Într-o economie globalizată, cu un climat competitiv tot mai tensionat, diferențierea produselor și a serviciilor este o direcție constantă în dezvoltarea afacerilor. Tendința ca serviciile să preia tot mai mult din ceea ce era asigurat de produse, câștigă tot mai mult teren. Să ne gândim la amplele transformări ale industriei de software, odată cu migrarea în Cloud și transformarea licențelor perpetue în subscripții.
Acest scenariu este valabil pentru toate industriile în care produsul în sine deținea până acum rolul dominant. ”Produs” – ”Producție” – ”Producător” – ”Industrie producătoare”, este un lanț ale căror verigi vor exista în continuare, dar totul va fi radical diferit datorita mutațiilor induse de ampla metamorfoză digitală. Deocamdată aceste mutații aduse de transformările digitale au fost preluate și dezvoltate în concepte precum ”Product-as-a-Service”.
Orice clasament al industriilor verticale care pot beneficia cel mai intens de avantajele oferite de sistemele IoT este dominat de industria producătoare. Potrivit IDC, astăzi peste 50% din activitatea IoT e concentrată în manufacturing, transport, smart city și aplicații client, dar în următorii 5 ani toate industriile vor beneficia de inițiative IoT;
Concentrându-ne pe manufacturing, tehnologiile IoT pot contribui la succesul acestui demers într-o multitudine de feluri, dar în special prin: dinamizarea fluxurilor tehnologice din industriile producătoare, administrarea mai eficientă a relațiilor cu clienții și partenerii pe toată durata ciclului de viață al produselor și creșterea transparenței și capacității de a răspunde așteptărilor clienților pe baza experienței de utilizator.

IoT ca avantaj competitiv pentru companiile producătoare
Iată câteva considerații legate de importanța IoT pentru manufacturing recomandate de Microsoft România și partenerul sau Crescendo, care deține experiența necesară pentru a consilia companiile de producție în stabilirea și implementarea cu succes a unei strategii IoT.
Deci care sunt companiile cele mai influențate de dezvoltarea sistemelor IoT? În primul rând, cele din sfera producției, care migrează spre modelul de business „product-as-a-service”, unde elementul vândut nu mai este doar produsul fizic, ci şi serviciul oferit.
Evoluția de la vânzarea de produse la vânzarea de servicii oferite alături de produse schimbă complet ecosistemul industriei producătoare – de la modalitățile de facturare şi plată – care acum devin abonament la un serviciu, până la structura echipelor de suport, a modului de lucru cu clienții şi furnizorii, sau a designului de produs.
De ce ar face o companie aceste schimbări radicale? Ca urmare a evoluției business-ului şi a mentalității clienților, piața se orientează spre servicii tip „pay-as-you-go”, unde funcționarea serviciului (nu doar a produsului) este responsabilitatea furnizorului acestuia.
Specialiștii de la Crescendo, parteneri Microsoft care dispun de o bogată experiență acumulată în proiecte de eficientizare industrială, recomandă pasul de la serviciile de mentenanţă reactivă la cele de mentenanţă proactivă prin:
- echiparea utilajelor cu senzori care să monitorizeze modul de lucru în timp real, 24/7;
- prevenirea defecţiunilor majore ale utilajelor;
- optimizarea activităţii de service prin automatizarea operaţiunilor specifice.
Să luăm ca exemplu echiparea unei pompe de mare capacitate cu senzori care măsoară debitul şi vibraţiile. În cazul unei defecţiuni, care se traduce prin scăderea debitului şi creşterea în amplitudine a vibraţiilor, senzorii vor transmite informaţiile către o echipă de intervenţii, care va primi în timp real toate datele despre tipul echipamentului şi localizarea acestuia. Echipa va interveni sau va programa o intervenţie în funcţie de informaţiile primite, minimizând astfel riscul şi perioada de nefuncţionare.
Articol realizat pe baza materialului ”IoT ca avantaj competitiv pentru producători”, publicat în Catalogul Cloud Compution Romania, ediția a 4-a, Internet of Things, Decembrie 2015