5 ÎNTREBĂRI ÎNAINTE DE MIGRAREA ERP ÎN CLOUD

Intr-un white-paper intitulat „ERP: Gramppling with the Cloud”, publicat recent de Compare Business Products se propune o eşalonare a celor mai importante aspecte care pot influenţa decizia de migrare în cloud a soluţiilor ERP:Quo Vadis ERP

  • Care sunt cheltuielile IT, în raport cu necesarul, mărimea şi profilul companiei? – un proiect de migrare prost calibrat poate conduce la cheltuieli mai mari decît cele legate de administrarea sistemului existent. Cu cât o companie are un profil mai specializat, creşte şi gradul de complexitate al serviciilor ce trebuie customizate.
  • Cum şi cât putem controla accesibilitatea? Dacă la modelele on-premise era destul de greu să schimbi o soluţie cu alta în momentele critice legate de atingerea unor aumite limite, platformele SaaS oferă o largă flexibilitate care poate fi extinsă şi la alegerea furnizorului de servicii.
  • Cât sunt de experimentaţi oamenii de la IT ? –  haideţi să recunoaştem că în multe organizaţii specialistul IT este privit doar ca omul care ne ajută să schimbăm tonnerele la imprimantă sau care e responsabil cu bunul mers al Internetului… de aici orice nouă nevoie tehnologică trebuie dublată de cerinţele suplimentare de calificare sau specializare…ceea ce mai întotdeauna înseamnă timp şi bani.  Dacă administratorul IT e la un curs, cine ne mai schimbă hârtia la fax?
  • Cât de specializată este soluţia ERP de care avem nevoie şi în cât timp trebuie să o implementăm? – soluţiile SaaS pot fi mai puţin flexibile decât cele ERP clasice prin simplu fapt că un serviciu e mai greu de customizat decât un software. Serviciile sunt în mare aceleaşi pentru toţi. Pe de altă parte, nevoia de adoptare rapidă a unei noi soluţii, recomandă de multe ori adoptarea modulelor SaaS, mult mai rapid de accesat şi implementat.
  • Se poate face un upgrade sau o integrare cu sistemele ERP existente? – dacă există deja aplicaţii ce rulează pe aceleaşi platforme, integrarea unei soluţii SaaS poate fi o provocare. Ceea ce vendorii SaaS nu pot asigura pentru combinarea aplicaţiilor on-premise cu serviciile cloud treuie acoperit de furnizorii midleware. Deci alţi bani, altă distracţie…

În ciuda complexităţii situaţiilor şi numărului mare de alternative pe care suntem ispitiţi să le încercăm, concluzia este una singură: orice proiect de migrare totală sau parţială a unei soluţi ERP în cloud trebuie să se bazeze pe o viziune clară şi pe o bună cunoaştere a posibilităţilor şi a nevoilor reale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.