De Ziua Comunicațiilor, cuvântul de ordine a fost Transformarea Digitală. Pe 25 Aprilie s-a organizat la București un eveniment maraton, atât ca istoric, cât și ca derulare, densitate și diversitate a tematicilor abordate.
O vorbă bună despre organizare
De obicei despre aspectele organizatorice nu se prea vorbește, sau se vorbește și nu prea se scrie. Dar vreau să încep această cronică de eveniment cu asta, pentru ca organizatorii Agnor High Tech și ITS Events Management chiar s-au străduit și overall a fost un eveniment reușit. Numai cei care au făcut și ei astfel de lucruri pot înțelege ce înseamnă reușita unui eveniment de un asemenea calibru. De data aceasta am fost un simplu participant, unul dintre cei 700.
Ce mi-a plăcut la Ziua Comunicațiilor? În primul rând, de mult nu am avut răgazul de a sta la un eveniment de dimineața până seara. În al doilea rând, nu prea am avut timp să mă plictisesc. Chiar m-au interesat subiectele dezbătute în toate sesiunile, am profitat de răgazurile oferite de agendă pentru socializare, m-am întâlnit cu o sumedenie de oameni interesanți, dar și cu ”veterani” ai industriei pe care îi cunosc chiar de dinainte de prima ediție a Zilei Comunicațiilor.
O notă aparte pentru lărgirea tematicii abordate. Față de edițiile anterioare unde – prin natura participanților și a tematicii – se ajungea la o oarecare stereotipie, se cam repetau niște discursuri, prezentatorii erau cam aceiași, organizatorii au optat pentru lărgirea spectrului de subiecte și tehnologii abordate, alocând – pe lângă tradiționalele sesiuni de deschidere și de prezentarea noilor tendințe din telco, spații speciale pentru seminare dedicate tehnologiilor IoT și implicațiile sporite de securitate solicitate de noile amenințări informatice legate de noile modele de business bazate pe Cloud.
Ziua Comunicațiilor după 21 de ani

Mi-aduc foarte bine aminte primele ediții ale Zilei Comunicațiilor din anii 1996-1998, care la vremea aceea se organiza ca un eveniment aparte în cadrul CERF-ului. Cum se poate explica această longevitate? Prin multe eforturi susținute de niște entuziaști, dar mai ales prin determinarea unui om, unui profesionist, unui ”adevărat meseriaș” în domeniul lui: Eugen Preotu, neobositul inițiator și promotor al acestui eveniment expo-conferință, de numele căruia Ziua Comunicațiilor se leagă indisolubil.
Am multe amintiri despre primele ediții și, și mai multe despre o frumoasă colaborare cu domnul Preotu de pe vremea în care o mână de oameni făceam pionierat în jurnalismul IT&C. Scotocind printre amintiri am găsit această declarație care mi separe relevantă pentru vizionarismul care a fost o caracteristică permanentă a evenimentului, preluată ulterior de întreaga presă. ”În 1996 când am conceput și am pus în practică prima ediție, am căutat o denumire care să nu limiteze evenimentul doar la domeniul telco, ci să includă și industria IT către care telecomunicațiile se extindeau tot mai rapid.” Iată un vizionarism care a contribuit la longevitatea evenimentului.
Un singur eveniment din industria de IT&C se mai bucură de o asemenea longevitate: ROCS-ul (Romanian Computer Show) inițiat de IDG Romania și care anul acesta – dacă totul va fi OK – va ajunge la cea de-a 23-a ediție…
O altă noutate organizatorică acestei ediții a Zilei Comunicațiilor a fost delegarea organizării și popularizării evenimentului către un Grup Consultativ format din oameni cu experiență în industrie, lideri de opinie și colaboratori apropiați ai lui Eugen Preotu. Astfel, Diana Voicu – contributor cu experiență în coordonarea Strategiei Naționale privind Agenda Digitală, Dan Georgescu – Președintele AOTR, Yugo Neumorni – Președinte CIO Council Romania și Nicolae Oacă – experimentat analist și consilier în industria telecom au contribuit prin experiența lor la stabilirea principalelor direcții de dezvoltare ale expo-conferintei și la conectarea cu realitățile industriei IT&C locale.
Drumul către o Românie Digitală nu e ușor, dar trebuie parcurs…
Sesiunea de deschidere a conferințelor din cadrul Zilei Comunicațiilor a avut ca de obicei invitați din zona guvernamentală și a organizațiilor ce au în sarcină diferite servicii de reglementare a industriei telco, într-o sesiune care a propus din start invitaților o tematică incomodă: Provocările anului 2017 în transformarea digitală a economiei și a societății.
Reprezentanții acestor instituții prezenți pe podiumul conferinței au fost: Augustin Jianu – Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Șerban Valeca – Ministrul Cercetării și Inovării, Cătălin Marinescu – Președintele ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații ), iar ca invitat special dr. Robert Pepper – Global Connectivity and Technology Policy la Facebook. Sesiunea a fost moderată de Yugo Neumorni – Președinte CIO Council România.
Pentru cei de pe podiumul conferinței nu a fost o misiune tocmai ușoară, pentru că marea majoritate a celor prezenți în sală era formată din specialiști cu bogată experiență în proiectele telco sau de informatizare națională, iar întrebările adresate de aceștia n-au fost de loc comode. Concluzia dezbaterilor este că suntem într-adevăr într-o perioadă deosebit de dificilă în care accederea la mult râvnitul statut de țară digitală e deosebit de complicată, cu atât mai mult cu cât indexul european al economiei și societății digitale DESI ne plasează constant pe ultimele poziții în clasamentul statelor membre UE la mai toate categoriile analizate în fiecare an.
Deși poate puțin pesimiste, toate intervențiile ministrului MCSI Augustin Jianu au fost dezarmant de sincere dar și destul de bine argumentate, reflectând conștientizarea celor mai importante probleme, a căror rezolvare se află în linii mari stipulată în programul de guvernare. Din păcate, ceea ce ne face să batem pasul pe loc este abordarea de multe ori greșită a decidenților și o ”ingerință mult prea mare a politicului, pe o zonă care ar trebui sa fie strict tehnică.

