Ne-am învăţat cu toţii să avem acces la date, indiferent unde suntem sau ce dispozitiv de calcul sau de comunicare avem în mână. Cine nu a avut nevoie vre-odată să trimită unui coleg sau unui partener o prezentare, un film sau alte documente de sute de Mega?…Cine nu a şeruit cu cei mai buni prieteni sau rudele apropiate fotografiile de la vreo nuntă sau din exotica vacanţă?
Nu degeaba, printre primele şi cele mai populare aplicaţii care au fost postate pe cloud au fost cele de partajare a informaţiei, în cadrul unor servicii complexe de file-sharing, file synchronization sau content management. Toate aceste servicii au un nucleu de caracterisitici ce permit utilizatorului să stocheze şi să îşi salveze datele nestructurate sub formă de fişiere text, audio, video sau foto în cloud, pentru ca ulterior să le poată recupera prin intermediul oricărui dispozitiv cu acces la Internet.
Revenind la Barometrul Cloudului şi la studiul Space Works (vezi şi postarea “ Barometrul Cloudului: Migrare promiţătoare pentru aplicaţiile 3C”)
- peste 50% din respondenţi afirmă că folosesc în mod curent serviciile de sharing în cadrul activităţii lor
- 33% de intervievaţi recunosc faptul că ei ştiu că angajaţii lor folosesc serviciile de partajare pe care le doresc, fără nicio reglementare sau aprobare,
- 5% pot accepta faptul că habar nu au ce fac angajaţii lor cu datele…
Concluzia este forte dură: în ciuda unei evidenţe clare că aplicaţiile de sharing sunt foarte utile şi necesare, sunt puţine organizaţii care au reuşit să adopte reguli elementare pentru transferurile cu character de business pe care le fac proprii angajaţi.
Dumneavoastră ce reguli aveţi?
Pentru mai multe amănunte citiţi concluziile pe care le-a tras studiul Space Works.
Source: “The Spiceworks Cloud Barometer: Insights into how small and mid-size companies use cloud services to support file sharing, email and productivity applications”, SpiceWorks, Voice of IT, July 2012