AZURE ADOPTA FUNCTIONALITATI IoT

La sfarsitul lunii octombrie, Joseph Sirosh – Corporate Vice President of Machine Learning la Microsoft, anunta pe SQL Server Blog extinderea platformei Azure cu trei noi servicii menite sa ajute clientii in procesarea in timp real a datelor provenite de la diferite dispozitive si senzori Internet of Things (IoT), precum si managementul si orchestrarea datelor la nivelul diverselor surse: Azure Stream Analytics, Azure Events Hubs si Azure Data Factory.

Stream Analytics este un motor de procesare putin costisitor ce permite achizitia rapida si facila, a datelor de la diferite dispozitive, infrastructuri si aplicatii. Datele provin de la o larga varietate de senzori de tip IoT, aplicatii sau echipamente fizice si virtuale amplasate in interiorul si in afara centrelor de date. Pe langa functiile analitice aplicate noilor date, producatorul asigura clientii ca vor putea compara datele cu inregistrari istorice si informatii de referinta pentru a putea identifica orice patern susceptibil sau anomalie in structura datelor. Printre zonele cu cea mai mare aplicabilitate sunt cele de monitorizare a diferitelor servicii utilitare pentru echipamente din locuinta, dar si analiticele de securitate. Prin procesarea in timp real a analiticelor pentru datele provenite din traficul de retea, comportamentul utilizatorului, aplicatiilor si senzorilor de securitate, noul serviciu va putea identifica urmele suspicioase din trafic si posibilele brese de securitate.

ASA-blog

Azure Event Hubs este un serviciu scalabil de colectare a datelor de la milioane de unitati IoT in intervale de timp de ordinul secundelor, date fiind trimise spre procesare in Stream Analytics. In fiecare zi sistemele IoT receptioneaza largi volume de date provenite de la milioane de puncte terminale distribuite in Cloud. Pe viitor Microsoft va trebui sa analizeze provocarile ce apar la nivelul operatorilor mobili si sa le foloseasca in teste pentru a putea satisfice cerintele clientilor din zona corporate.

Azure Data Factory este o platforma ce permite administrarea, centralizarea si ochestrarea informatiilor provenite de la diferite surse de date, precum SQL Server sau unitati de stocare Azure Blobs, tablete, baze de date Azure SQL si SQL Server pe masini virtuale Azure. Una dintre principalele functionalitati ale Data Factory este legata de facilitarea construirii de worklowuri petru date, bazate pe agregarea si transformarea datelor provenite din surse locale, servicii cloud sau Internet.

In ultmele luni Microsoft a avansat considetrabil in eforturile de repozitionare a platformei Azure pentru activitati complexe, precum cele asociate sistemelelor big data. Parteneriatele incheiate cu SAP si IBM, precum si suportul anuntat pentru cea mai mare masina virtuala ce foloseste microporcesoare Intel, demonstreaza interesul companiei de a extinde traditionalele spatii enterprise la ambitiosul  statut de unic furnizor capabil sa indeplineasca simultan tasckuri specifice backoffice si front office.

Image source: SQL Server Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.