Aşa cum societăţile evoluate au ajuns la un nivelul economic ridicat prin cumularea valorilor industriei cu cele de calitate şi diversiate a serviciilor, şi în domenul IT serviciile profesioale trebuie să facă diferenţa, asigurând valoarea adăugată.
Căutând prin cutia cu amintiri am găsit acest articol scris acum 9 ani și un pic… Ce încercam eu să descriu în articolul ”Rolul civilizator al serviciilor” era un imperativ de evoluție a pieței de IT care între timp a devenit realitate.
Pe vremea aceea serviciile constau în special în activitățile de mentenanță, depanare și educație. Existau bineînțeles servicii de call-center, de hosting sau de externalizare a unor componente ale sistemelor informatice, dar acestea aveau doar un rol civilizator, nu erau încă un imperativ.
Deși reducerea costurilor era un deziderat care se putea obține prin acțiuni de forță, pe termen scurt, toți se căutau metode mai drastice, pe termen mediu și scurt. Desigur, la vremea aceea exista virtualizare, dar modelele de implementare ale vremii nu ne îndepărtau prea mult de canoanele sistemelor client/ server.
Desigur existau și serviciile Cloud, dar nu trecuse decât un an decând Amazon își lansare versiunea Beta pentru Elastic Compute Cloud. Să nu uităm că la vremea aceea Cloudul era încă o mare nebuloasă pentru majoritatea jucătorilor de pe piața IT. Sunt multe de comentat acum, dar pentru flavour-ul lecturii vă las să citiți textul original pubicat în revista eWeek din Octombrie 2007.
”Aşa cum societăţile evoluate au ajuns la un nivelul economic ridicat prin cumularea valorilor industriei cu cele de calitate şi diversiate a serviciilor, şi în domenul IT serviciile profesioale trebuie să facă diferenţa, asigurând valoarea adăugată.
Evoluţia industriei informatice din ultimi ani şi-a pus amprenta pe dezvoltarea exponenţială a cererii şi ofertei de servicii profesionale. Dacă în a doua jumătate a anilor ´90 principalele provocări tehnologice erau legate de verticalizarea aplicaţiilor software, de proliferarea Internetului sau de cerinţele crescute de scalabilitate şi securitate, în prezent toate acestea au devenit standarde. Adevărata plus-valoare se realizează nu din valorificarea oportunităţilor conjuncturale sau din cotele de margine, ci din serviciile şi pachetele de servicii oferite.
Conjunctura post aderării
Aderarea la Uniunea Europeană a adus jucătorilor locali noi oportunităţi, dar şi câteva dezavantaje. Pornind de la experienţa acumulată în proiectele de succes din domeniile de nişă furnizorii de servicii locali au posibilitatea acum de a se extinde în proiecte asemanătoare din oricare ţară europeană.
Pe de altă parte libera circulaţie a personalului pe piaţa internaţioală a muncii poate genera situaţii de criză în asigurarea necesarului de specialişti pentru anumite tipuri de servicii ce presupun cote mai ridicate de expertiză. Evoluţia pieţei de servicii IT din România trebuie analizată în strânsă dependenţă cu dinamica generală a industriei informatice. Ţinând cont de faptul că serviciile profesionale sunt asociate cu precădere domeniului enterprise, dar şi canalelor de distribuţie cu valoare adăugată sau serviciilor de tip call-center, o apreciere comprehensivă a valorii acestei pieţe este dificil de realizat. Din datele publicate de IDC pentru România, piaţa serviciilor IT a depăşit valoarea de 200 de milioane de dolari în anul 2005, creşterea progozată pentru anul trecut fiind de circa 20%.
Factori de creştere
Această rată de creştere este net superioară altor domenii sau sectoare ale industriei de IT. Care sunt metricile care guvernează dinamica pieţei de servicii? În primul rând nevoia de infrastructură este în plină dezvoltare, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, guvernat în principal de venirea şi dezvoltarea companiilor multinaţionale. Complexitatea serviciior solicitate în proiectele de infrastructură este destul de mare, de la acordarea de asistenţă de bază la instalările hardware, software şi de networking, la integrarea de sisteme, proiectarea şi implementarea efectivă, mentenanţa, instruirea profesioală şi suportul de service. Deşi încă timide, proiectele de externalizare a unor anumite game de soluţii şi servicii îşi fac deja prezenţa în ponderea generală a pieţei.
Particularităţi ale pieţei locale
Ca fenomen de tranziţie, în ultimii ani s-a observat o tendinţă de migrare de la serviciile asociate implementărilor de soluţii ERP, la cele de management al relaţilor cu clienţii şi soluţii de suport decizional.
Ca factor de frânare la nivelul beneficiarilor, pe lângă carenţele manageriale regăsim lipsa de experienţă în project management, care în corelaţie cu alţi factori externi a condus uneori la eşecuri şi întârzieri la implementarea unor proiecte strategice. O componentă importantă în ponderea servicilor este capacitatea furnizorilor de a asigura instruirea profesională a beneficiarilor. Implementarea unor soluţii de stocare sau de securitate nu implică doar respectarea unor cerinţe actuale, ci utilizatorii trebuie să fie pregătiţi pentru a face fată şi unor provocări viitoare. Furnizorii de servicii în domeniul public se confruntă la rândul lor cu o serie de cerinţe suplimenare legate de educarea continuă a clienţilor, pe măsură ce sistemele devin tot mai extinse, iar interacţiunea angajaţilor publici cu cetăţenii mai complexă.
Un mare avânt au luat-o în ultimii trei ani centrele de competenţe şi suport. Sunt binecunoscute principalele motive pentru care furnizori din elita mondială au ales România pentru relocarea unor anumite centre sau deschiderea unora speciale, pentru a profita de poziţia geografică, multilingvisul tinerilor specialişti şi potenţialul ridicat de resurse umane cu pregătire IT. Mari companii precum Oracle, IBM, HP, Microsoft, Intel, Alcatel, Ericsson, Nokia, Siemens sau Freescale au deschis în întreaga ţară centre de servicii unde lucrează în prezent mii de români, şi alte centre similare sunt prevăzute pentru următorii doi-trei ani. Costurile reduse de pe plan local determină valori substanţial crescute pentru serviciile oferite de toate aceste companii.
Actorii de pe scena sersviciilor
Din perspectiva furnizorilor de servicii IT, cele mai importante cote le deţin integratorii de sistem, furnizorii de tehnologie şi partenerii acestora de pe canalele de distribuţie cu valoare adăugată. Din punctul de vedere al beneficiarilor acestor servicii, trebuie avute în vedere în primul rând verticalele legate de zona guvernamentală şi serviciile publice, apoi marile industrii precum cea financiar-bancară, telecomunicaţiile, sănătatea, utilităţile, transporturile şi construcţiile – sectorul cu cea mai mare dinamică.
Amploarea pe care au luat-o soluţiile dedicate companiilor mici şi mijlocii face ca şi serviciile asociate să fie tot mai diverse şi mai flexibile, capabile să răspundă celor mai diferite cerinţe. Acest imperativ a făcut ca atât marii furnizorii inernaţionali, cât şi jucătorii locali să includă în portofliu servicii diversificate pentru bugete reduse, ce asigură creşterea eficienţei şi a competitivităţii. Prognozele analiştilor prevăd o menţinere a curbei de dezvoltare a pieţei de servicii IT din România, cu o creştere medie anuală de 15-20%, dar în funcţie de amploarea pe care o pot lua proiectele de infrastructură alimentate din fonduri structurale, acestă dinamică poate fi mult mai spectaculoasă.”