AVEM INCA NEVOIE DE ALFABETIZARE DIGITALA?

logo_it_trendsSunt sau nu companiile din România deschise pentru Cloud Computing? Este România pregătită pentru era digitală? Statisticile centralizate la nivelul Uniunii Europene plasează România pe un constant loc 28 din 28 în mai multe domenii ce țin de gradul de asimilare a noilor tehnologii, absorbția serviciilor Cloud la nivel de business sau chiar abilitățile digitale ale populației din fiecare țară.

Parcurgând graficele și concluziile acestor statistici care ne arata cât de analfabeți suntem din punct de vedere digital, ce rudimentară este economia noastră și cum avem noi cel mai mic număr de IT-iști la hectar, nu poți să nu te miri, să nu te simți frustrat sau chiar enervat… Mirarea, frustrarea și enervarea sunt bune, pentru ca genereaza evolutia, dar cea mai rea este resemnarea…

In articolul „Adevăruri care dor, realități care emulează”  aparut recent in IT Trends, am ales ca teme principale de discutie două dintre cele mai importante analize europene:

  • interpretarea statistică realizată periodic de EUROSTAT care vizează gradul de absorbție a tehnologiilor Cloud Computing la nivelul companiilor europene
  • DESI 2015 – un index compozit generat sub umbrela inițiativei Digital Agenda for Europe, cunoscut ca Digital Economy and Society Index,

Dacă am cam ajuns cu capul in nori, crezand ca facem progrese constante si ca stam destul de bine in zona de asimilare a tehnologiilor Cloud, documentul EUROSTAT denumit ”Cloud computing for business yet to go mainstream in the EU” ne cam coboară cu picioarele pe pământ, măsurând nivelul de asimilare a Cloudului în companiile din țările UE. Primul grafic ne aduce și primul verdict: doar 5% dintre companiile din România au folosit servicii Cloud în anul 2014…adică locul 28 din 28, dar nu la foarte mare distanță de un pluton de țări cu rată de asimilare de 6%-8%, printre care Ungaria, Bulgaria, Grecia, Letonia și Polonia.

350px-V2_Use_of_cloud_computing_services,_2014_(%_of_enterprises)Ce înseamnă de fapt acești 5% pentru companiile din România? În condițiile în care cele mai performante țări la acest capitol sunt Finlanda, Islanda, Italia, Suedia și Danemarca cu procentaje între 51% și 38%, 5% nu are o semnificație dramatică, cunoscând nivelul de industrializare și de automatizare din aceste țări, dar o comparație directă cu media Uniunii Europene care este de 19%, riscă să ne arunce în era primitivă a Cloudului… Adică nu e deranjant că suntem de 10 ori mai puțin pregătiți pentru Cloud față de Finalnda, sau de 8 ori față de Italia, dar de patru ori mai puțin decât media UE este de-a dreptul frustrant…

In fine, in  Conform evaluării DESI 2015, bazată pe datele din 2014, România are un punctaj global de 0,31 și se situează pe locul 28 dintre cele 28 de state membre ale UE. DESI este un indice care integrează un set de indicatori relevanți, structurați în jurul a cinci dimensiuni: conectivitatea, capitalul uman, utilizarea Internetului, integrarea tehnologiei digitale și serviciile publice digitale.

Comentarii mai ample legate de punctajele si punctele slabe / forte ale Romaniei pentru fiecare dintre aceste 5 dimensiuni piteti gasi in articolul integral „Adevăruri care dor, realități care emulează” publicat in IT Trends.

Concluzionând: 5% rată de adopție a Cloudului, reticența alimentată de lipsa de cunoaștere a noilor tehnologii, lipsa competențelor digitale și efilarea forței de muncă specializate sunt realități care ne dor… Și asta înseamnă că furnizorii de servicii cloud, partenerii și media mai au mult de muncit…

Image Source: EUROSTAT

 

 

4 thoughts on “AVEM INCA NEVOIE DE ALFABETIZARE DIGITALA?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.