Iata un articol publicat de Club IT&C legat de cele mai noi practici de implementare a sistemelor mobile.
Lumea este în continuă mișcare, iar mobilitatea accesului și procesării informației e un adevărat dinam al succesului în business. Accesul la Internet și tehnologiile Cloud nu ne-au făcut dependenți de o masă și un scaun, cum eram în fazele embrionare ale utilizării PC-urilor, ci ne-au extins capacitatea de a folosi instrumentele zilnice de business din orice locație, oricând și de pe orice dispozitiv. Dacă ar trăi acum, Galilei și-ar completa cu siguranță celebrele cuvinte rostite pe rugul Inchiziției: ”Și totuși se mișcă…dar cam prea repede…”
Practica a decantat două categorii distincte de scenarii de adopție a sistemelor mobile computing : Organizațiile care sunt bazate pe reguli foarte stricte de securizare și administrare a accesului, precum băncile și instituțiile financire, serviciile de sănătate sau instituțiile publice, limitează în mod tradițional utilizarea soluțiilor mobile la dispozitivele puse la dispoziție de organizație.
La polul opus se situează companiile care au implementat sistemele BYOD la nivelul întregii forțe de lucru mobile, permițând angajaților să acceseze resursele de calcul ale companiei de pe echipamentele mobile personale, cu precădere pentru echipele de lucru mobile.
Conform IDG Research, 54% din organizațiile care au adaptat sisteme BYOD permit doar unui eșantion de 1% – 20% dintre angajați să lucreze de pe dispozitive mobile personale. În același timp, doar 45% dintre organizațiile din această categorie au adoptat și un sistem de managemet MDM, fiind convinse că aceasta este singura și cea mai bună investiție în sistemele BYOD.
Cam care ar fi cele cinci reguli de bază pentru adoptarea unui sistem BYOD?
1. Realizarea unui inventar elementar al dispozitivelor mobile utilizate la accesarea datelor companiei
2. Asigurarea elementelor de securitate esențiale pentru fiecare utilizator care operează de pe un dispozitiv personal
3. Implementarea acelorași politici de acces şi procesare de pe echipamentele personale și pe cele ale companiei
4. Minimizarea cheltuielilor administrative prin asigurarea posibilităților de utilizare a sistemelor personale
5. Administrarea tuturor aspectelor tipice legate de procesele de lucru unde mobilitatea este esențială.
Cititi intreg articolul “O lume mobila, mobila, cam prea mobila…”, Club IT&C, Noiembrie 2013.
Photo Source: Club IT&C