Ne apropiem vertiginos de jumătatea anului şi e firesc să facem o scurtă întoarcere pe un călcâi şi să vedem ce s-a întâmplat până acum mai important în 2013. Se adeveresc oare predicţiile de început de an? Se bazează cloudul pe o creştere de popularitate reală, în ciuda reticenţilor?
Cel mai sănătos e să ne bazăm pe certitudini. Faptul că tot ce se învârte în jurul conceputului de cloud computing – ce ar fi să îi zicem de acum C3 ? – este clar, după cum foarte clar este şi faptul că poziţia de top într-un clasament al tendinţelor tehnologice este deţinută de cloud din 2012 – adică se vorbea despre asta la sfârşitul lui 2011…
Expansiunea fenomenului cloud şi C3 este o altă certitudine. Conform predicţiilor IDC, până în 2016 vom avea o creştere de 130% a pieţei de servicii cloud. Iar faptul că Amazon se detaşează clar ca lider al unei frumoase felii din această piaţă este o altă certitudine, demonstrată de creşterea Y2Y de peste 64% a veniturilor AWS la sfîrşitul primului trimestru. Iată care sunt cele mai importante certitudini ale C3 în 2013:
Creşterea încrederii în servicii – cu o ofertă din ce în ce mai generoasă din partea tuturor vendorilor, beneficiarii serviciilor de cloud au început să capete încredere în subscripţie. Fie că e vorba de întreprinzători individuali, start-up-uri, companii de nişă sau organizaţii mai măricele, oamenii au început să realizeze faptul că plătind serviciile de care au nevoie, doar când au nevoie şi doar pentru ce au nevoie, e mult mai convenabil decât să investească timp şi bani în resurse fizice de care au nevoie sporadic sau pentru care evident că nu au resurse materiale….
Stocăm şi recuperăm din cloud – mulţi dintre noi am început să facem acest lucru încă dinainte să ni se spună că asta se cheamă cloud… căci serviciile de storage, back-up şi data recovery au fost în mod natural printre primele soluţii care au fost migrate în cloud. Pe vremuri, când doream să transferăm poze sau fişiere, ne salvam datele pe dischete, memorii externe şi mai nou DVD-uri. Problema era că informaţia era întotdeauna mai voluminoasă decât mediul de transferare… Acum cloudul a devenit o unitate de stocare externă, care îţi oferă şi instrumentele necesare pentru prelucrarea şi administrarea datelor, dar şi – la o adică – pentru recuperarea lor.
Siguranţa – informaţiilor transferate, procesate sau stocate în cloud râmâne încă un mare subiect de polemici, la fel ca şi cofidenţailitatea informaţiilor personale ale celor care sunt angrenaţi în reţelele sociale. Când e vorba despre datele personale, argumentul suprem este legat de drepturile fundamentale ale omului, dar când evorba despre informaţiile de business ale unei companii, se vorbeşte despre bani şi lucrurile sunt mult mai serioase. Ceea ce ar mai fi de făcut în zona de securitate a cloudului este legat de armonizarea legislaţiei internaţionale care să asigure acelaşi nivel ridicat de încredere în garanţiile de securitate ale furnizorilor, indiferent de locaţia serverelor de stocare sau de ţările tranzitate de informaţie
Mobilitatea – cloudul ne permite să ne mişcăm mai liber, să cărăm mai puţine device-uri după noi şi să avem acces la aplicaţiile şi datele dorite, de unde avem noi nevoie. Singurele chestii care ne mai încurcă sunt legate de disponibilitatea tuturor accesoriilor necesare – e bai mare dacă ai uitat un cablu de alimentare de la laptop sau telefon, existenţa unei surse de curent – cel mai tare am înjurat în Italia unde prizele au nevoie de o şmecherie în plus faţă de ştecherele normale, sau eistenţa unui semnal de acces – zona în care suntem să aibă acoperire GSM sau Wi-Fi…
Socializarea ca business – învăţaţi să se joace cu nişte gadget-uri acasă sau în vacanţă, oamenii au început să le folosească şi la serviciu. Asta a dus şi la creşterea mobilităţii dar şi la transformarea totală a unor modele de business care au îmbrăţişat cutume de colaborare şi comunicare popularizate de reţelele sociale. Ultima tendinţă în materie de aplicaţii în cloud pentru zona de business o reprezintă instrumentele de tip “To-Do”, aflate la mare vogă în perioada de preistorie a ERP-urilor şi readaptate la tehnologiile Web – Cloud – Virtuale din nevoia de eficientizare a muncii în colaborare.
Photo Sources: cloudtimes.org