microprocessor– PC – Client/Server architecture –VOIP – Mobile Telephony – Broadband Communications – Wireless – AI – BPM – BI – CA- Virtualization – Cloud Computing – Data Center – Big Data – Laptop – iPhone – IoT – Smart everything – Tablets”.

ROCS-ul are pentru mine o semnificatie speciala, pentru ca practic am „jucat aici in toate posturile”: membru al echipei care a gandit conceptul si a organizat primele 6 editii, partener de business din partea unui renumit producator de software pentru alte 4 editii, partener si speaker pentru solutii de avangarda la alte 7-8 editii, si in fine, moderator pentru cel putin 2 editii, printre care si cea din anul acesta, cand…

A fost asadar a 21-a editie a celei mai longevive manifestari de business din industria autohtona de IT. Si asta spune multe. In 1994, cand tanara si entuziasta echipa de la IDG Romania punea bazele Romanian Computer Show nimeni nu isi putea inchipui cum o sa evolueze lucrurile… In acei ani traiam un moment de reala emulatie generat de cresterea de popularitate a PC-urilor in randul utilizatorilor casnici, dar si de elanul tineresc al industriei autohtone bazate pe vremea aceea pe cativa piloni: nucleele de programatori din casele locale de software si mica industrie a asamblorilor locali, care erau in acelasi timp si dealeri pentru diferitele componente. Era o vreme in care computerele de la Compaq sau HP nu aparusera inca oficial in Romania si brandurile locale incercau sa se afirme prin certificari si standarde internationale. Cu cateva mici exceptii, marii vendori mondiali inca nu isi deschisesera subsidiarele din Romania…

turnirIn acea perioada presa de IT incepuse sa se consolideze, dar si sa se diversifice. Exista deja o competitie, ceea ce era bine, pentru ca asta genera calitate. Pe vremea aceea nu existau rubrici de IT in presa cotidiana sau in revistele de business. Dar exista deja un continut editorial de mare valoare in presa de specialitate, care renuntase la simpla traducere de comunicate sau de analize de produse realizate in laboratoare din SUA, Franta sau Germania… Cresterea experientei in analize si evaluari editoriale a condus la realizarea unor proiecte, cu certa contributie in sustinerea si dezvoltarea industriei locale. Era momentul primelor ghiduri despre piata din Romania, precum cel al producatorilor romani de software (ROSI), al asamblorilor locali sau al primelor cafenele Internet… Era momentul primelor actiuni 100% originale dedicate unei piete in plina ascensiune. Era momentul primului Turnir Antivirus din Romania, despre care am amintit si la sesiunea de Cybersecurity de la recenta editie ROCS, o abordare originala si deosebit de temerara a uneia dintre cele mai serioase probleme de la emanciparea sistemelor individuale de calcul: securitatea si confidentialitatea datelor.

ROCS 2008Si de atunci, chiar daca in mod firesc, de-a lungul timpului au intervenit o serie de transformari de organizare, precum concentrarea pe un program mai dens de conferinte sau parteneriatul cu echipa de evenimente de la Agora Grup, ROCS-ul a reprezentat un fanion al industriei locale de IT, un motor pentru prezentarea si discutarea noilor tendinte, dar si forum de dezbateri legate de impactul pentru business al inovatiei tehnologice. Cu alte cuvinte, ROCS-ul a reflectat an de an evolutia si impactul tranformarilor digitale…  Printre cele mai importante exemple de premiere care au avut loc la ROCS imi amintesc de: prima conferinta nationala de ERP, primul workshop dedicat analizei financiare ROI si TCO, primul colocviu al producatorilor locali de PC-uri, prima prezentare de Cloud si de solutii eHealthcare, precum si o serie intreaga de lansari de noi solutii si alte premiere pentru piata de IT din Romania. Cine isi mai aduce aminte, este rugat sa ma completeze.

ROCS 2003Important este ca, indiferent de ce s-a intamplat in timp, si s-au intamplat multe, ROCS-ul a ramas un pol al conferintelor de business si al discutiilor despre impactul tehnologiei, dovedind ca in ciuda varstei, ramane acelasi spirit tanar si oferind auditoriului abordari originale si de valoare asupra realitatilor momentului. Pe linia acestei abordari, actuala editie a avut o structura bipolara, focalizata pe doua mari tematici care sunt de continua actualitate: evolutia pietei de solutii si servicii si securitatea informatica.

Astfel, prima zi de ROCS 2015 s-a axat in jurul dezbaterii legata de cele mai imperative provocari ale momentului, la care au participat reprezentanti ai asociatiilor profesionale ARIES, ANIS si CIO Council si managerii unor companii care au fost prezente si pe agenda de prezentari precum: Dynatrace – la prima prezenta publica in Romania, InfoWorld, ESRI, Ymens sau Totalsoft. De un interes deosebit s-a bucurat expunerea lui Eugen Schwab-Chesaru, Group Vice President – Research, Vice President – CEE la PAC, care a analizat piața de software și servicii informatice ce parcurge o perioadă de re-orientare.

Avand in vedere importanța domeniului securitatii datelor in cyberspace precum si impactul “razboiului nevazut”, panelul dedicat din ce-a de-a doua zi de RoCS a reunit o serie personalitati si de organizatii  reprezentative precum Florin Cosmoiu – director al National Cyberint Center SRI, Toma Campeanu – director executiv ANSSI (Asociatia Nationala pentru Securitatea Sistemelor Informatice), dr. ing. Alexandru Groseanu – presedeinte Research Center for Security, Crisis Managemet and Conflicts Preventions, Ionut Stoica – inspector principal de politie in cadrul IGPR, Marius Amza – IT manager la Swiss WebAcademy si Dan Modoran – director Tryamm. Am avut onoarea ca alaturi de Mihaela Gorodcov sa moderez acest panel de discutii, care in ciuda tematicii senzitive in perspectiva contextului regional si international, a fost dominat de un dialog extrem de deschis si bine argumentat cu privire la factorii majori care modifica si dinamizeaza politicile de cybersecurity, educatie si protectie a datelor. S-a discutat pe larg despre situatia existenta in administratia publica locala, in educatia cibernetica, despre proiectele de colaborare internationala si mai ales despre necesitatea adoptarii cat mai rapide a unor norme coerente.

Ca si in cazul altor probleme majore unde educatia si programele de constientizare au o mare importanta, s-a discutat despre viitorul generatiei digitale si pericolele care ii pandesc pe copii si pe adolescenti odata cu consumerizarea tehnologiilor mobile si a retelelor sociale. A fost o placuta surpriza pentru audienta sa aflam ca exista deja o cooperare internationala intre Swiss WebAcademy si autoritatile competente din Romania, care pe langa organizarea unor congrese de cybersecurity a lansat un program de educare a elevilor si tinerilor, cu un proiect pilot bazat pe multiple activitati, derulat deocamdata doar la Sibiu. Voi reveni cu informatii mai detaliate despre acest program.

A trecut si ROCS 2015! Cum se mai duce timpul…

6 thoughts on “DESPRE ROCS DIN FATA, DAR MAI ALES DIN SPATELE CORTINEI…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.