Continuand seria de articole dedicate domeniului Internet of Things, iata cativa dintre termenii cei mai des intalniti si o descriere sumara pentru fiecare. Acest mini-dictionar de expresii des intalnite in proiectele IoT si nu numai, a fost publicat in ce-a de-a 4-a editie a Catalogului Cloud Computing Romania, dedicata fenomenului Internet of Things.
Actuator – dispozitiv care poate completa acțiunea senzorilor, convertește un semnal electric într-o acțiune precum mișcarea. Cel mai întâlnit exemplu este servomotorul, care transformă energia electrică în energie mecanică.
Analytics – traduse uzual ca Analitice, seturi de algoritmi care transformă datele brute în informație care poate servi la luarea de decizii
Application program interfaces (API) – set de funcții, comenzi și protocoale software folosite de programatori pentru dezvoltarea de aplicații care pot rula pe un anumit sistem de operare sau pe Web..
Artificial intelligence – capacitatea sistemelor de calcul de a efectua acțiuni care în mod normal necesită prezența omului.
Batch processing – execuția unui set de programe fără a necesita intervenția omului. Aplicațiile analitice tradiționale rulează pe secvențe de procesare batch, în care datele sunt agregate în memorie batch și după aceea procesate.
Big Data – un termen popular pentru a descrie seturi mari de date ce nu pot fi administrate eficient cu sistemele de management tradiționale. În plus față de volum Big Data se referă la marea varietate de tipuri de date, structurate/ nestructurate sau la viteza de acumulare a acestor date.
Cloud Computing – o definiție simplificată se referă la o infrastructură de resurse partajate (servere, rețele , aplicații, servicii) ce asigură o mare scalabilitate a administrării și procesării datelor, la costuri reduse. Mentenanța infrastructurii revine furnizorilor, iar utilizatorul are acces pe bază de servicii ș plătește pentru ce și cât folosește. .
Cognitive (technologies) – set de tehnologii capabile să execute activități specifice, pe care doar oamenii le pot efectua. Exemple: viziune IT, procesarea limbajelor naturale, recunoașterea vocală.
Communication protocol – set de reguli ce oferă un limbaj comun pentru comunicarea între dispozitive. Diferite seturi de protocoale sunt folosite pentru comunicarea device-to-deviceș cel mai comun exemplu e Hypertext Transfer Protocol (HTTP).
Complex event processing (CEP) – un instrument analitic ce permite procesarea și analiza datelor în timp real, facilitând deciziile și acțiunile rapide. CEP este esențial pentru IoT prin abilitatea de a recunoaște modele prestabilite în seturile masive de date, cu rate de latență scăzute.
Computer vision – tip de tehnologie cognitivă ce se referă la abilitatea computerelor de identificare a obiectelor, scenelor sau altor activități în imagini, care sunt procesate și folosite pentru diferite seturi de analize.
Descriptive analytics – tip de analitice ce ajută la înțelegerea cauzelor care au condus la generarea unui fenomen de business și la repetarea sau îmbunătățirea performanțelor.
Extraction, Transformation, Loading (ETL) tools – set de instrumente ce permite agregarea, procesarea și stocarea datelor într-un format ce poate fi folosit de aplicațiile analitice. Extracția se referă la achiziția datelor din multiple surse și formate. Transformarea include activități precum diviziunea, reunirea, sortarea și transformarea datelor într-un anumit format. Încărcarea se referă la procesul de depozitare a datelor într-o bază de date, pentru a fi folosite ulterior la rularea analiticelor.
Gateway – combinație de componente hardware și software ce asigură conectarea între rețele.
Hadoop – instrument open-source folosit la procesarea unor largi seturi de date. Dezvoltat în limbaj Java de către Apache Software Foundation, Hadoop permite procesarea paralelă a unor mari volume de date în clustere unde fiecare computer oferă agregare și stocare locală.

In-memory processing – poces de stocare a datelor în memorii RAM (random access memory) înaintea salvării pe hard disk; permite astfel interogarea, vizualizarea sau retragerea rapidă a datelor.
Internet Protocol (IP) – protocol open network ce asigură o singură adresă pentru diferite tipuri de dispozitive conectate la Internet. Există două versiuni: IP version 4 (IPv4) și IPv6.
Internet transit prices – prețul stabilit de furnizorii Internet service provider (ISP) pentru transferul datelor prin rețea.
IP version 4 (IPv4) – o versiune mai veche a IP. Oferă un spațiu pentru circa 6 miliarde de adrese, din care circa 4 miliarde au fost folosite deja.
IP version 6 (IPv6) – versiunea cea mai recentă de IP, ce oferă o scalabilitate superioară și suport pentru circa 3,4×1038 adrese unice, ceea ce practic asigură posibilitatea de a adăuga un număr nelimitat de dispozitive într-o rețea IoT.
Latency – timpul de întârziere la transferul datelor dintr-un punct al rețelei la altul. Rețelele low-latency asigură comunicația aproape în timp real.
