De ce e mai bun softul in Cloud? 10 + 1 argumente Pro

digital transformation_0

În ultimii ani am avut ocazia să particip la aceasta amplă transformare generată de schimbarea modalității de licențiere a aplicațiilor software. Cu toate efectele disruptive pentru vechile modele de vânzare prin canalele de parteneri. Dar și cu victimele colaterale, inevitabile într-un proces atât de radical.

Cloudul a produs deja multe transformări in business-ul de vânzare software. Și încă va mai produce. Deși furnizorii au simțit si ei ca pe un pumn in plex tăvălugul generat de migrarea aplicațiilor software in Cloud, nu au încotro si merg mai departe. Chiar si casele de software enterprise tradiționale. Unicornii vin tare din urmă.

De aceea, mi-am propus sa fac o centralizare a celor mai importante avantaje oferite de licențierea Cloud și de utilizarea soluțiilor SaaS. Unii analiști estimează că până în 2019 subscripțiile Cloud vor fi majoritare pe piața aplicațiilor software. Și intr-adevar, în SaaS nu există excepții. De la utilitare și instrumente, la aplicații de office, contabiltate, ERP, CRM, distributie, HR, logistica, la baze de date sau cele mai specializate solutii de CAD, simulare sau PLM (Product Lifecycle Management), document management.

În industria de software, încă există furnizori care oferă clienților posibilitatea de a-și alege modul de licențiere pe care îl preferă: licențe software perpetue cu pachete de mentenanță, licențe care pot fi închiriate pe o perioadă predefinită, și evident aceleași aplicații accesibile pe baza de subscripție sub formă de servicii Cloud. Dar acesta este o situație ideală, din ce în ce mai puțin întâlnită.

În marea majoritate a cazurilor, furnizorii folosesc sisteme diferite de licențiere iar clienții trebuie să aleagă în primul rând între funcționalitățile asigurate de fiecare produs, și mai apoi care e forma de licențiere.  Dar care este cea mai bună formă de licențiere pentru un produs software? De cele mi multe ori aceste aspecte sunt foarte puțin explicate, vendorii sau partenerii acestora punând accentul pe ceea ce îi interesează mai mult.

Technology in the handsDesigur, cum spunem acest sistem generează și numeroase inconveniente. Deranjul este chiar destul de mare. Dar ce este foarte important, aceste inconveniente nu îl afectează pe utilizator… ci pe resellerul și pe distribuitorul tradițional de software care ani de zile au vândut diskete si CD-uri… Și chiar pe furnizorul de software, care e nevoit ca într-un tip extrem de scurt să își instruiască sau să reconstruiască echipele de marketing și vânzări, pentru că vânzarea de Cloud e altceva față de vânzarea de licențe…,

Practica demonstrează că aplicațiile software oferite ca servicii oferă clienților o serie de avantaje competitive, neegalate de celelalte forme de licențiere. De se este mai bun softul în Cloud?

Iată așadar cele mai importante, dintre aceste avantaje. Desigur că ele sunt mut mai multe. Și vă rog chiar să mă completați. Sau să le disecați…

