Acum zece ani viziunea despre centrele de date enterprise se rezuma la consolidarea infrastructurii într-o sigură locație, cu o puternică poziție de backup ce consta într-un număr mic de severe puternice și scalabile ce deserveau o largă plajă de aplicații.
Astăzi organizațiile sunt obligate să își revizuiască obiectivele de optimizare și să se alinieze cât mai rapid la schimbarea din mers a strategiilor de business. Echipele IT trebuie să asigure același control și predictibilitatea sistemelor tradiționale, în timp ce trebuie să se adapteze la noile cerințe impuse de tehnologiile mobile și big data, precum și la aplicațiile Cloud native.
Tehnologia este doar primul pas la migrarea în Cloud. Cele mai importante drivere pentru obținerea valorii din Cloud sunt procesele și oamenii…
De cele mai multe ori, în vâltoarea transformării digitale, directorii IT sunt nevoiți să găsească soluții optime de maximalizare a agilității și minimalizare a complexității între medii disparate de Cloud public și privat și să construiască un sistem de Cloud hibrid centralizat și optimizat. Dar nu trebuie trecut cu vederea că remodelarea unui centru de date necesită atât componente software, cât și hardware.
Merită sistemele vechi să fie actualizate?
Platformele moștenite din câteva verticale industriale, precum sectorul bancar și asigurările, rezistă datorită costurilor și riscurilor legate de înlocuirea lor. Proiectele de înlocuire se pot solda cu eșecuri, ceea ce atrage pierderi de bani și diminuarea încrederii în competențele echipelor de IT. Costurile și timpul necesare pentru perioada de testare și reinstruire a utilizatorilor trebuie avute în calcul din start.
Un recent studiu realizat de Temenos în industria bancară arată că 14% din cheltuielile unei unități bancare sunt legate de IT, în comparație cu o medie de 7% evaluată la nivelul mai multor industrii. Cauzele acestor diferențe pot fi asociate unor factori multipli, incluzând redundanța și împachetarea aplicațiilor. Și asta se poate rezolva prin îmbinarea vechiului cu noul în adoptarea unor instrumente ce pot rula pe diferite sisteme de operare sau prin adoptarea unor medii virtuale de rulare a aplicațiilor. Dar și adoptarea unor soluții de compromis poate să atragă neplăceri legate de continua însilozare a informațiilor, creșterea consumului de comunicații în bandă largă, slăbiciuni de securizare a aplicațiilor sau o administrare inadecvată. Nu sunt mulți specialiști tineri care ar vrea să se întoarcă astăzi la programarea în Cobol sau la Windows NT4. Și iată că vine un moment în care până și băncile sunt nevoite să își re-evalueze sistemele vechi și să investească în remodelarea centrelor lor de date. Căci toate liniile de business sunt astăzi guvernate de date. Informația a devenit ”combustibilul” transformării și al evoluției.
Ce pași trebuie să facem?
Cea mai comună strategie de modernizare a centrelor de date existente este adoptarea de mașini virtuale la nivelul tuturor serverelor pentru a asigura tranziția între resursele fizice de calcul private și serviciile publice de Cloud. Echipelor de IT le revine acum sarcina de a monitoriza și administra provocările legate de schimbările determinate de virtualizarea infrastructurii. În mod normal, acestea implică consolidarea, automatizarea, orchestrarea și migrarea. Managementul companiilor trebuie să fie dispus să aloce suficiente resurse pentru tot acest proces de tranziție. Mulți integratori de sistem oferă deja soluții de suport pentru migrarea la medii virtuale ce constau în evaluare, proiectare, construire, testare și implementare.
Orice strategie de migrare a datelor în Cloud trebuie să asigure transformarea deciziilor de business, să îmbunătățească relațiile cu clienții și să asigure noi oportunități de venituri, conforme cu politicile companiilor de guvernanță, risc și compatibilitate. Orice strategie de remodelare a unui centru de date trebuie să asigure echipei de IT toate instrumentele de monitorizare, analiză și automatizare a operațiilor de IT la un nivel în care să poată suporta analiza datelor pentru întreg setul de aplicații. E recomandabil ca la fiecare proiect de migrare să se aibă în vedere cel puțin un model de referință, pentru asigurarea consistenței și comprehensivității. Există deja o serie întreagă de modele de referință asigurate pentru diferite verticale industriale de furnizorii de platforme Cloud precum VMware, Microsoft sau Amazon și membrii ai alianței OpenStack precum Red Hat, IBM și HP Enterprise.
Dar tehnologia este doar primul pas la migrarea în Cloud. Cele mai importante drivere pentru obținerea valorii din Cloud sunt procesele și oamenii… Companiile au nevoie de servicii Cloud administrate pentru transformarea vechilor procese operaționale. Cloudul hibrid oferă ce e mai bun în ambele lumi, optimizând centrele de date on-premise existente, cu posibilitatea de a migra la Cloudul public atunci când scenariile de business o necesită.
Articol realizat pe baza conținutului editorial publicat în Catalogul Cloud Computing – ediția a 6-a, soluții de Hybrid Cloud