Cu ochii catre viitoarea piata unica digitala, Parlamentul European voteaza reforma protectiei datelor propusa acum 4 ani

Photo Source: Pixabay

Joi 14 Aprilie 2016 va rămâne o zi memorabilă în istoria digitală a Europei. Un mare pas înainte către mult dorita Piață Digitală Unică, program care a preluat din mers demersurile pentru Agenda Digitală Europeană. Noile norme europene de Protecție a Datelor Generale au primit aprobarea finală. Noile reglementări stabilesc de asemenea standardele minime privind utilizarea datelor de către poliție și în scopuri judiciare.

Parlamentul European a votat noua legislație privind Protecția Datelor la doar două zile după ce s-a primit unda verde de la Comisia Libertăților Civile (LIBE). Cu toate acestea, noua legislație s-a evidențiat ca una dintre cele mai îndelung dezbătute reglementări legislative europene, aprobarea finală venind la mai mult de patru ani de la propunerea lansată de Viviane Reding, fostul comisar european pentru justiție, in ianuarie 2012.

Ce este programul Digital Single Market?

Înlocuind tradiționalul program UE axat pe Agenda Digitală, noua strategie Digital Single Market reprezintă principalul program al Comisiei Europene de focalizare pe dezvoltarea digitală. În noua viziune, cetățenii, guvernele și mediile de business pot avea acces egal la beneficiile erei digitale, favorizând unificarea celor 28 de piețe ale țărilor membre. Asta ar putea contribui cu peste 415 miliarde de euro la economia UE și ar putea crea mii de noi locuri de muncă.

Strategia Digital Single Market este bazată pe următoarele direcții strategice: ⇒Facilitarea accesului online la bunuri și servicii digitale; ⇒Un mediu emulativ pentru rețelele și serviciile digitale; ⇒Transformarea Digitală ca driver de creștere economică.

Noua legislație va înlocui actuala directivă privind protecția datelor, care datează din 1995 când Internetul era încă într-o fază incipientă, cu un regulament general prin care se dorește ca cetățenii unei Europe digitale să beneficieze de mai mult control asupra propriilor lor informații private.

“Noile norme garantează dreptul fundamental la protecția datelor cu caracter personal pentru toți. General Data Protection Regulation va contribui la stimularea pieței unice digitale din UE prin promovarea încrederii în serviciile online de către consumatori și securitate juridică pentru întreprinderi, bazate pe reguli clare și uniforme “, se afirmă într-o declarație comună semnată de Frans Timmermans – prim vicepreședinte al Comisiei Europene, Andrus Ansip – vice-președinte responsabil cu programul Digital Single Market și Věra Jourová – comisar pentru justiție, protecția consumatorilor și egalitatea între sexe în cadrul CE. “Aceste reglementări sunt în beneficiul tuturor celor din UE. Persoanele implicate trebuie să știe care sunt drepturile lor și să știe cum să-și apere drepturile în cazul în care simt că acestea nu sunt respectate. “

Noile norme europene privind Protecția Datelor includ prevederi referitoare la:

  • data privacy-policy
    Photo Source: Pixabay

    dreptul de ”a fi uitat”;

  • “consimțământ clar și afirmativ” la prelucrarea datelor cu caracter personal de către persoana în cauză;
  • dreptul de a transfera datele către un alt furnizor de servicii;
  • dreptul de a ști când datele au fost piratate;
  • asigurarea că politicile de confidențialitate sunt explicate într-un limbaj clar și ușor de înțeles;
  • o aplicare mai strictă și amenzi de până la 4% din totalul cifrei de afaceri anuale la nivel mondial al firmelor, ca un factor de descurajare pentru încălcarea regulilor.

În practică, UE speră că noile reglementări vor oferi cetățenilor din toate cele 28 de state membre, mai multe informații cu privire la modul în care sunt prelucrate datele personale, prezentate în mod clar și pe înțelesul tuturor.

logo_it_trendsMai multe despre prevederile noilor normative pentru organizatii, care sunt pedepsele celor care le incarca si cum pot fi folosite datele judiciare de catre politie si sistemul judecatoresc, cititi în forma integrala a articolului ”Parlamentul European aprobă reforma Protecției Datelor pentru era digitală”, publicat în revista IT Trends.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.