„Eu consider că ar trebui să ne concentrăm eforturile pe zone de prestare a serviciilor. În prezent, în administrația publică centrală și locală exista o infrastructură informatică suficientă pe care o putem folosi pe termen scurt, de maximum 3-5 ani. După această perioadă, va trebui sa avem însă un sistem prin care să alocăm resursele mai dinamic și să optimizam costurile. De aceea, lucram în cadrul ministerului la o Strategie de servicii electronice și Cloud, pe care o vom finaliza foarte curând și o vom supune dezbaterii. Cloud-ul este o necesitate, nu un scop in sine, si analizam oportunitatea realizării unui parteneriat public-privat in acest sens,” a declarat ministrul Augustin Jianu.
În legătură cu nivelul competențelor digitale ale României, oficialul MCSI a recunoscut faptul că este un domeniu unde înregistrăm întârzieri majore față de restul statelor membre ale UE. „Este o zonă în care statul trebuie să intervină activ și am avut deja discuții cu ministrul Educației pentru un proiect comun de alfabetizare digitală,” a menționat Andrei Jianu.
E clar că statul trebuie să aibă un rol activ, dar nu cred că alfabetizarea digitală este un proces care trebuie început sau făcut numai în școli. E un proces foarte complex, în care trebuie acționat cu egală perseverență și simultan în mai toate zonele critice ale dezvoltării economice și sociale.
Tot atât de clar este faptul că statul va avea nevoie de ajutorul societății și al polilor de influență din industria informatică, rezultatul concret al colaborării dintre aceste entități fiind proiecte și programe concrete de alfabetizare. E un subiect deosebit de fierbinte și de important la care vom reveni cu o dezbatere mai amplă în articolele următoare.
Facebook apreciază disponibilitatea serviciilor Internet din România

Rezultatele pozitive înregistrate de Romania în domeniul comunicațiilor au fost evidentiate de catre dr. Robert Pepper – Head Global Connectivity Policy and Planning la Facebook, care a prezentat câteva dintre concluziile primei ediții a raportului „Inclusive Internet Index”, care a inclus 75 de țări.
Trebuie să admitem că Romania se clasează peste media mondială în ceea ce privește vitezele medii de upload/ download a conexiunilor mobile și latența acestora, precum și în privința acoperirii rețelelor 2G si 3G. Dar vă aflați sub media europeană ca număr de utilizatori Internet, abonați mobili și acoperire a rețelei 4G. Sunt rezultate care poziționează Romania pe un onorabil loc 13 în clasamentul general al celor 75 de țări, și pe locul 9 în ceea ce privește disponibilitatea serviciilor Internet”, a afirmat Robert Pepper. ”Ca principale zone în care trebuie inițiate eforturi coerente de îmbunătățire ar fi relevanța serviciilor Internet, nivelul de alfabetizare digitală și creșterea volumului de conținut local.”
Cam atât despre actuala ediție a Zilei Comunicațiilor. Toate subiectele fierbinți discutate la eveniment vor fi reluate și analizate în urmăroarele articole. Despre workshopul dedicat de Cloud și securitate cibernetică organizat la Ziua Comunicațiilor vom discuta mai pe larg într-un articol viitor.