Cloud-ul hibrid în România

”Directorul IT poate si trebuie să joace un rol crucial. Pe lângă faptul că este acela care înțelege și stăpânește aspectele tehnice, el devine un “broker”, acela care organizează și gestionează cloud-ul. El se află la mijloc, având un rol important în a crea capacitate certificată în conformitate cu regulile impuse de nevoile și standardele companiei.”

Eugen Schwab-Chesaru,

Group Vice President – Research, Vice President – Central & Eastern Europe, PAC

 

Pentru a avea o imagine cât mai obiectivă și mai cuprinzătoare asupra fenomenului Hybrid Cloud și a nivelului de adopție din România, am solicitat opiniile unor companii specializate în analize și studii de piață. În acest articol veți putea citi care sunt principalele considerente legate de Cloudul hibrid, conform opiniilor lui Eugen Schwab-Chesaru, vicepreședinte pentru Europa Centrală și de Est la PAC (Pierre Audoin Consultants)

În ultimii doi ani, am remarcat și în România, atât în cazul companiilor pur locale, cât și al celor ce fac parte din grupuri regionale sau globale, că au început să manifeste din ce în ce mai clar nevoia de tehnologizare și automatizare a proceselor, atât cele strict interne, cât mai ales cele de interacțiune cu clienții (si potențialii clienți !) și furnizorii (și potențialii furnizori !).

Din start, o companie care câștigă în inițiativă și în maturitate din punct de vedere tehnologic este o companie care utilizează masiv, în diverse procese și linii de business, cloud-ul, acesta stând, de fapt, la baza transformării digitale. Pentru a realiza această transformare, companiile trebuie să combine cele mai bune soluții din ambele modele: cloud privat și cloud public, asigurând în același timp integrarea IT-ului existent.

Cloud-ul hibrid impune dezvoltarea unui model de consum eficient, în siguranță, flexibil și scalabil, la costuri rezonabile. Și, în același timp, trebuie să răspundă diverselor volume de sarcină. Această responsabilitate le revine, de regulă, directorilor IT. Această provocare nu este nesemnificativă în accelerarea creerii de noi aplicații și servicii, inclusiv pentru a permite apariția unor noi modele de afaceri, pentru a optimiza operațiunile și a gestiona procesele de inovare.

Trei imperative

Această provocare nu este simplă. Cu SaaS, PaaS, IaaS, cloud public, cloud privat și IT existent, companiile se regăsesc cu o multitudine de sisteme care se stratifică, se solidifică, și chiar pot suferi schimbări importante. Și trebuie gestionat într-un mod eficient. Se revine deci, la un concept fundamental în IT: integrarea sistemelor, care necesită atât un nivel ridicat de competențe tehnice, cât și uneltele informatice potrivite.

  1. Primul imperativ: Infrastructură adaptată la aplicații și nu invers !
  2. Al doilea imperativ: Trebuie să existe capacitatea de a face apel la resursele din cloud atât din interiorul, cât și din exteriorul companiei ! (Cloud Service Broker).                                                                                                        Al treilea imperativ: Coordonarea trebuie să funcționeze la fel de bine cu servicii în cloud public sau privat și cu sistemele mai vechi ale companiei.

Rolul directorului IT

Directorul IT poate si trebuie să joace un rol crucial. Pe lângă faptul că este acela care înțelege și stăpânește aspectele tehnice, el devine un “broker”, acela care organizează și gestionează cloud-ul. El se afla la mijloc, având un rol important în a crea capacitate certificată în conformitate cu regulile impuse de nevoile și standardele companiei (de securitate, disponibilitate, etc.).

Evaluare PAC pentru piața din România

Conform analizelor PAC incluse în studiul ”Software and IT Services Industry” (SITSI), piața de Cloud Hibrid din Romania a depășit 20 milioane euro doar în ceea ce privește serviciile, incluzând aici atât partea de consultanță și integrare (care reprezintă 40-45%), cât și partea „as-a-service”utilizată în modelul hibrid.

Evoluția acestei piețe depășește de 6-8 ori creșterea pieței de software și servicii informatice din România în ansamblul ei și a devenit în ultimii 2-3 ani un factor de creștere dominant pentru vânzările de servicii și tehnologii în mediul privat din România. PAC estimează că piața de „hybrid cloud” din România va depăși 100 milioane euro la orizontul 2021-2022.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.