Precursoare mai puțin popularizată a conceptului de Cloud Computing, virtualizarea a apărut din necesitatea tot mai stringentă a companiilor de a reduce costurile de infrastructură prin folosirea de mașini și aplicații virtuale. Operarea în mediul virtual este mult mai facilă, iar avantajele infrastructurilor bazate pe virtualizare sunt mai mult decât evidente.
Cloud computing și virtualizarea sunt ambele tehnologii care au fost dezvoltate pentru a maximiza utilizarea resurselor de calcul în același timp ce reducerea costurilor pentru aceste resurse. Ambele concepte sunt menționate frecvent atunci când se discută despre cerințe profesionale de disponibilitate și redundanță. Deși între cele două domenii există multe asemănări, trebuie ținut cont de faptul că soluționarea problemelor comune se realizează în mod diferit.
Virtualizarea a apărut din necesitatea de a dezvolta mai multe resurse de calcul care rulează pe aceeași mașină fizică, eliminând folosirea inconsistentă și costisitoare a unor baterii de servere dedicate acelorași operațiuni. Serverul fizic poate fi gazda mai multor servere virtuale, absolut transparente, care nu cer costuri suplimentare și pot fi administrate extrem de ușor. Serverele virtuale mai au avantajul că pot fi mutate cu ușurință de pe o mașină gazdă pe alta, astfel încât procesul de calcul destinat unor misiuni critice să devină non-stop, prin funcții de load – balancing ce asigură continuitatea proceselor de calcul.
În timp ce virtualizarea poate fi folosită ca fundament pentru o infrastructură cloud, acesta are ca rol principal furnizarea de servicii, iar virtualizarea rămâne o componentă a infrastructurii fizice. Cloud computing a derivat din nevoia de folosire a resurselor de calcul, modelul utilitar de bază fiind acela al distribuției energiei electrice și ulterior al telecomunicațiilor.
Decizia de a migra la o infrastructură virtuală reprezintă din start o strategie din care toată lumea are de câștigat… În funcție de arhitectura sistemului IT, de natura activității sau de bugetele disponibile, virtualizarea software oferă o serie de avantaje majore:
- Consolidarea serverelor – implementarea de servere virtuale pe mașinile deja existente mărește scalabilitatea și reduce investițiile în noi resurse hardware.
- Reducerea timpului de backup – operațiunile curente de backup sau restore sunt mult mai facile pe mașinile virtuale, asigurând economii de timp considerabile, indiferent de volumul de date administrate.
- Conservarea energiei – facturile la energie pot fi reduse considerabil prin folosirea acelorași nivele de consum, cu implicații majore la scăderea costurilor de administrare.
- Testarea configurației software – o sarcină destul de dificilă în condițiile unor infrastructuri clasice, se face cu foarte mare ușurință prin pre-testarea pe mașinile virtuale. Timpul de implementare finală pentru noile versiuni de software este redus drastic.
- Administrarea mai ușoară – gestionarea unui parc de mașini virtuale este infinit mai facilă pentru operațiunile de upgrade sau depanare. Administratorii IT pot acționa de la distanță asupra terminalelor din rețea sau a serverelor din datacenter de la o simplă consolă.
- Accesul la aplicații de oriunde, oricând și orice mașină – mediile bazate pe virtualizarea aplicațiilor curente de business asigură o multitudine de beneficii legate de scalabilitatea, flexibilitatea și securitatea unui sistem.
- Diminuarea costurilor de administrare – e spectaculară, permițând realocarea de resurse umane și financiare către activități legate de esența business-ului.
Photo Source: w7cloud.com