Ca în fiecare an, Decembrie este o lună de bilanţuri şi de previziune a tendinţelor tehnologice din următorul an. Un bilanţ al anului 2012 este încă greu de schiţat, căci nu au fost încă anunţate rezultatele finale ale alegerilor şi mulţi îşi leagă speranţele de vânzări de un Decembrie alb, care ar mai putea revigora puţin balanţele de profit, după un 2012 negru…
Deşi mulţi se uită speriaţi prin calendare, contorizând timpul rămas până la „Sfârşitul lumii”, mai ceva decât la aproape uitata ameninţare Y2K, merită să scrutăm puţin viitorul şi să trecem în revistă cele mai importante tehnologii care ne vor influenţa viaţa şi business-ul în 2013. A devenit o tradiţie ca Gartner să stabilescă un top al tehnolo- giilor cheie ce vor marca următorul an. Interesant este că faţă de predicţiile din ultimii 2-3 ani, când se vorbea în mare despre aceleaşi trenduri tehnologice – virtualizare, cloud, consumerizare, reţele sociale, sau infrastructuri convergente – cu ponderi eventual diferite, se pare că 2013 ar trebui să fie un an de referinţă, în care noi concepte şi trenduri tehnologice ne vor guverna activitatea.
1 Bătălia gadgeturilor mobile – Gartner prezice că în 2013 telefoanele mobile vor depăşi numeric PC-urile ca modalitate de aces la Web, iar până în 2015 peste 80% dintre echipamentele vândute pe pieţele mature vor fi dispozitive de tip smart phone. În aceeaşi perioadă, vânzările de tableturi vor ajunge la 50% din cele de laptopuri.
2 Aplicaţii Mobile şi HTML5 – se poate prevedea cu clari- tate pentru perioada următoare o continuă diversificare a aplicaţiilor, fiind greu ca un singur tool să poată acoperi toate arhitecturile mobile, precum cele native, speciale, HTML 5 sau hibride.
3 Personal Cloud – un concept nou, care continuă o lungă serie de predicţii ce anunţau dispariţia PC-urilor. Până la mult-aşteptata revoluţie cloud enterprise, Personal Cloud se poate defini ca o colecţie unică de servicii, destinaţii Web şi conectivitate ce va deveni nucleul central al tuturor activităţilor din decursul unei zile.
4 Magazine de aplicaţii Enterprise – până în 2014 Gartner prezice că multe organizaţii vor apela la aplicaţii mobile ce pot fi descărcate din magazinele specializate ale providerilor. Această tendinţă va produce mutaţii ample la nivelul managerilor IT, care din coordonatori tehnici se vor specializa în achiziţii şi marketing.
5 Internet of Things (IoT) – un alt concept nou, a cărui de- numire încearcă să definească modul în care noţiunea de Internet va acoperi treptat şi echipamentele de accesare şi navi- gare. Elementele cheie ale IoT formate din senzori, tehnologii de recunoaştere a imaginilor şi sisteme de plată NFC vor fi incluse în majoritatea echipamentelor mobile. Tehnologiile celulare, la rân-
dul lor, vor fi incorporate în diferite device-uri, de la containere farmaceutice la automobile.
6 Hybrid IT şi Cloud Computing – Cloudul este printre puţinele tehnologii care se regăsesc în predicţiile din ultimii ani. Pe măsură ce departamentelor IT li se cerea să facă tot mai mult cu tot mai puţin, rolul acestora s-a diversificat, ajungând la responsabilităţi de Cloud Services Brokerage (CSB), cu atribuţii complexe de previzionare şi administrare a unor pachete de servicii cloud heterogene.
7 Forţa strategică a marilor volume de date – întotdeauna informaţiile au însemnat putere. Operarea cu volume mari de date forţează impunerea unor transformări ce depăşesc elemenele tradiţionale. Una dintre acesta constă în renunţara la ideea că o mare organizaţie are nevoie de un singur centru de date care să conţină toate informaţiile necesare în procesele de business şi adoptă un model pluralist, bazat pe sisteme dedicate pentru con- tent management, data warehouses, data marts şi foldere spe- cializate.
8 Analiza şi Simularea – odată cu îmbunătăţirea performanţe- lor şi a balanţei de costuri, liderii departamentelor IT pot extinde activităţile de analiză complexă şi simulare la nivelul oricărui o biectiv de business. Un client mobil, conectat la un motor de analitice găzduit în cloud şi la depozite uriaşe de date poate folosi funcţionalităţile de optimizare şi de simulare în orice moment, de oriunde.
9 In Memory Computing (IMC) – se bazează tot pe capacitatea cloudului de a oferi servicii şi procese ce pot fi derulate în câteva secunde şi care pot înlocui metode tradiționale de proce- sare batch cu durată de ordinul orelor. Milioane de înregistrări pot fi scanate în câteva zeci de milisecunde.
10 Ecosisteme Integrate – tendinţa generală de integrare continuă, antrenând nu numai entităţile de la nivel de sisteme, ci şi cele de ecosistem, ca urmare a opţiunilor clare pentru costuri scăzute, simplitate şi garanţii sporite de securitate. Inte- grarea ecosistemelor se manifestă la trei nivele: echipamente de tip Appliance, care integrează funcţionalităţile hardware cu cele software, aplicaţiile software integrate cu serviciile, iar maga- zinele de soluţii găzduite în cloud permit folosirea de produse provenite de la mai mulţi vendori.
<<< Articol aparut in revista IT TRENDS din Decembrie 2012