Pe măsură ce trece timpul, efectele crizei generate de Covid sunt tot mai diverse, cu consecinţe tot mai ample. După un an în care am fost nevoiți să ne schimbăm radical modul în care trăim și muncim, apar primele rezultate statistice privitoare la implicațiile pentru evoluția tehnologică, unele uşor de anticipat, altele la care nici nu ne gândeam. Recent am participat la un eveniment online prilejuit de anunțarea unui studiu de piață comandat de compania Veeam, ale cărui rezultate sunt destul de contradictorii față de ceea ce ne-am fi așteptat.
Și anume, în zona infrastructurilor enterprise, ne-am fi așteptat ca migrarea în masă către soluțiile de lucru de la distanță să genereze acel val de transformare digitală impus de asimilarea accelerată a inovațiilor. Dar adopția noilor soluții a fost puternic frânată de lipsa continuității în business și instabilitatea economică generate de aceeași criză. Practic, paradoxul constă în faptul că, deși ne-am fi așteptat la o adopție în masa a noilor tehnici digitale, amenințările informatice tot mai diverse și proasta gestionare a nevoii unei transformări rapide au produs un efect invers.
Majoritatea companiilor au fost surprinse de această criză pe picior greșit. Pe lângă pericolele curente legate de creșterea generală a criminalității informatice, lipsa unei strategii unitare de asigurare a securităţii și integrității datelor s-a suprapus cu nevoia de adoptare rapidă a unor soluții care au venit cu noi amenințări, pentru care foarte puțini erau pregătiți. Ce să mai vorbim de transformare digitală, când s-a dovedit că foarte puține organizații aveau un plan de business continuity, iar dintre acestea, și mai puține au reușit să le și valorifice.
Studiul Veeam Data Protection 2021 comandat companiei independente de cercetare Vanson Bourne, a fost realizat pe un eșantion de 3.000 de manageri IT din cadrul companiilor globale și a avut ca principal obiectiv înțelegerea abordărilor în materie de protecție a datelor și de gestionare a acestora. Prin amploare și număr de interviuri, studiul este cel mai mare de acest fel la nivel global și analizează modul în care organizațiile gestionează provocările cu care se confruntă în domeniul IT, inclusiv reacția lor la schimbările înregistrate la nivelul cererii și întreruperea serviciilor, impactul global al unor evenimente precum COVID-19, modernizarea sistemelor IT și transformarea digitală.
Veeam Data Protection Report 2021 arată că pandemia COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra cheltuielilor legate transformarea digitală, 40% dintre cei intervievați considerând că incertitudinea economică este cea mai mare barieră în calea transformării digitale în următoarele 12 luni, iar o treime dintre aceștia afirmă că au încetinit sau chiar au oprit astfel de inițiative în ultimul an. Reacția este normală, la urma urmei… E firesc să ne gândim la protejarea și continuarea afacerii, înainte de a risca o serie de investiții în tehnologie, oameni și proceduri care ne promit garantarea eficienței după o perioadă nedefinită. Cine mai poate acum să facă planuri și forecasturi pentru următoarele 6 luni?
Pe de altă parte, unele companii au riscat, accelerând investițiile în transformarea digital, considerând că acum este cel mai bune moment, nu numai pentru asigurarea continuității în business, dar și pentru implementarea acelor soluții capabile să aducă certe avantaje competitive.
“În ultimele 12 luni, managerii responsabili de calitatea relației cu clienții (Chief Experience Officer – CXO) din întreaga lume s-au confruntat cu provocări unice legate de modul în care datele rămân protejate într-un peisaj operațional extrem de divers”, a declarat Danny Allan, Chief Technology Officer și Senior Vice President of Product Strategy la Veeam. “Ca răspuns la provocările aduse de pandemie, am văzut organizații care accelerează transformarea digitală pentru a rămâne în afaceri. Cu toate acestea, modul în care datele sunt gestionate și protejate continuă să le submineze aceste eforturi. Companiile sunt împiedicate să se dezvolte din cauza sistemelor IT tradiționale și capabilităților de protecție a datelor învechite, precum și de timpul și banii investiți în a răspunde celor mai urgente provocări aduse de COVID-19. Până când aceste deficiențe nu vor fi îndreptate, transformarea reală a organizațiilor nu va putea fi pusă în practică.” E o declarație care spune totul…
Datele la fel de vulnerabile ca sănătatea oamenilor
Conform rezultatelor studiului, majoritatea celor intervievați afirmă că sistemele de protecție a datelor nu sunt în măsură să țină pasul cu cerințele transformării digitale, ceea ce ar putea deveni chiar o amenințare pentru continuitatea afacerii, cu consecințe dificil de estimat. Un alt paradox este legat de faptul că, în ciuda rolului pe care îl joacă soluțiile de backup în strategiile clasice de protecție a datelor, sunt 14% cazuri în care nu există de loc backup, iar acolo unde există, cam 58% din încercările de recuperare a datelor nu reușesc, ceea ce lasă datele companiilor complet neprotejate și imposibil de recuperat în cazul unei întreruperi cauzate de un atac cibernetic.