Local area network (LAN) – rețea ce acoperă o arie de maxim 100 de metri, cu dispozitive conectate prin cablu (Ethernet, fibră optică) sau tehnologii wireless LAN (Wi-Fi).
Machine learning – abilitatea sistemelor de calcul de a-și îmbunătăți performanțele prin simpla rulare a datelor, fără a urma alte instrucțiuni programate. Prin identificare automată a diferitelor modele de date, acestea pot fi folosite pentru a face predicții.
Machine-to-human (M2H) interfaces – set de tehnologii ce permit mașinilor să interacționeze cu omul. Exemple comune sunt dispozitivele wearables, home automation sau autonomous vehicles.

Machine-to-machine (M2M) interfaces – set de tehnologii ce permit comunicarea de la o mașină la alta și luarea de decizii de acțiune. Unii consideră sistemele M2M similare cu cele IoT. În mod uzual, IoT este un concept mai general, care include interfețele machine-to-machine (M2M) și machine-to-human (M2H), incluzând și sistemele de management al informației care generează noi valori.
Metadata – tipuri de date care descriu alte date. Ca exemplu simplu, metadata unui document include numele autorului, mărimea documentului, data de creare sau ultima modificare
Natural-language processing – tip de tehnologie cognitivă ce se referă la abilitatea sistemelor de calcul de a procesa textele la fel cum o fac și oamenii, extrăgând diferite semnificații din text și generând la rândul lor texte ce pot fi citite.
Network protocol – set de reguli ce definesc modul în care computerele se identifică reciproc într-o rețea. Un exemplu este Internet Protocol (IP) ce oferă o adresă unică fiecărei mașini sau echipament conectat la Internet.
Parallel processing – prelucrarea datelor în mod concurențial în clustere de computere unde fiecare mașină asigură agregare și stocare locală.
Personal area network (PAN) – o rețea cu extindere de maximum 10 metri, ce permite conectarea wireless prin tehnologii Bluetooth și ZigBee sau conectarea fizică prin Universal Serial Bus (USB).
Predictive analytics – instrumente de calcul ce asigură răspunsul la întrebări de genul: “Ce se poate întâmpla considerând tendințele anterioare?” Analiticele predictive procesează volume din ce în ce mai mari și varietăți de date pentru construirea de modele predictive.
Prescriptive analytics – instrumente de calcul ce răspund la întrebări de tipul: “Ce trebuie făcut pentru obținerea unui anumit rezultat dorit?” pe baza datelor legate de ceea ce s-a întâmplat și ceea ce s-ar putea întâmpla. Analiticele prescriptive includ tehnici de optimizare bazate pe largi seturi de date, reguli de business și modele matematice. Algoritmii prescriptivi pot include în permanență noi date ce asigură îmbunătățirea acurateței prescriptive și optimizarea deciziilor.
Relational databases – un tip de baze de date în care informația e organizată pe baza unor relații legate de un identificator unic. Datele structurate locate în bazele de date relaționale pot fi interogate folosind structured query language (SQL).
Sensor – dispozitiv folosit pentru a digitaliza (a da sens) o condiție fizică sau un eveniment. Un senzor lucrează prin conversia impulsurilor non-electrice într-un semnal electric ce poate fi trimis către un circuit electronic.
Speech recognition – tip de tehnologie cognitivă focalizată pe acuratețea transcrierii vorbirii umane. Greutățile sunt legate de recunoașterea diferitelor accente, eliminarea zgomotelor de fond, viteza de vorbire, etc. Unele sisteme speech-recognition folosesc aceleași tehnici ca sistemele natural-language processing systems, altele folosesc modele acustice ce descriu sunetele și probabilitatea acestora de a se repeta într-o anumită secvență, într-un limbaj dat.
Structured data – datele stocate în formate predefinite, precum rândurile și coloanele dintr-un tabel. Sunt stocate în general în bazele de date relaționale și pot fi interogate folosind structured query language (SQL).
Structured query language (SQL) – un limbaj de programare standardizat de American National Standards Institute în 1986 ca limbaj de interogare pentru bazele de date relaționale. SQL oferă utilizatorilor un mediu de comunicare cu bazele de date și execuția unor operațiuni precum modificarea și retragerea datelor. SQL ajută agregarea, nu numai în bazele de date centralizate (toate datele în aceeași locație), ci și în bazele de date distribuite (datele stocate pe mai multe computere cu posibilitate de modificare concurențială a datelor).
Transducer – un dispozitiv ce asigură conversia unei forme de energie (electrică sau nu) într-o altă formă de energie (electrică sau nu). De exemplu un difuzor convertește un semnal electric într-un câmp magnetic și subsecvent într-o undă acustică.
Wide area network (WAN) – o rețea care acoperă o mare arie geografică, de la câteva sute de metri (între clădiri) la sute de kilometri (între orașe). O structură WAN este de fapt o conexiune de mai multe rețele locale LAN prin intermediul unor routere. Cel mai puternic exemplu de structură WAN este ”rețeaua rețelelor”, adică Internetul…