Simularea 3D ca pionier in Digital Manufacturing

manufacturing 3

Forta inovatiei cu care vine tavalugul celor 4 cavaleri ai erei digitale: Cloud, Mobility, Big Data si IoT reinventeaza vechile modele de business, dar si multe dintre practicile instaurate de ani de zile. In manufacturing revolutia digitala schimba radical traditionalele procese, de la noile modele de gandire inginereasca, la integrarea prototipului digital in toate fazele fluxului de productie, automatizarea halelor, interconectarea masinilor, pana la fabricile inteligente bazate pe energii neconventionale care nu afecteaza ecosistemele.  

manufacturing 2
Image Source: Pixabay

Unul dintre cele mai dezvoltate domenii si motor al evolutiei in stiintele ingineresti este Computer Aided Engineering (CAE). Reprezentand in mod implicit una dintre componentele high-tech din industria producatoare, impreuna cu instrumentele de design (CAD), platformele de aplicatii pentru inginerie au evoluat impreuna cu intreaga industrie de IT. Adica s-au adaptat la nevoia crescuta pentru putere de procesare, stocare, comunicare, rezolutie grafica imbunatatita, dar si de reducere a costurilor.

Cum poate fi afectat de noile tehnologii un domeniu care in eseta este tehnologic? Raspunsul este simplu: INOVATIA. Ca si in cazul altor domenii aplicative, inovatia se poate adopta relativ usor. Mai greu este sa schimbi deprinderile si obiceiurile consolidate prin folosirea vechilor tehnologii. In cazul industriei producatoare mutatiile afecteaza intreg ciclul de realizare a unui produs, de la concept, la planificarea inginereasca, la proiectare, la testare si la introducerea in productie.

Dar cum poate fi afectat de inovatie un domeniu prin excelenta high-tech precum simularea ingineresca ? Raspunsul este simplu: tehnologiile de simulare si metodele de analiza nu se schimba. Ele se bazeaza pe aceeasi algoritmi, pe aceleasi scheme logice, pe aceleasi procese metodologice iterative de simplificare si de extrapolare. Diferentele apar la volumul mai mare de date care trebuie procesate. La nevoia de mai multa viteza. La spatiul mai mare pentru stocare. La conditiile mai bune de colaborare si la garantii sporite pentru siguranta datelor.

La toate acestea, in cazul pachetelor de aplicatii pentru inginerie, precum simularea bazata pe modele matematice, trebuie tinut seama si de mutatiile prin care trece industria de software. Vechile modele de licentiere “pe viata”, deosebit de laborioase si intens consumatoare de resurse au inceput sa fie inlocuite cu subscriptii bazate pe modelul: “platesc pentru cat folosesc, si folosesc atat cat am nevoie”.

manufacturing 1
Image Source: Pixabay

Conform unui raport „Research & Markets” piata mondiala de engineering software a fost evaluata la 19,98 miliarde de dolari la nivelul anului 2014 si este preconizata sa creasca cu o rata medie de 12,4% pe an in perioada 2015 – 2022. In viziunea firmei de cercetare, piata globala de engineering software defineste nivelul de utilizare al urmatoarelor categorii de aplicatii: Computer-Aided Designing (CAD), Computer-Aided Engineering (CAE), Computer-Aided Manufacturing (CAM), Electronic Design Automation (EDA), si Architecture, Engineering, and Construction (AECAceste aplicatii software sunt folosite in mai multe discipline de inginerie precum: electronice si comunicatii, inginerie electrica, inginerie de proces, inginerie chimica si inginerie mecanica. Motoarele dezvoltarii pietei de engineering software sunt automatizarea proceselor industriale si cererea crescuta de solutii integrate pentru analiza si proiectare a sistemelor de inginerie.

Un prim pas in evolutia proceselor de simulare a fost diferentierea treptata de aplicatiile traditionale de proiectare asistata (CAD). In multe cazuri simularea este un proces mult mai laborios decat proiectarea. Nivelul de specializare cerut este diferit. Putini au o viziune globala asupra intregului flux de productie, iar nivelul de specializare individuala este din ce in ce mai sofisticat.

Un impact major in reducerea spectaculoasa a costurilor, cresterea calitatii si a vitezei de lansare a noilor produse pe piata a fost migrarea aplicatiilor de simulare in Cloud. Cativa dintre vendorii traditionali de solutii de inginerie si proiectare au inceput sa ofere servicii SaaS alternative la aplicatiile de simulare cu licentiere perpetua. Dar cum inca foarte multe instrumente si functionalitati erau dependente de infrastructura utilizatorului, nu se poate discuta de o implementare bazata 100% pe Cloud.

Ce este spectacular in procesele de simulare bazate pe Cloud este mixul dintre solutiile ce incorporeaza cele mai elevate tehnologii si puterea sporita a acestora conferita de revolutionarele beneficii aduse de modelul Cloud. Suntem aici in fata unei combinatii Win-Win ce cumuleaza avantajele competitive “clasice” oferite de modelele de calcul bazate pe Cloud precum: putere de procesare fara limite, resurse extinse de stocare, scalabilitate, flexibilitate, usurinta dezvoltarii si a implementarii, facilitatile de administrare si garantia standardelor de Securitate si beneficiile specifice oferite de algoritmii de simulare precum mecanica structurala bazata pe Analiza Elementelor Finite (FEA), controlul dinamic al fluidelor (CFD), precum si analiza termodinamica, acustica sau analiza discreta a particulelor.

Intr-un articol viitor va fi prezentata o platforma de simulare 3D dezvolatata 100% in Cloud, accesibila prin intermediul unui simplu Browser si a unei conexiuni Internet, cu instrumente puternice bazate pe standarde deschise, disponibile ca servicii SaaS, pentru care “platesc cat lucrez”.  

Urmariti rubrica de ☁Engineering din cloud☁mania!

  

One thought on “Simularea 3D ca pionier in Digital Manufacturing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.