SUNTEM DESTUL DE INTELIGENȚI PENTRU VIITOARELE SMART CITIES?

logo_it_trendsIată cel mai recent articol publicat în revista IT Trends din Februarie. Cât de pregătiți suntem pentru viitoarele orașe inteligente, cu case inteligente, transporturi inteligente, utilități inteligente, școli inteligente, primării inteligente, spitale inteligente? Este un subiect despre care s-a vorbit destul de puțin. Deocamdată… dar se va tot vorbi, iar noi suntem pregătiți să partajăm informațiile cu locuitorii ineligenți ai viitoarelor Smart Communities…

 

Smart City Radu
Photo Credit: cloud☁mania

Dezvoltarea urbană accelerată și suprapopularea orașelor sunt printre cele mai critice provocări pe care noul val de tehnologii digitale le are de rezolvat. Peste 50% din populația Globului trăiește azi în mediile urbane și contribuie cu peste 80% din GDP-ul mondial.

Știm că orice oraș are probleme cu infrastructura, cu fluidizarea traficului, cu parcările, cu iluminatul, cu securitatea publică sau cu reducerea poluării. Pe de altă parte orașele sunt hub-uri pentru business, campusuri academice, centre culturale sau nuclee de știință. Pe măsura dezvoltării urbane e nevoie de redimensionarea serviciilor, estimarea dinamicii și controlul costurilor.

Smart Cities mizează pe sistemele IoT

În evoluția dinamică a comunităților urbane, proiectele de tip Smart City oferă o viziune integrată asupra proceselor esențiale: creșterea demografică, îmbunătățirea rețelelor de utilități, optimizarea transporturilor și a serviciilor, economisirea resurselor energetice și garanții superioare de siguranță publică.

Multe dintre actualele probleme pot fi rezolvate prin integrarea de soluții IoT (Internet of Things), IoE (Internet of Everything) sau M2M (Machines to Machines).

Iată câteva dintre cele mai interesante zone de aplicabilitate:

Supra-aglomerarea – generează blocări în trafic, consum de combustibil, poluare, nervi. Un sistem integrat de monitorizare poate identifica apariția zonelor critice, poate regla traficul, facilitează transportul public, reglează disponibilitatea parcărilor și recomandă rute alternative.

Siguranța publică – rămâne o zonă sensibilă pentru orice model de comunitate. Supra-aglomerarea cu camere de monitorizare, nu s-a dovedit o soluție destul de eficientă. Camerele video pot fi integrate cu sisteme de senzori de activare a iluminatului public, dar și cu soluții inteligente de analiză a priorităților și situațiilor extreme.

Utilitățile – sunt responsabile de un mare număr de neplăceri legate de săpături, întreruperi de curent, apă murdară sau zgomote. Fiecare furnizor poate folosi soluții pentru monitorizarea rețelelor electrice, de apă, gaze, cablu TV, fibră optică etc, cu identificarea precisă a problemelor cu intervenție rapidă, dar și analiza informațiilor legate de consum, pierderi, vârfuri de sarcină sau protecția mediului.

Viitorul IoT sună bine

Conform Gartner, orașele inteligente vor folosi 1,6 miliarde de ”obiecte” conectate în 2016, o creștere de peste 39% față de anul trecut. Clădirile comerciale vor fi cele mai bine dotate cu sisteme IoT până în 2017, după care casele inteligente vor domina cu o piață de peste 1 miliard de obiecte conectate până în 2018.

Ca aplicabilitate imediată, prin implementarea de sisteme inteligente, zonele industriale, parcurile tehnologice, campusurile de birouri, marile zone comerciale, aeroporturile si zonele publice vor putea reduce costurile de energie, logistică și administrare cu peste 30%.

Inițiative la scară națională în SUA

Guvernul SUA este gata să investească peste 160 de milioane de dolari în proiecte de dezvoltare a orașelor inteligente bazate pe sisteme IoT, Big Data și Analytics. 20 de orașe vor demara proiecte Smart Cities coordonate de parteneriate între liderii industriei, centre academice de cercetare și departamente federale. Alte 35 de milioane de dolari vor fi alocate unor programe de cercetare IoT de către National Science Foundation (NSF) și National Institute of Standards and Technology (NIST), care coordonează programul Cyber-Physical Systems.

Cetățenii Atlantei nu mai suferă de sindromul Big Brother

Atlanta candidează la titlul de cel mai inteligent oraș din SUA cu o serie de proiecte de îmbunătățire a securității publice, transporturi, monitorizarea apei, bazate în bună parte pe supravegherea cu un mare număr de camere publice. În multe localități din SUA și Europa a existat o dârză reticență împotriva sistemelor ”Big Brother”. Dar atacurile teroriste de la maratonul din Boston din 2013, și mai recent Paris și San Bernardino, California au schimbat percepția. Majoritatea celor 500,000 de locuitori ai Atlantei nu vede nicio problemă în instalarea camerelor, cu condiția unui control riguros asupra accesului la informațiile confidențiale.

Laboratorul cetățenilor inteligenți din Amsterdam

Organizațiile guvernamentale din capitala Olandei au avut inițiativa înființării unui Smart Citizens Lab, instituție public-privată unde cele mai importante aspecte ale vieții civice sunt propuse și coordonate chiar de cetățeni. Împreună cu arhitecți, peisagiști, cercetători, locuitorii din Amsterdam participă direct la proiecte de purificare a aerului și a apei, limitare a zgomotului și reducerea poluării prin intermediul unor inițiative dedicate precum: cele mai bune canale pentru înot, cele mai pure trasee de parcurgere a orașului, sau care este cel mai liniștit cartier.

Așteptăm primele inițiative smart communities inteligente din România!

 

4 thoughts on “SUNTEM DESTUL DE INTELIGENȚI PENTRU VIITOARELE SMART CITIES?

  1. Din păcate securizarea acestor IoT device-uri lasă mult de dorit și deci imaginea de Smart City uri e departe de viitorul apropiat chiar și pentru ţari avansate ca cele din exemplu.

    Deocamdată nu sunt în stare sa securizeze…

    1. Multumiri pentru opinie. Reflecta intr-adevar cele mai sensibile aspecte ale platformelor IoT, in special pentru anumite zone de aplicatii. De aici si titlul articolului… Urmatoarele articole vor aborda cu precadere subiecte legate de dificultati, riscuri, nevoia de standarde, si altele…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.