Fenomenul Cloud continuă să rămână tendința majoră, identificată aproape unanim ca principalul „vinovat” de apariția și dezvoltarea rapidă a tuturor celorlalte tehnologii disruptive.
Dar conceptul de Cloud computing suferă o serie de mutații în sine, evoluând de la faza în care era destul de contestat și privit cu neîncredere, la primele rezultate concrete oferite de migrările unor pionieri, la conștientizarea realității că „vrem-nu vrem, tot va trebui să ajungem la Cloud”, până la dinamica efervescență cu care s-a trecut la adoptarea modelelor specifice.
În fond, oricine are nevoie de simplificarea infrastructurii, de reducerea costurilor, de putere de calcul și volume de stocare, de flexibilitate, scalabilitate, predictibilitate și siguranță mai mare a datelor. Dar toate aceste beneficii oferite de Cloud au o structură de orizontalitate, adică sunt comune pentru toate domeniile în care e nevoie de inovație.
În ciuda unor probleme inerente, legate nu în mod esențial de tehnologii, ci de modul de asimilare a acestora, de lipsa de cultură și experiență pentru investițiile în servicii, de lipsa unei coerențe în materie de standarde și multe lacune legislative, putem spune acum că suntem în plină ”eră Cloud”.
Avem deja implementări de succes sau cazuri de migrare care și-au recunoscut eșecul. Există studii de caz. Dar mai cu seamă există dorința de perfecționare. De depășire a momentelor de criză. De analiză mai lucidă a nevoilor. Există deja consultanți specializați în audit pentru analiza oportunităților și nevoilor reale de migrare în Cloud. Putem constata că există modele tot mai perfecționate și tot mai specializate, care corespund nevoilor de eficientizare din anumite sectoare ale economiei sau din anumite zone industriale. Se poate spune deci că s-a trecut la verticalizarea Cloudului.
Industria producătoare este una dintre aceste verticale în care s-a avansat foarte mult. Inevitabil, asocierile care se fac aici în funcție de cerințele specifice ale producătorilor sunt asociate cu noțiunea de Industry Cloud. Prin continua investigare a cerințelor specifice fiecărei industrii au început să apară pachete de servicii Cloud mai perfecționate, special proiectate, sigure și deplin compatibile cu standardele dezvoltate la nivelul fiecărei verticale industriale.
Adopția Cloudului Industrial permite clienților o migrare cât mai sigură, bazată pe bune practici și o accelerare a procesului de producție. Conform Techopedia, Industry Cloud este un sistem Cloud care a fost intens personalizat pentru a corespunde cerințelor generale și particulare le unei industrii. Sunt vizate atât aspectele de business, cât și cele operaționale, legale, sau de reglementare. Principalul obiectiv al unui sistem Cloud industrial este integrarea verticală și în special a soluțiilor verticale, spre deosebire de cele orizontale care sunt subiectul modelelor generale de Cloud computing. Asta înseamnă că soluțiile Cloud industriale sunt menite să creeze mai multă valoare în interiorul verticalei industriale respective.
Prin integrarea modelelor Cloud producătorii își pot eficientiza radical ciclul de producție, pot folosi modele digitale, pot scurta dramatic termenele, pot colabora mai bine, pot comunica cu întregul lanț de furnizori în timp real, și mai ales, pot scoate mult mai repede pe piață produse mai diverse și mai bune, care sporesc gradul de retenție al clienților.

Valorile de business oferite de Industry Cloud se referă la:
- Coborârea barierei de cerințe pentru adoptarea Cloudului;
- Eficientizarea costurilor;
- Creșterea vitezei și agilității;
- Procesare și stocare sigură a datelor;
- Perfect compatibilă cu cerințele specifice fiecărei industrii.
Alții definesc tendințele din industria producătoare ca fenomen de cristalizare a noii generații de Cloud, mult mai matură, numită Cloud 2.0. Ne aflăm în faza în care, mai mult sau mai puțin, toți jucătorii dintr-o anumită industrie au ”încercat apa cu degetul”, adoptând unul sau mai multe servicii Cloud. Dar responsabilii cu eficientizarea producției vor mai mult decât o simplă stocare a datelor în Cloud. Vor produse mai bune, care să ajungă mai rapid pe piață și care nu trebuie să aducă o creștere imediată de profit, ci să ofere siguranța unei rate sporite de retenție a clienților tradiționali și concomitent să adreseze segmente de piață noi.
Am parcurs așadar o etapă de evoluție de la Cloud “1.0” care s-a transformat în “Cloud 2.0” aproape fără să ne dăm seama. Comform companiei de cercetare 451 Research, esența acestui process se suprapune cu melanjul dintre cele două modele clasice de Cloud, public și privat, care s-au contopit în modelul hybrid. Și asta e absolut normal, pentru că în foarte puține cazuri de migrare către infrastructuri Cloud se poate vorbi de o implementare riguroasă a unuia dintre aceste modele.
Marea majoritate a implementărilor sunt hibride, pentru că organizațiile au realizat că au nevoie de mai multe tipuri de servicii Cloud pentru eficientizarea activității. Reducerile de costuri și creșterea vitezei de operare sunt două dintre principalele avantaje oferite de Cloud în sprijinul acestei creșteri de eficiență.
Conform studiului ”2016 State of the Cloud Report”, realizat de RightScale, adopția Cloudului hybrid a crescut de la 58% în 2015 la 71%, grație unui ritm mai alert de adopție a serviciilor de Cloud Privat, care au crescut la 77%. Conform studiului Synergy Research pentru piața globală de Cloud din 2015, serviciile publice de tip IaaS/PaaS au cea mai ridicată rată de creștere cu 51%, urmate de serviciile de Cloud privat și hybrid cu creșteri de 45%.
Vom reveni cu informații actuale și o analiză cât mai pertinentă despre evoluția și reașitățile pieței de Cloud hibrid.
Articol publicat în revista IT Trends, 6 Septembrie 2016