AL DOILEA VAL DE CLOUD

Dacă încă nu ați observat: suntem în al doilea nivel de Cloud…

Iată cel mai recent articol publicat în IT Trends, ”Cloudul la al doilea val”, unde se prezintă cele mai noi tendințe legate de evoluția Cloudului și realitatea evolutiei Cloudului, bazată pe cifre.

Încă nu v-ați săturat de Cloud? Vrem, nu vrem, evoluăm odata cu Cloudul. Unii vorbesc deja despre al doilea val de Cloud…, de tehnologii Cloud desigur, deși poate mai poetic ar fi să spunem că de-abia am ajuns la al doilea strat de nori… Ca la orice fenomen cu oarecare eșalonare în timp, suntem părtași la evoluția high-tech, contemporani cu Cuaternarul tehnologiilor avansate. Vorbim deja de ani buni despre Cloud Computing, despre beneficii și mai ales despre aplicabilitatea extinsă dincolo de actualele frontiere ale cunoașterii.

al doilea val de cloudÎn primul val al Cloudului s-a făcut o stratificare incipientă a furnizorilor de servicii. Unii au mizat de la bun început pe mirajul oferit de beneficiile Cloudului, alții au asimilat din start simbolul norișorului, iar marii jucători tradiționali au reacționat și ei, mai de nevoie, mai din dorința de a-și valorifica potențialul real pentru inovație…

Deși rata de adopție a Cloudului nu este nicidecum majoritară, clienții își pastrează o largă libertate a opțiunilor. La început companiile au încercat mai întâi marea (Cloudul) cu degetul, au vazut cam ce gust are și au făcut pionierat prin migrarea unor aplicații non-critice, dar foarte apropiate de valențele sociale ale Cloudului. E drept că nici acum nu pot fi găsite prea multe aplicații critice în Cloud, dar putem asista la un fenomen mult mai coerent de construire a unor arhitecturi publice, private sau mixte.

In Cloud Survey Report KPMG apreciază reala maturitate a Cloudului, alimentată de nevoia continuă de viteză, flexibilitate, scalabilitate și libertate de acces. Al doilea val al Cloudului poate fi asimilat cu a doua etapă de migrări în Cloud, un stadiu mult mai matur, de optimizare, în care pot fi deja comparate aspectele teoretice cu cele de practică, și mai ales cu cele de ”best practices”…

Dar iată câteva date statistice care pot parametriza al doilea val al Cloudului…

Conform studiului ”Trends in Cloud Computing” publicat recent de CompTIA, 44% dintre companiile intervievate și-au mutat infrastructura sau aplicațiile între diferite modele de cloud public, 25% au migrat de la arhitecturi publice către cele private, iar 24% de la stucturi publice la cele on-premises.

Ca exemplu pentru creșterea semnificativă a ratei de adopție a Cloudului, Gartner arată că numai cheltuielile mondiale pentru servicii de Cloud public au crescut de la 111 miliarde US$ în 2012, la peste 131 miliarde US$ la sfârșitul lui 2013, ceea ce echivalează cu o creștere de 18.5%.

Majoritatea studiilor de piață relevă pariul câștigat de tehnologiile Cloud, care pe măsură ce sunt asimilate, generează nevoia de noi investiții. Perspectivele dezvoltării pieței de Cloud până în anul 2018, diferențiate pe cele trei modele de clasificare a serviciilor, sunt analizate de Cisco în studiul: ”Global Cloud Index: Forecast and Methodology, 2013–2018”.

 • Până în 2018, peste 59% din totalul vânzărilor de Cloud vor fi Software-as-a-Service (SaaS) comparativ cu marja de 41% înregistrată în 2013.
 • 28% vor fi vânzări Infrastructure-as-a-Service (IaaS), în regres față de cota de piață de 44% din 2013.
 • 13% vor fi vânzări Platform-as-a-Service (PaaS), în ușor regres față de cele 15% din 2013.
 • Rata medie anuală de creștere pentru întreaga piață de Cloud va fi de 24% pentru perioada 2013-2018.

La rândul său Goldman Sachs aprecia în studiul ”Cloud Disrumpting Traditional IT” preluat de publicația Investors în Ianuarie 2015:

 • Vânzările globale de servicii SaaS vor depăși 106 miliardeUS$ în 2016,cu o creștere de 21% față de valoarea de piață proiectată pentru anul 2015
 • Investițiile în IaaS și PaaS vor crește cu o rată medie anuală de 30% în perioada 2013- 2018, față de media de creștere de 5% apreciată pentru întreaga industrie de IT.
 • Amazon deține 26% din piața cumulată IaaS și PaaS în ultimele 12 luni.
 • Creștere a ponderii din totalul cheltuielilor IT de la 6% în 2015 la 11% în 2018

Analizând topul domeniilor cu cele mai importante investiții pentru executivii IT în 2015, Gartner identifică ca zone cu cel mai mare potențial de investiții:

 • Echipamente și servicii de Securitate(36%)
 • Cloud Computing (31%)
 • Echipamente Mobile (28%)
 • Data Management & Analytics (27%)
 • Client hardware (24%)

În fine, în ciuda asigurărilor, certificatelor sau acreditărilor oferite de marii furizori de Cloud, cele câteva incidente notorii, precum cele de la Sony, Target sau Home Depot ne arată clar că a doua generație de soluții de Securitate Cloud este mult așteptată. Conform unui survey Accenture, trei din cinci companii cred că a muta totul în cloud este mult mai riscant decât eliminarea parolelor de pe toate computerele organizației…

 

”Cloudul la al doilea val” – articol publicat în IT Trends, Aprilie 2015

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.