  1. Timp mai scurt pentru începerea utilizării – în modelul de licențiere SaaS aplicația software este gata instalată și configurată. Utilizatorii pot proviziona serverele din Cloud și pot avea acces instant la aplicații. Asta reduce fundamental fazele de instalare și configurare, oferind mai mult timp pentru utilizarea efectivă a aplicației.
  2. Plătești ce folosești – aplicațiile în Cloud oferă marele avantaj al costurilor predictibile, atât pentru subscriere, cât și pentru administrare. Chiar la schimbarea numărului de subscripții, se poate face o bugetare rapidă.
  3. Mai multe rezultate cu mai puține resurse – optând pentru modelul Cloud, companiile pot reduce sau chiar renunța la propriile centre de date. Reducerea numărului de servere, a costurilor de licențiere și a personalului alocat asigură diminuarea spectaculoasă a costurilor IT fără a afecta în mod major valențele de business ale clienților.
  4. Costuri scăzute – modelul SaaS asigură în primul rând o reducere dramatică a costurilor de infrastructură. Clientul plătește pentru serviciile dorite într-un mediu partajat sau multitenant. În acest caz costurile hardware și software sunt mult mai reduse în comparație cu modelul de clasic de licențiere.
  5. Mai puține cheltuieli de capitalunul dintre cele mai apreciate beneficii oferite de modelul de subscriere în Cloud este posibilitatea de a reduce considerabil investițiile de capital (CapEx). În ciuda disputelor care există încă în legătură cu valoarea trecerii de la un modelul CapEx la cel bazat pe cheltuieli operaționale  (OpEx), există un punct de vedere comun că pentru proiectele scurte și cele de durată mijlocie modelul OpEx este mai atractiv, prin absența angajamentelor financiare pe termen lung. In modelul OpEx nu mai e nevoie de o investiție inițială ceea ce permite organizațiilor să demareze proiectele foarte rapid, dar și să le încheie rapid, fără riscul de pierdere a investiției inițiale.
  6. Se poate lucra de oriunde – Utilizatorul de aplicații software în Cloud poate folosi programul dorit oriunde are acces la Internet. Grație progreselor realizate în serviciile mobile de Cloud și oferta de aplicații mobile, nu există restricții legate de dispozitivul mobil folosit.
  7. Update automat – pentru modelul de subscripții în Cloud, nu este nevoie de cheltuieli suplimentare pentru mentenanță sau alte pachete de administrare. Actualizările de software si reînnoirile de subscripții sunt asigurate de furnizorul de servicii Cloud, fără costuri suplimentare pentru client.
  8. Colaborare mai eficientă – aplicațiile în Cloud îmbunătățesc sensibil colaborarea prin posibilitatea pe care o oferă diferitelor categorii de utilizatori de a se întâlni în mod virtual și a partaja informații. Această facilitate reduce timpul de acces al produselor pe piață și crește calitatea produsului și a serviciilor client.
  9. Creșterea siguranței – una dintre marile griji ale scepticilor, este teama de a expune datele secrete ale companiei dincolo de gateway-ul organizației. De fapt, conform datelor furnizate de analiști soluțiile de stocare bazate pe Cloud oferă condiții superioare de siguranță. Toți furnizorii SaaS adoptă standarde de Securitate din cele mai stricte, atât pentru transferul, cât și pentru găzduirea informațiilor rulate de aplicații.
  10. Deschiderea spre competitivitate – migrarea către aplicațiile în Cloud oferă oricărei categorii de utilizator deschiderea către cele mai evaluate tehnologii de clasă enterprise, accesibile în forma on-premise numai unei populații restrânse de clienți. De multe ori, organizațiile mici și mijlocii sunt mai flexibile și iau decizii destul de rapid pentru a surclasa o concurență mult mai puternică, a cărei dezvoltare e frânată de inerția dintre diferitele nivele decizionale. Cele 80 de startup-uri care sunt considerate deja ca Unicorni (companii care au atins o cifră de afaceri de 1 miliard de dolari după doar câțiva ani de la înființare) în industria IT sunt cel mai bun exemplu pentru această oportunitate.

În încheiere, cel de-al ”10+1” –lea argument menționat în titlu:

ERADICAREA PIRATERIEI – licențierea în Cloud și accesul controlat elimină aproape în totalitate pericolele legate de pirateria software, una dintre cele mai mari probleme din industria software. În special pentru aplicațiile comerciale care erau cele mai expuse pericolului de INSTALARE neautorizată. Desigur că subscripțiile Cloud nu elimină în totalitate problemele legate de UTILIZAREA neautorizată a aplicațiilor. Asta depinde de integritatea și disciplina utilizatorului autorizat… Dar asta e o altă problemă…

logo_it_trendsO bună parte din conținutul acestui articol se regăsește și în articolul „10 motive pentru care Subscripțiile Cloud sunt mai bune pentru business decât licențele software perpetue” , publicat în revista IT Trends din luna Mai 2016.

 

One thought on “De ce e mai bun softul in Cloud? 10 + 1 argumente Pro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.