Din scurta, dar foarte densa istorie a IT-ului, se ştie că principalele puseuri innovative au apărut ca urmare sau în certă legătură cu imperative dictate de evoluţia economică. Pe scurt, pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu şaradele lui Ilie Şerbănescu sau cu parabolele financiare ale lui Moise Guran, când piaţa dă semne că “s-ar pune de o criză”, hop şi tehnologia care promite să rezolve totul, iar perioada post-criză coincide cu maximul de asimilare a acesteia, adică cu perioadele de acumulare de profit pentru vendori.
Cam aşa şi cu cloud-ul… Dând oamenii de greu cu vechile sisteme distribuite şi risipa de energie, s-au scărpinat în cap şi au aprins, rând-pe-rând becurile legate de reţele VPN, apoi de virtualizare, apoi de grid-computing, iar mai apoi încercând să urce totul pe Web… Cine a avut curiozitatea să citască poveşti din copilăria cloud-ului, a gasit pe Wiki explicaţia cum că oamenii din telecom, inspiraţi de aducătorii de ploaie, au folosit pentru prima oară sigla cu norişorul pentru a delimita ce ţine de sfera vizibilităţii utilizatorului final, de tot ceea ce acesta nu trebuie să aibă habar… O alegere inspirată, căci acum toată lumea vorbeşte de cloud…, iar ăn absenţa cloud-ului probabil că aş fi devenit un grid-maniac…ceea ce am şi fost o bună perioadă…
E clar că actualele condiţii economice, în care accentele de criză alternează marmorean cu cele de relaxare, nu mai sunt favorabile pentru vechile sisteme informatice integrate dezvltate pe modele on-premise, dupa cum e clar de ce aplicaţiile ERP şi CRM au fost printre primele soluţii enterprise care au început să fie migrtae pe cloud. Modulele de bază ale tradiţionelalor pachete ERP oferite ca servicii sunt în vădită creştere de popularitate, în ciuda ultimelor bariere de mentalitate legate de angoasele securităţii datelor de business lasate de izbelişte în cloud.
Avantajele soluţiilor SaaS se mapează pe imperativele actuale de business, oferind reduceri semnificative ale costurilor de implementare şi administrare, minimizarea investişiilor de capital, reducerea timpului de lansare a produselor pe piaţă şi toate avantajele conferite de comunicrea şi colaborarea în cloud.
Nu întâmplător, perioada de creştere a popularităţii cloudului se suprapune cu cea în care multe dintre soluţiile ERP clasice se apropie de apusul cliclului de viaţă şi trebuie înlocuite cu modele noi, bazate pe realităţile şi rigorile economice actuale. Nu aţi observat că de când cu Cloud-ul, nu prea mai auzim în vocabularul economiştilor termini precum “afaceri fără-frontiere” sau “efecte de globalizare”?
Aşa cum orice boală îi atinge în mod egal pe bogaţi şi săraci, şi crizele economice produc aceleaşi crampe managerilor şi directorilor finanicari din corporaţii, companii regionale sau firmuliţe cu arie de acţiune locală. Simptomele sunt cam la fel, riscurile cam aceleaşi şi e normal să se prescrie aceleaşi reţete…
Dar chiar dacă simptomele şi reţetele sunt aceleaşi, modul de administrare şi profilaxia diferă de la un “pacient” la altul… O companie mică nu are mai nimic de pierdut şi se încumetă mult mai uşor să adopte servicii pe care în mod normal nu şi le-ar putea permite ca aplicaţii. Organizaţile care au deja un sistem enterprise, trebuie să aleagă între recalibrarea modulelor existente, schimbarea completă sau parţială a soluţiei şi migrarea parţială sau totală în cloud. Cloud-ul are avantajul că poate oferi multiple scenarii, o migrare gradată în funcţe de nevoile reale şi mixaje flexibile între platforme private, publice şi hibride.
Forrester a chestionat peste 2400 de manageri IT într-un studiu din care reiese că 15% dintre organizaţile participante sunt decise să implementeze soluţii ERP SaaS până la sfârşitul acestui an, în timp ce 10% optează pentru ERP în cloud ca servicii complementare la sistemele on-premise existente.
La o analiză pe tipuri de aplicaţii ce pot fi migrate pe cloud, cele mai populare sunt cele CRM cu o rată de migrare de 49%, urmate de soluţiile ECM (Enterprise Content Management) cu 37% şi cele de Digital Content Creation cu 35%. Deşi soluţiile ERP nu se bucură încă de o asemenea popularitate, numărul relativ mare de trial-uri şi tentative de migrare partială a unor module sau ale unor seturi de date pe cloud relevă o evoluţie spectaculoasă în această direcţie.
Photo Source: Positivevision