PREDICTII PENTRU CLOUD COMPUTING IN 2015 – a doua parte

2. 2015 va fi anul cloudului hibrid

Asa cum spuneam in postarea anterioara, o buna parte a discutiilor de pe forumul de chat ”Predictions for Cloud Computing in 2015 “ organizat de IBM Cloud a avut ca tema recent publicatele estimari ale Forrester Research, care a realizat un top al celor mai importante tendinte de evolutie in cloud, care vor avea un impact major in peisajul de business al anului 2015.

hybrid cloudAnaliza Forrester a pornit de la premiza ca schimbarile deosebit de dinamice care au loc pe piata tehnologiilor si solutiilor cloud trebuie sa fie asimilate de mediile de business cel putin tot atat de rapid, ceea ce de multe ori e imposibil in conditiile normale.

La Microsoft, cloudul va deveni dominant in fata produselor on-premises. Gratie lui Satya Nadella, un adevarat strateg al tehnologiilor Cloud, Microsoft va putea sa genereze venituri mai mari din vanzarile de servicii cloud decat cele din aplicatiile traditionale, afirma Forrester.

Aplicatiile back-office vor avea nevoie de interfete REST. Dezvoltatorii care vor dori sa atribuie interfete API aplicatiilor nu vor putea integra serviciile care comunica prin interfete REST. Dar inainte de a astepta un upgrade REST pentru API, companiile vor avea nevoie sa inlocuiasca serviciile enterprise cu solutii de management pentru API.

Bresele de Securitate in Cloud vor fi inevitabile, atata vreme cat vor exista erori de management si lipsa de instruire, iar directorii informatici ai beneficiarilor nu vor negocia responsabilitatile de data governance si caderi de date cu furnizorii de servicii cloud.

Containerele Docker isi vor consolida pozitia. Furnizori importanti precum Google si eBay au anuntat strategii legate de Docker, iar Forrester apreciaza ca altii le vor urma cat de curand exemplul.

Managementul platformelor de cloud hibrid se va maturiza. Forrester crede ca in 2015 companiile mari vor fi nevoite sa invete sa foloseasca tot setul de instrumente disponibile pentru a pune la dispozitia dezvoltatorilor resursele oferite de cloud, renuntand la practicile de creare a unor bariere artificale intre cloudul public si cel privat.

Structurile administrate de cloud privat vor pierde din teritoriu. Modelele de administrare la distanta, bazate pe solutii on-premise nu fac decat sa sporeaca numarul de provocari, ale caror efecte vor depasi valoarea beneficiilor. Stefan Ried – vicepresedinte si analist Forrester Europe apreciaza ca in Europa va mai exista inca o perioada de entuziasm pentru solutii de cloud private administrate de furnizor, precum OpenStack on premise.

Solutiile SaaS dezvoltate pe verticale industriale vor lua amploare. Forrester crede ca in anul care vine furizorii de solutii SaaS vor putea beneficia cat mai mult de dezvoltarea pe verticala, pe masura ce organizatiile vor avea tot mai multa nevoie de flexibilitatea si adaptabilitatea serviciilor furnizate in cloud.

Vendorii SaaS se vor orienta catre hibrid. Forrester estimeaza ca vendorii de solutii SaaS care sunt focalizati pe dezvoltari de cloud public multi-tenant vor incepe sa ofere tot mai multe modele hibrid care mai pot include si implementari on-premise.

Razboiul preturilor pentru solutiile de stocare in Cloud se va anima. Companiile care vor intelege cel mai rapid ca solutiile clasice de backup online nu corespund unor evolutii sustenabile de business, vor putea sa evite mult mai usor neplacerile si accidentele. In 2015 solutiile de backup online vor incepe sa evolueze catre modelul disaster-recovery-as-a-service (DRaaS), largind considerabil sansele de asigurare a continuitatii in business, pe langa beneficiile clasice de Securitate.

Ce va fi in 2015? Usor de ghicit, mai greu de estimat. Nu putem decat sa asteptam, sa observam si sa  analizam in ce masura aceste tendinte identificate de Forrester Research se vor transforma sau nu in realitate…

Image Source: technology info

Related article: PREDICTII PENTRU CLOUD COMPUTING IN 2015 – prima parte: Cum a evoluat Cloudul in 2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.