PREDICTII PENTRU CLOUD COMPUTING IN 2015 – prima parte

I. Cum a evoluat Cloudul in 2014

La invitatia IBM Romania, am participat saptamana trecuta la cea mai interesanta, mai intensa si mai interactiva intalnire online despre Cloud din experienta mea de cloudmaniac… Gratie platformei CrowdChat  am avut posibilitatea ca timp de o ora sa discut simultan cu 123 de oameni si sa citesc (asta a fost o adevarata provocare) 229 de comentarii (adica circa 3.8 comenturi pe minut) la cele cateva subiecte ridicate de moderatori sau la intrebarile participantilor. Data fiind vastitatea informatiilor si dorinta de a comenta cat mai multe aspecte, am divizat relatarea mea despre participarea la aceasta actiune in doua articole: primul reprezinta o radiografie a Cloudului la momentul 2014, in timp ce un al doilea articol va face o analiza a predictiilor pentru 2015.

CloudChat IBMCa platforma de discutii CrowdChat ofera participantilor o complexa experienta de comunicare, functionand ca un adevarat forum ce integreaza tehnicile de hastag si posibiitatile de analiza a profilelor oferite de platformelor sociale. Experienta devine cu atat mai familiara, cu cat cei care vor sa participle se pot conecta prin intermediul conturlor lor de LinkedIn, Twitter sau Facebook. IBM se numara printre putinele companii care au adoptat aceasta platforma si printre si mai putinii vendori care o utilizeaza pentru a creste nivelul de interactivitate cu comunitatile de specialisti, utilizatori, parteneri sau analisti.

Discutia din 26 Noiembrie a fost organizata de IBM Cloud in cadrul European Social Chat si a avut ca tema ”Predictions for Cloud Computing in 2015 “ Printre moderatorii invitati s-au numarat experti si personalitati precum: Stefan Ried- vicepresedinte si analist Forrester Europe, Bo Nielsen – Cloud Services Lieder ITS Europe IOT, Paul Are Killie – CEO CloudWalker si David Holliday – IBM Cloud sales leader for CEE. Inainte de a se discuta despre evolutia cloudului in 2015 au fost lansate o serie de subiecte generale legate de starea cloudului in 2014, adoptia cloudului, problemele legate de confidentialitate, dezvoltarea solutiilor de cloud hybrid, popularitatea OpenStack si influenta standardelor bazate pe open-source si alte cateva teme propuse de participanti.

Adoptia cloudului – Inainte de orice incercare de standardizare s-a convenit asupra necesitatii unei bune definiri a serviciilor cloud, in idea ca nivelul ridicat de heterogenitate al mediilor din care provin furnizorii si utilizatorii poate genera adeseori confuzii intre notiuni, concepte, metodologii si realitate. Fata de definitiile clasice, precum cea oferita de NIST, larg adoptate in universal cloudului (vezi cloud☁mania articolul Cloud Definition Dictionary – Iunie 2014) specialistii de la Forrester pun accentul pe latura aplicativa care tine de facilitatea “pay-per-use”, care deriva direct din valenta OPEX a oricaror servicii de utilitati. Interventiile participantilor la aceasta tema au ilustrat clar diversitata de opinii si de abordari, in funtie de experienta fiecaruia.

Cloud privacy – este o alta dimensiune care poate influenta in mod direct dezvoltarea si adoptia cloudului, ocupand o pozitie strategica in orice model poate fi adoptat, cu particularizari ce tin de asumarea rolului de guardian a datelor private, in functie de variantele “private-on-prem”, “private-at provider”, “virtual private”, “public private” si altele. Interesant este ca din acest moment discutia a luat o turnura care reflecta mai degraba valentele sociale ale clodului, atunci cand se analizeaza modificarile care apar in rolul directorilor de IT. Stresati de lucrurile care par sa scape de sub control intr-un model de sistem bazat pe cloud (precum perpetua amenintare Shadow IT) si care in mod radical pot influenta randamentul politicilor de securitate si confidentialitate implementate la nivel centralizat, directorii de IT (CIO) vor evolua catre atributii de CMO si CFO, fiind cei mai in masura sa aprecieze care sunt nevoile si optinunile unei organizatii de subscriptie la serviciile cloud de care are nevoie, cand are nevoie, daca are nevoie…

Influenta open-source – interesant este ca unii vad open-souce ca un factor disturbant in evolutia “a la grande” a cloudului, in timp ce altii o considera un adevarat accelerator pentru platformele de dezvoltare si implicit pentru PaaS…, pentru ca in final mai toata lumea sa fie de acord cu faptul ca viitorul apartine tehnologiilor open cloud… O sursa foarte interesanta pentru aceasta tema a fost propusa de IBM Cloud, care ne recomanda un podcast sustinut de Angel Diaz – vicepresedinte al diviziei Open Technologies & Cloud Performance Solutions din cadrul IBM Software Group:

Una dintre concluziile formulate pe forum este legata de faptul ca tehnologiile open sunt elementele cheie in consolidarea unei platform viabile pentru dezvoltarea si integrarea solutiilor cloud, dandu-se ca exemplu tehnologiile Vagrant si Docker care vor juca un rol important in DevOps si adoptia cloudului, in timp ce Cloud Foundry si Docker vor revolutiona domeniul PaaS.

Implementari de succes in CEE – Cum unii dintre moderatori au ceva experienta in piata de cloud din centrul si sudul Europei, o tema ridicata de mine s-a referit la exemple de succes si experienta acumulata in tarile din zona noastra. David Holliday, Cloud sales leader la IBM pentru CEE a amintit de proiectul de la Turk Telekom, care a implementat o platforma cloud privata bazata pe solutia IBM SmartCloud Entry si un server IBM x 3650, printre principalele beneficii fiind scaderea anuala a costurilor operationale cu peste 10000 USD, reducerea timpului de provisionare de la cca. o saptamana la 15 minute, precum si o crestere evidenta a nivelului de satisfactie a clientilor, prin asigurarea de servicii cloud mai agile.

Un alt exemplu amintit de David este implementarea de la Technologické Centrum Písek (TCP), furnizor de servicii de comunicatii pentru clienti din cercetare, educatie si comert, care a implementat o solutie IBM SmartCloud ce ii permite cresterea eficientei serviciilor oferite prin timpul mai rapid de dezvoltare, testare si lansare a unor noi servicii pe piata. Printre solutiile software adoptate de furnizorul din Republica Ceha se numara IBM SmartCloud Control Desk, IBM SmartCloud Monitoring, IBM SmartCloud Provisioning si Solutia de middleware Tivoli Storage Manager.

Cum au fost abordate foarte multe subiecte si coparticipantii au venit cu exemple si argumente personale, voi analiza intr-un articol viitor asteptarile, tendintele si predictiile legate de cloud pentru anul 2015.

Image source: thoughtsoncloud.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.