ANALIZA CLOUDMANIA – TOP 10 TENDINȚE PENTRU CLOUD ÎN 2017

cloud-cover-4

Ne pregătim să mai legăm cu fundă încă un an și să îl punem bine în cartea vieții. Ce s-a întâmplat în 2016? A fost un an bun, un an rău? Multi dintre noi abia așteaptă să se termine să vină ceva mai bun și mai curat… La fel și cu industria Cloud-ului. A fost un an de certă dezvoltare pe fondul liantului pe care îl reprezintă mediile  de Cloud în ansamblul inovațiilor care ne bombardează din ce în ce mai accelerat cu noi aplicabilități pentru Big Data & Analytics, aplicații mobile, Internetul tuturor lucrurilor conectate, realitatea virtuală și augmentată, inteligența artificială și ce s-o mai inventa de acum încolo…

Fiind fârșit de an au apărut tot soiul de predicții, tendințe, globuri de cristal și semne în bobi legate de ce va fi de acum încolo. Până mai acum 2-3 ani era simplu cu predicțiile astea pentru că nu existau decât 2-3 surse care anunțau trendurile tehnologice ce vor trebui băgate în seamă în anul care va să vină. Dar cum e deja greu să ți pasul cu toate anunțurile, analizele și articolele legate de predicții, pentru că deja sunt multe iar ritmul de diversificare și de verticalizare e tot mai accelerat.

De prin Octombrie încoace am tot urmărit anunțurile, le-am pus bine, iar acum încerc să fac o sinteză a tendințelor referitoare la evoluția industriei de Cloud din perspectiva CloudMania.

Organizațiile mari votează pentru Cloud

Cloudul s-a dovedit cea mai puternică tendință tehnologică din ultimii 10 ani. Puterea disruptivă a Cloud-ului a condus la dispariția unor procese anacronice de business și la uberizarea tuturor verticalelor industriale, punând la nivel de egalitate companii cu zeci de ani vechime cu organizații apărute și afirmate peste noapte.

Începând din 2017 rata de migrare în Cloud a companiilor mari se va accelera, ceea ce va influența o creștere accelerată a pieței. Care vor fi valorile acestei piețe? Aici estimările sunt total diferite, in funcție de surse. Conform Forrester, piața globală de Cloud public va fi în 2017 de peste 146 miliarde, cu un tren super-accelerat de creștere cu valori de cca 236 miliarde USD în anul 2020 (Forrester, Septembrie 2016). IDC vede o piață de Cloud care va crește la cca. 196 Miliarde USD în 2020 . Tot IDC prevede în alt studiu  o rată de creștere anuală de peste 19% și o piață globală de Cloud public de 141 miliarde USD în 2019. Gartner vine cu cifrele cele mai optimiste, preconizând că piața mondială de Cloud public va ajunge la o valoare de peste 204 miliarde USD încă de la sfârșitul acestui an…

2017 va fi anul Cloudului hibrid

cloud-cover-1Modelul de Cloud hibrid se bucură de o tot mai mare popularitate pentru că reprezintă o soluție în care toată lumea ”cade la pace”.  Hibridul oferă unei organizațiile toate atuurile pentru a își păstra integritatea și conformitatea sistemelor on premise, beneficiind de scalabilitatea și versabilitatea Cloudului. Vendorii tradiționali precum IBM, Oracle sau HPE încurajează  în primul rând adopția acestui model, având deja o bază importantă de clienți care sunt dispuși să investescă în Cloud dar nu au încă resursele sau nu văd care ar fi motivele să adopte o soluție integrate bazată pe un model de Cloud privat.  Un studiu Synergy Research Group apreciază o rată anuală de creștere de peste 45% pentru adopția serviciilor de Cloud hibrid, în timp ce serviciile publice IaaS/PaaS cresc cu peste 51%.

Emanciparea sistemelor hiper-convergente

Conceptul de hiper-convergență mai este asociat și cu aserțiunea: ”orice trebuie să aibă în spate o aplicație software”… Sistemele hiper-convergente reprezintă bundele de elemente hardware și software ce asigură funcții de procesare, stocare și comunicare prin rețea reunite într-un sistem de orchestrare ce permite administrarea prin intermediul unor instrumente din Cloud și dezvoltare de aplicații. Deși au fost avute în vedere încă de acum doi-trei ani, există toate premisele ca în 2017 sistemele hiper-convergente să fie adoptate pe scară largă la nivel enterprise.

Rolul CIO va suferi mutații importante

Pe măsură ce centrele de date vor migra spre Cloud, rolul și atribuțiile tradiționale ale directorilor informatici se va schimba radical. Rolul primar al unui CIO era legat de implementarea, upgradarea și menținerea în stare de bună funcționare a sistemelor la nivel de organizație. Prin migrarea în Cloud a celor mai importante elemente ale infrastructurii și utilizarea aplicațiilor de business în regim SaaS, tascurile efective ale unui CIO vor fi tot mai diverse și mai legate de eficiența operațională a organizației, nu numai de funcționarea calculatoarelor din birouri și accesul la Internet.

