BYOD SAU CYOD?

Smart Phone sau Tablet? De ce nu Phablet?

Vorbind despre mobilitatea de nivel enterprise, se știe prea bine că numărul de vânzări pentru telefoanele inteligente și tableturi este în continuă creștere. Potrivit IDC, peste 86% dintre managerii IT își doresc în această perioadă să doteze cât mai mulți angajați cu terminale portabile, în timp ce 77% vor să promoveze cu precădere distribuția de tablete.

Ceea ce este interesant la conceptul BYOD (Bring Your Own Device) devenit destul de popular în ultimii ani, este o migrare ușoară a preferințelor către noul model CYOD (Choose Your Own Device). Ce înseamnă asta pentru dezvoltarea mobilității în mediile enterprise?
Technology in the handsUn model de infrastructură mobilă de tip CYOD se bazează pe simpla alegere a celui mai potrivit echipament dintr-o listă deja aprobată de structurile tehnice ale companiei, iar aceasta va plăti pentru achiziție. In felul acesta, deși riscurile legate de utilizarea unor echipamente incompatibile cu standardele tehnice ale organizației vor fi din start diminuate, pericolele nu sunt eliminate în totalitate. Amenințările cu malware rămân aceleași, chiar dacă acum descărcarea aplicațiilor poate fi blocată din sistem. Cea mai bună metodă este educarea adecvată a utilizatorilor pentru a folosi echipamentele companiei doar în scopurile de business.

În fond, care e diferența între un laptop conectat la rețea și un echipament mobil care accesează un hot-spot wireless de companie? Căci tot mai multe companii folosesc rețele WiFi interne pentru propriile phableturi (telefoane cu ecran ai mare și funcții da tablet) sau laptopuri hibrid de corporație, puse la îndemâna angajaților (laptopuri cu ecran de tip touch screen sau cu ecran detașabil, ce se transformă în tablet). Pentru utilizatori este o comoditate, dar pentru echipele de IT poate fi o corvoadă suplimentară, datorită noilor provocări legate de pericolele de pierdere a datelor sau alte amenințări de securitate.

Din această perspectivă, deosebirile între BYOD și CYOD devin neesențiale, diferența fiind făcută de existența politicilor de securitate și de modul în care acestea sunt respectate. Valențele de ubicuitate ale Cloudului, reflectate aici de abilitatea de a partaja sau a stoca cu aceeași ușurință datele, atât la nivel personal, cât și la nivel de organizație, sunt mai importante decât modul în care se alege un echipament – în funcție de criteriile personale sau cele de corporație. De multe ori un sistem BYOD bine ținut sub control poate fi mai performant decât unul CYOD, unde nu există politici coerente de securitate sau acestea nu se respectă… Comparația dintre BYOD și CYOD trebuie să includă ce politici de securitate și partajare a datelor se recomandă utilizatorilor mobili și cum pot fi acestea aplicate pentru diminuarea amenințărilor interne și externe.

Articol publicat in Catalogul Cloud Computing Romania, editia a 3-a, Mobile Cloud Computing

Image Source: solutionvine.com

 

One thought on “BYOD SAU CYOD?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.