BENEFICIU DE 108 MILIOANE US$ PENTRU ECONOMIE PRIN REDUCEREA CU 1% A PIRATERIEI SOFTWARE ÎN ROMANIA

logo_it_trendsIn ultimele zile media a preluat știrea legată de recentul studiu în care BSA estimează că utilizarea software cu licenţă în România poate aduce beneficii economice de două ori mai mari decât folosirea celor piratate.

Din păcate, interesul canalelor de comunicare de largă audiență a fost acaparat ca de obicei de subiecte mult mai importante precum: ce mai face Gigi la ”Băcănie”, câștigarea campionatului de către Steaua sau despărțirea celui mai celebru fotomodel al momentului de superstarul scoțian.

Sunt foarte curios când vom putea vedea un studiu legat de impactul implementării serviciilor cloud pentru relansarea economică a României, plecând de la premisa banală că prin subscripțiile cloud se poate elimina problema pirateriei…

Totuși, de ce e importantă această știre? Studiul realizat de BSA și INSEAD arată că o creștere de 1% a gradului de utilizare a software-ului cu licenţă ar genera o sumă suplimentară de 108 milioane USD în economie, în comparație cu 54 milioane USD dintr-o creștere similară a utilizării de software piratat, ceea ce înseamnă că utilizarea de software cu licenţă ar produce o valoare economică adăugată de 54 milioane USD.

Iată un rezumat al acetei știti, așa cum a fost publicată pe site-ul IT TrendsSW PIRACY

Studiul Avantajul competitiv: impactul economic al programelor software cu licenţă este o analiză revoluționară, care se bazează pe date colectate din 95 de țări pentru a demonstra beneficiile pe care folosirea de programe software complet licențiate le aduce economiilor naționale. Studiul confirmă faptul că gradul ridicat de utilizare a programelor software cu licenţă corespunde unor venituri substanțiale la nivelul Produsului Intern Brut (PIB) și că efectul de stimul economic al acestora este semnificativ mai mare decât cel al programelor piratate.

Studiul arată, de asemenea, că fiecare dolar investit suplimentar în software licențiat are o rentabilitate estimată de 89 USD, în comparație cu o rentabilitate de 26 USD rezultată din valoarea fiecărui dolar suplimentar investit în utilizarea programelor software pirat.

Printre celelalte concluzii ale studiului se numără:

  • O creștere cu 1% a gradului de utilizare de software licențiat la nivel global ar injecta o sumă estimată la 73 miliarde de dolari în economia mondială, față de 20 miliarde de dolari rezultate de pe urma utilizării de software piratat, ajungându-se astfel la o diferență de 53 de miliarde de dolari.
  • Fiecare țară inclusă în studiu a înregistrat avantaje economice mai mari în urma utilizării de software licențiat față de cea de software piratat.
  • Pe baza raportului dintre valoarea investiției vs.valoarea beneficiului, rentabilitatea investițiilor din utilizarea de software licențiat este la nivelul cel mai ridicat în țările în curs de dezvoltare – în medie, 437 de dolari în plus la PIB pentru fiecare dolar investit. Totuşi, indiferent de nivelul veniturilor, toate țările obţin beneficii: fiecare dolar suplimentar investit în software cu licenţă are o rentabilitate medie a investițiilor de 117 dolari în țările cu venituri ridicate și de 140 de dolari în țările cu venituri medii.

Citiți știrea completă pe site-ul IT Trends:

Ittrends.ro, ”Un studiu BSA estimează că utilizarea programelor software cu licenţă în România generează beneficii economice de două ori mai mari decât utilizarea celor piratate”, 22 Mai 2013.

Photo source: mmsoftwarepiracy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.