Un alt semnal de alarmă ridicat de raport este frecvența întreruperilor neașteptate, raportate de peste 95% dintre organizații. E destul de greu să devii productiv și să te digitalizezi, în condițiile în care 1 din 4 servere a înregistrat cel puțin o întrerupere neașteptată în anul care a trecut. “Există două motive principale pentru lipsa de backup și a succesului scăzut al recuperării datelor: backup-urile se termină cu erori sau depășesc perioada alocată lor, și în al doilea rând, restaurările nu reușesc să livreze la calitatea convenită cu clienții “, explică Danny Allan.
Adoptarea soluțiilor Cloud accelerată de COVID dar frânată de incertitudinea economică
Cu toate acestea, actuala criză este cel mai bun moment în care și ultimii partizani ai soluțiilor on-premise să se gândească la migrarea în Cloud. Cam 91% dintre participanții la survey au folosit mai mult serviciile cloud în primele luni ale pandemiei, în timp ce 60% plănuiesc să adauge mai multe servicii Cloud la strategia lor de furnizare a serviciilor IT. Cu toate acestea, 40 % dintre participanți admit faptul că incertitudinea economică îi face să pună inițiativele de dezvoltare pe un plan secundar, prioritatea maximă fiind pe continuitatea afacerii. 30% dintre managerii intervievați recunosc încetinirea sau chiar stoparea inițiativelor de transformare digitală. Printre obstacolele în calea transformării se numără concentrarea echipelor IT pe menținerea operațiunilor în timpul pandemiei (53%), dependența de sistemele IT tradiționale (51%) și lipsa abilităților personalului IT pentru implementarea noilor tehnologii (49%).
Și totuși ne transformăm…
Alte aspecte importante ale Raportului Veeam Data Protection 2021 se referă la o tendință clară de regândire a strategiei de protecție a datelor pentru noi modele de producție prin reducerea treptată a dependenței de serverele fizice și accelerarea virtualizării infrastructurii. Pe același trend, soluțiile de Backup vor migra de la de stocarea locală la soluțiile bazate pe Cloud, a căror pondere va evalua de la 29% în 2020 la 46% până în 2023. Printre cele mai importante motive de a schimba soluțiile de backup menționate de organizațiile participante se numără creșterea fiabilității (31%), reducerea costurilor de operare și îmbunătățirea profitabilității (22%), decalajul de disponibilitate privind recuperarea datelor (80%), decalajul de protecție între cât de frecvent fac backup și cât de multe date își permit să piardă în urma unei întreruperi (76%). În fine, 46% dintre participanți și-au recunoscut intenția de a colabora cu un furnizor de soluții Backup-as-a-Service (BaaS) până în 2023, iar 51% intenționează să adopte soluții Disaster Recovery-as-a-Service (DRaaS) în același interval de timp.
Ce spun cifrele din Europa de Est
Pe baza celor 202 de răspunsuri primite de la organizații din Polonia, republica Cehă, Ungaria și România, s-a putut face o evaluare paralelă a tendințelor din regiunea noastră. Iată pe scurt cele mai importante rezultate și compararea lor cu mediile evaluate la scară globală:
Din punctul de vedere al impactului asupra timpului de nefuncționare și al pierderii de date, la nivelul organizațiilor din Europa de Est, 11% din toate datele nu sunt copiate, iar 38% din toate copiile de rezervă nu au putut fi restaurate, în timp ce 42% din toate restaurările nu reușesc să se restabilească în SLA iar 22% dintre companii au suferit întreruperi la mai mult de un sfert din serverele lor în ultimele 12 luni.
În medie, organizațiile din Europa de Est raportează că o întrerupere durează 87 de minute, cel mai lung timp de întrerupere fiind de 211 minute. Cele mai frecvente cauze ale întreruperilor IT experimentate de organizațiile est-europene în ultimii doi ani sunt defecțiunile hardware de server (66%) și software-ul aplicației (57%).
E interesant totuși că, potrivit studiului, 30% dintre organizațiile din Europa de Est utilizează backup bazat pe Cloud, gestionat de un furnizor BaaS, în timp ce 52% anticipează o migrare la soluții DRaaS în următorii doi ani.
Cu ocazia evenimentului de lansare a Raportului organizat online de Veeam Software Romania, la care au participat Andrei Romanescu, Managing Director și Dan Popa, Senior Territory Manager Romania, Bulgaria & Albania la Veeam Software, am mai aflat că Veeam recomandă o soluție de protejare a datelor prin Cloud Data Management, un sistem de gestiune a datelor în Cloud care permite clienților să obțină disponibilitatea, mobilitatea și automatizarea datelor.
Ca dezvoltare de piață, s-a afirmat că rata de creștere a cifrei de afaceri la nivelul României este consistent superioară creșterii Veeam la nivel global. În cei peste 5 ani de prezență directă în România, Veeam Software și-a format o bază solidă de clienți, un bun exemplu fiind faptul că 13 din topul primelor 20 de bănci de pe piața românească au optat pentru soluțiile Veeam.
One thought on “Ne transformăm după ce scăpăm de criză sau profităm de criză pentru a ne transforma digital?”