BATALIA TITANILOR CLOUD E ABIA LA INCEPUT

Deși după ani buni de dominare a pieței de soluții cloud, se pare că piața IaaS va fi depășita în curând ca valoare de cea a soluțiilor SaaS, această aparentă detronare nu atrage după sine și o atenuare a importanței pe care serviciile de infrastructură în Cloud le au în peisajul actual al industriei IT. ”Războiul tronurilor din infrastructură”, ”Lupta Titanilor Cloud”, ”Stăpânii inelelor IaaS”  sunt expresii metaforice care reflectă destul de fidel dramatismul și caracteristicile unei piețe deosebit de concurențiale.

1280px-Raffaello,_concilio_degli_dei_02Pentru mulți analiști piața de infrastructură Cloud reprezintă starea Cloudului însuși. Deși piața serviciilor SaaS e mult mai dinamică, aici toată lumea merge în același sens, pentru că toți furnizorii de software, veterani și startup-uri laolaltă, au aceeași strategie bazată în primul rând pe migrarea în Cloud a aplicațiilor cu licențiere perpetuă. Prea puțini jucători SaaS au o viziune bazată în totalitate pe pariul Cloud.

De ce e mai interesantă piața IaaS? Pentru că lucrurile sunt mai dramatice și mai spectaculoase. Aici asistăm la o bătălie a titanilor pe mai multe fronturi, complicată de faptul că jucătorii vin din diverse zone IT tradiționale, precum infrastructura hardware, soluțiile de stocare și rețea, comunicațiile sau serviciile de externalizare și hosting. Bătălia pentru supremația serviciilor de infrastructură i-a adus pe toți furnizorii în aceeași barcă.

Piață IaaS este evaluată de Gartner la 16,5 miliarde de dolari în 2015, cu o creștere de 32,8% față de anul trecut și o rată medie anuală de creștere de 29,1%, estimată până în 2019. Într-un studiu Synergy din februarie 2015 care a analizat piețele IaaS și PaaS pentru Cloud privat și hibrid, imperiul deținut de Amazon Web Services reprezintă cam 28%, în comparație cu marjele de 10% deținute de soluțiile Microsoft, 7% IBM, 5% Google, 4% Salesforce și 3% Rackspace. În timp ce Microsoft și Google se evidențiază prin cea mai mare rată anuală de creștere de 96%, respectiv 88%, Amazon și IBM vin cu creșteri de 51% și 48%. Conform Goldman Sachs, ”bătălia titanilor Cloud e abia la început”, creșterea piețelor IaaS și PaaS fiind de peste 30% pe an în perioada 2013 – 2018, față de 5% cât reprezintă creșterea medie a pieței IT, iar Amazon deține 26% din piața cumulată IaaS și PaaS în ultimele 12 luni.

Cam o data la un an Gartner realizează o analiză completă a pieței de servicii de infrastructură Cloud prin studiul Magic Quadrant dedicat furnizorilor IaaS, o adevărată referință pentru evoluția marilor jucători de pe această piață. Conform Gartner, 2014 a fost un an de cotitură pentru mulți dintre furnizorii de servicii IaaS, care sunt nevoiți să își schimbe radical strategia și să se gândească la noi platforme de servicii pentru o piață din ce în ce mai consolidată. Dintre cei 15 furnizori IaaS prezenți în ediția 2015 a studiului Magic Quadrant for Cloud Infrastructure as a Service, Worldwide,” câțiva furnizori globali precum Amazon Web Services, Microsoft Azure și Google Compute Engine care dețin cele mai mari cote din piața IaaS.

Pentru mai multe amănunte citiți articolul Bătălia pentru infrastructura cloud”, publicat în ediția online a revistei IT Trends, 15 Iunie 2015.

Pentru a vedea cum se poziționează fiecare dintre furnizorii IaaS în cele patru careuri magice și care sunt soluțiile analizate de Gartner, vă invit să citiți articolul dedicat din Cloud☁mania: ”Gartner IaaS Magic Qadrant 2015 – What’s new on a Cloud infrastructure market without challenger vendors”, Mai 2015.

Iar dacă vreți să aflați mai multe despre piața IaaS, definiții, evoluție, clasificări, concepte tehnologice, vă invit să parcurgeți cea de-a doua ediție a catalogului Cloud Computing dedicată soluțiilor IaaS și publicată acum un an – CATALOGUL CLOUD COMPUTING ROMANIA – Editia a II-a, IaaS, Iunie 2014.

Image source: Raffaello –”Concilio degli dei”, Wikipedia.org

 

 

2 thoughts on “BATALIA TITANILOR CLOUD E ABIA LA INCEPUT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.