CLOUDUL – AL CINCILEA ELEMENT PENTRU IMM-URILE DIN ROMANIA

Capture Computerworld Ro

Iata un articol extrem de proaspat din Computerworld Romania unde gasim informatii foarte interesante despre studiul Intel dedicat modului in care este perceput fenomenul Cloud Computing la nivelul companiilor mici si mijlocii din Romania.

Realizat de GfK România la solicitarea Intel, studiul a avut ca denumire generica “Cloudul, al cincilea element?”, in ideea ca, plecand de la premisele initiale ale acestui concept de a se plati pentru ce se foloseste, Cloudul este tot mai mult inclus in preocuparea companiilor IMM prin componenta utilitara a accesului la resursele IT, dupa alte servicii utilitare precum alimentarea cu apa, gaz si electricitate si serviciile de telefonie. Esantionul utilizat de GfK Romania pentru realizarea acestui studiu a inclus 100 de companii cu 50 – 200 de angajați.

researchEste de remarcat initiativa Intel de a radiografia gradul de absorbtie al serviciilor cloud la nivelul IMM. Ducem o mare lipsa de studii profesionale care sa analizeze fenomenul Cloud in Romania, cu atat mai mult la nivelul companiilor mici si mijlocii. Prin studiul anuntat anul trecut, CIO Council Romania a fost unul dintre pionierii cercetarilor de piata dedicate adoptiei Cloudului, dar domeniul lor de esantionare s-a bazat pe companiile mari si foarte mari. Actualul studiu Intel – GfK acopera o larga plaje de actuali si posibili utilizatori, care pot sa aiba acces la aceleasi beneficii oferite de Cloud, ca si in cazul marilor organizatii, dar care prin specificul lor economic pot profita de o serie intreaga de servicii la care in absenta Cloudului nu ar avea acces…

Poate ca ar fi fost nevoie de un esantion mai mare de companii, tinand cont de numarul estimat de companii mici si mijocii din tara noastra si particularitatile unei piete emergente, dar importante sunt rezultatele. Si aici studiul se remarca prin abordarea profesionala a chestionarelor care,  asa cum reiese din raspunsurile anuntate in comunicatul oficial, acopera  cele mai importante metrici care pot fi folosite in orice cercetare de adoptie a Cloudului.

Am remarcat un nivel deosebit de matur de analiza a companiilor chestionate, care releva ca principale avantaje ale adoptarii serviciilor Cloud o serie de beneficii pragmatice precum: sincronizarea și accesarea datelor de oriunde, de pe mai multe dispozitive (75% dintre respondenti), costurile fixe (36%) si creșterea vitezei de procesare și a capacității de stocare (32%). Iar faptul ca 26% dintre participanti apreciaza securitatea sporita a datelor si 13% o crestere a conditiilor de confidentialitate demonteaza miturile legate de riscurile de securitate si confidentialitate asociate in mod implicit cu migrarea la Cloud…

Toate celelalte rezultate relevate de studiu sunt foarte interesante, dupa cum este de remarcat si preocuparea Intel pentru analiza pertinenta a fenomenului Cloud la nivelul IMM-urilor din Romania.  De remarcat si concluzia optimista a studiului, care dovedeste ca “România se înscrie astfel tendinței mondiale, în care Cloud Computingul este tot mai des inclus în discuții despre servicii utilitare, ca un al cincilea astfel de serviciu, după apă, gaz, electricitate și telefonie.”

Pentru toate aceste informatii va recomand cu caldura sa cititi articolul integral: ”Studiu Intel: IMM-urile din România percep pozitiv Cloud Computing-ul”, publicat astazi de Computerworld  Romania. Dragute si pozele…

Image source: techtarget.com

 

Related posts:

Top 5 Key Issues about Cloud Adoption in Romania according CIO Council Study, cloud☁mania – July 2013

5 motive pentru care e important studiul CIO Council Romania, cloud☁mania – August 2013

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.