Migrarea bugetelor către departamente 

cloud-cover-2Oarecum în legătură cu tendința anterioară, poate fi privită și ca un paradox. De cele mai multe ori migrarea în Cloud nu înseamnă diminuarea bugetelor IT așa cum mulți analiști o consideră ca tendință clară. Există motive să credem că în realitate companiile vor cheltui tot cam atâta pe IT, doar că exercițiile bugetare se vor muta către departamente, conform unui trend de descentralizare a cheltuielilor operaționale. Conform predicțiilor avansate de IDC FutureScape, în anul 2020 peste două treimi dintre investițiile marilor companii vor fi direcționate către Cloud și tehnologiile disruptive…

Agregarea în jurul marilor furnizori 

Evoluția pieței demonstrează cu claritate că furnizorii care oferă tehnologii și soluții de infrastructură sunt campionii actuali ai pieței de Cloud. În ciuda unei diversificări continue a soluțiilor IT oferite ”as a Service”, vom asista la o intensă agregare a ofertelor de servicii în jurul platformelor oferite de marii jucători și de ecosistemele lor de parteneri. Astfel, Amazon, IBM; Google, Microsoft, Oracle, Salesforce sau SAP vor accelera adopția propriilor soluții de Cloud Privat sau vor găzdui platformele marilor organizații. Micii furnizori vor trebui să devină din ce în ce mai specializați pentru a putea oferi servicii de nișă. Asta până când îi va înghiți un ”pește mai mare”, care le va adopta serviciile sau le va desființa…

Există un container pentru orice

Integrarea containerelor bazate pe sisteme Open Source în platformele de dezvoltare a aplicațiilor nu mai este o modă, ci o necesitate. Forrester apreciază că în 2017 containerele Linux vor fi disponibile în orice platformă majoră, publică sau privată.  Dezvoltatorii le vor folosi în mod direct, construindu-și propriile ”stack-uri” pentru dezvoltarea de micro-servicii. Dar această tendință își va genera propriile provocări, deoarece la o adoptare masivă la scară enterprise apar inevitabilele problem legate de Securitate, monitorizare, stocare, back-up și networking generate de adoptarea containerelor în sistemele de producție.

Aplicațiile enterprise migrează în Cloudul public

Există deja un precedent, care se va intensifica și este deja considerat ca una dintre tendințele anului 2017. Mulți directori informatici din companiile care s-au încumetat să își găzduiască aplicațiile critice de business în infrastructurile publice de Cloud consideră că prin această măsură se rezolvă o bună parte din problemele critice specific mediilor enterprise. 

Verticalizarea ofertelor de soluții SaaS 

cloud-cover-3Piața aplicațiilor oferite ca servicii este deosebit de dinamică, deoarece aici există cea mai mare populație de furnizori. Practic,  orice producător de software și-a lansat cel puțin o replică a aplicațiilor tradiționale în Cloud, chiar dacă de multe ori simplul acces la o aplicație printr-un browser nu reprezintă garanția unui serviciu 100% Cloud. Dezvoltarea pe orizontală acoperită de migrarea aplicațiilor ERP sau CRM în Cloud va fi însoțită în 2017 de o intensificare a ofertelor specifice industriilor verticale, unde nivelul de specializare este tot mai ridicat.  Conform IDC, până în 2020 rata de penetrare a soluțiilor SaaS față de soluțiile on-premise va fi de 25%. Eu am toate motivele să cred că pentru multe vertical industrial această rată de penetrare va fi substanțial mai mare sau va fi atinsă mult mai curând. Să ne gândim numai la acceleratul proces de digitizare din industria productive, unde automatizarea, robotizarea și platformele IoT favorizează cu precădere utilizarea aplicațiilor mobile în Cloud.

Cloudul va genera noi modele de distribuție

Ei, asta da surpriză! Poate părea un paradox, în ideea că până acum unul dintre efectele cele mai disruptive ale Cloudului a fost dezechilibrarea metodelor tradiționale de vânzare a licențelor software perpetue. Sunt cazuri în care schimbarea metodelor de livrare a aplicațiilor a afectat canalele de distribuție. Marea majoritate a resellerilor nu au fost învățați să vândă servicii, chiar dacă nu toți clienții erau reticenți la marea necunoscută pe care o reprezenta achiziția de software prin subscripție. Acolo unde vendorii au încercat să tatoneze piața, oferind soluțiile SaaS ca alternative la licențele perpetue, a apărut foarte curând fenomenul de opacitate a resellerilor, pe modelul ”vând ce se vinde mai bine” și ”ce îmi aduce marginea cea mai mare”. Marginile la subscripțiile Cloud nu au fost la fel de ”generoase” ca cele ale licențelor perpetue, unde mai apăreau mici diferențe din vânzarea de pachete de mentenanță. În plus, foarte curând a apărut teama că la reînnoirea subscripției de Cloud clienții pot apela direct la vendor. În fine, situațiile în care unii clienți cumpărau direct cu cardul de la producători sau de la wholesellerii regionali au complicat și mai mult lucrurile, resellerii și distribuitorii tradiționali simțindu-se trădați. Și uneori pe bună dreptate…

Revenind la marea surpriză care se întrevede, sperăm ca o tendință, nu ca un fenomen singular, apare posibilitatea pentru acei reselleri care au și competențe de consultanță și servicii să se transforme în brokeri de soluții Cloud. Adică furnizorii de servicii vor avea posibilitatea să recomande cea mai bună soluție de Cloud, în funcție de cerințele sale, și să contribuie în mod direct la implementare și instruire. Conform unui raport  Markets and Markets, piața de brokeraj a serviciilor de Cloud va crește substanțial în perioada următoare grație și soluțiilor de Cloud hybrid. ”

IDC le dă mari speranțe distribuitorilor opinând că până în 2021 peste 75% dintre veniturile furnizorilor de servicii Cloud vor fi mediate de canalele de parteneri și de brokeri. În plus, toți distribuitorii majori vor miza pe brokerajul serviciilor de Cloud, care le vor aduce peste o treime din venituri chiar în anul 2018.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.