Realitatea Augmentată vine cu aplicabilitate nelimitată în industria producătoare

Augmented Reality (AR) este una dintre tehnologiile viitorului care a ieșit deja din sfera cercetărilor aplicative și din interfața platformelor de jocuri și își face drum cu pași siguri către aplicațiile industriale. Realitatea Augmentată este un concept în care lumea reală și modelele virtuale se suprapun într-o unică imagine.

Au devenit virale filmulețele de pe YouTube în care pasagerilor dintr-o stație de autobuz li se induce iluzia unor creaturi fioroase care se îndreaptă către ei. Iluzia este perfectă, iar reacțiile participanților la aceste experimente sunt cât se poate de reale.

Tocmai aceste valențe ale proiectării unor imagini virtuale peste o realitate existentă au început să fie preluate în diferite industrii. Aria de aplicabilitate este practic nelimitată, cu atât mai mult cu cât orice dispozitiv mobil poate fi utilizat pentru rularea aplicațiilor de vizualizare.

Valoarea extinsă oferită de Realitatea Augmentată în procesele digitale de producție

Realitatea Augmentată (AR) ajută inovatorii și dezvoltatorii să construiască experiențe imersive care transformă modul în care utilizatorii creează, operează și livrează produse în lumea inteligentă și conectată a producției digitale.

În noua industrie digitală, AR suprapune lumea digitală și cea fizică, având puterea de a schimba fundamental modul în care oamenii interacționează în fluxul de producție. Atunci când sunt asociate cu datele furnizate de sisteme IoT, aplicațiile AR pot deveni experiențe cu adevărat transformative, determinând multe întreprinderi să-și reconsidere complet modul în care își proiectează, produc, vând, exploatează și deservesc produsele.

Prin includerea AR în strategia IoT, companiile producătoare din întreaga lume oferă claritate și eficiență unei varietăți de inițiative din diverse industrii. Iată câteva exemple de activități în care tehnologia AR poate fi folosită în procesele de producție:

Scheme și Instrucțiuni de lucru – participanții la procesele de fabricație sau specialiștii atelierele de service din pot vizualiza detalii despre produsele aflate pe bandă sau asamblarea diferitelor componente. Beneficiile imediate sunt optimizarea proceselor de fabricație, scurtarea timpului de asamblare, creșterea preciziei și îmbunătățirea considerabilă a performanței.

Proiectare pe baza unui model unic digital – tehnologia AR facilitează colaborarea dintre ingineri și designeri prin facilitățile de vizualizare a prototipurilor virtuale. Folosind procedee de simulare și vizualizare AR echipele de designeri pot modifica în timp real parametrii produselor, obținând versiunea dorită printr-un număr minim de iterații, cu economi considerabile de timp și materiale asociate etapelor de testare.

Instruire specifică fiecărui loc de muncă – procesul educațional bazat pe tehnologii AR poate beneficia de instrumente de vizualizare 3D interactivă a desenelor de prototipuri sau schemelor tehnice, care facilitează etapele de învățare într-o manieră aplicativă.

Marketarea produselor – se știe că în marketingul industrial, o imagine bună vinde marfa. Echipele de marketing și vânzări pot beneficia și ele de avantajele tehnologiilor AR prin facilitarea organizării de demonstrații interactive, vizualizări și showroom-uri digitale unde clienții pot testa în mod virtual performanțele îmbunătățite ale produselor, chiar înainte de lansarea lor pe piață.

Îmbunătățirea eficienței în lanțul valoric prin vizualizarea digitală a produselor

În studiul publicat recent intitulat ”AR: Îmbunătățirea eficienței în lanțul valoric cu vizualizarea digitală a produselor”, compania de cercetare ABI Research explorează beneficiile tehnologiilor AR pentru dezvoltarea, producția și vânzarea produselor. Revizuirea designului și demonstrațiile virtuale au devenit din ce în ce mai importante pentru dezvoltarea și vânzarea produselor. Cu toate acestea, ABI Research a identificat o serie de obstacole care pot împiedica o companie să își valorifice pe deplin potențialul produsului.

Compania de cercetare a ales pentru explorare modul în care Realitatea Augmentată  îmbunătățește dezvoltarea produselor și vânzările în trei domenii cheie:

  • Vizualizarea și interacțiunea produsului: asigură reducerea timpului necesar pentru proiectarea, testarea și vânzarea produselor;
  • Colaborarea în timp real și serviciul la distanță: asigură reducerea costurilor de călătorie prin intermediul comunicațiilor de imagini AR;
  • Ghid de flux de lucru: determină creșterea eficienței lucrătorilor și reducerea ratelor de eroare.

ThingWorx Studio o soluție ce reunește tehnologii AR de vârf pentru mediile de lucru industriale

Unul dintre studiile de caz menționate de ABI Research în studiul amintit este soluția ThingWorx Studio dezvoltată de compania PTC. Soluția combină tehnologii de vârf pentru a crea rapid experiențe AR la o scară care permite adoptarea în fluxurile de producție ale companiilor industriale. ThingWorx Studio conectează spațiile de lucru fizice și digitale și îi ajută pe oameni să lucreze mai inteligent, mai rapid și mai sigur.

ThingWorx Studio oferă o soluție completă pentru clienți, combinând mediul de creație fără coduri, cu mediul UI, cu marcaje de identificare unice numite ThingMarks și o aplicație de vizualizare la nivel de întreprindere numită ThingWorx View. Ca parte a platformei ThingWorx mai mari, ThingWorx Studio oferă tot ceea ce este necesar pentru orice creator de conținut să conecteze rapid “lucrurile” specifice cu informații contextualizate în timp real și să furnizeze mai multe experiențe imersive și semnificative pentru utilizatorii finali din cadrul întreprinderii.

Folosind ThingWorx Studio, creatorii de conținut pot:

  • beneficia de colaborarea la distanță și publicarea experiențelor de design în câteva minute, fără a fi nevoie de scrierea de coduri;
  • Dezvoltatarea de experiențe AR de pregătire pentru producție, folosind Microsoft Hololens
  • Crearea cu ușurință a imaginilor augmentate de înaltă definiție, cu suport pentru Apple ARKit și Google ARCore;
  • Utilizarea conținutului 3D existent pentru a reduce costurile și complexitatea creării de conținut;
  • Simplificarea schimbului de experiență între companiile producătoare, folosind o singură aplicație de vizualizare universală;
  • Importul rapid de imagini vizuale;
  • Îmbunătățirea experiențelor în domeniul Internetului și a sistemelor de business prin intermediul platformei ThingWorx.

Componentele platformei ThingWorx:

ThingWorx Studio – un mediu rapid și eficient din punct de vederea al costurilor ce permite crearea de experiențe AR fără a scrie măcar un cod.

Experience Service –  instrument de administrare a experiențelor AR, oferind informații relevante, contextualizate și analiză pentru fiecare obiect unic identificabil.

ThingWorx View – aplicație pentru un singur utilizator, ce oferă o bogată experiență 3D pentru telefoanele inteligente, tablete sau altfel de dispozitive mobile, ușor de partajat la nivelul unei companii industriale.

ThingMark – Un ThingMark este o imagine unică, plasată pe un obiect fizic, care identifică și declanșează experiențele relevante pentru ThingWorx View.

Photos source: www.ptc.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.