Am mai vorbit despre ”Shadow IT” dar mai mult prin prisma noutății termenului, ca fenomen asociat tendințelor la modă legate de BYOD. Dincolo de catalogarea noțiunii de Shadow IT ca o nouă sursă de bătăi de cap pentru CIO, există semnale că pericolul este real și pot fi deja făcute și primele evaluări de riscuri.
Tocmai de aceea se cuvine să acordăm o atenție mai mare fenomenului și să încercăm să găsim răspunsurile la o serie de întrebări simple, dar esențiale prin implicațiile sale pentru business. Ce se înțelege de fapt prin Shadow IT și de ce trebuie să ne temem de aceste umbre legate de expansiunea utilizării de aplicații în Cloud? Există o dimensiune reală a acestei amenințări și în ce măsură se pot cuantifica presupusele pierderi? Ce plan de măsuri trebuie să adopte un CIO pentru reducerea pericolelor care pândesc din umbra?
Odată cu evoluția procesului de consumerizare a tehnologiei de calcul și cu popularitatea tot mai amplă a platformelor Cloud Computing și a sistemelor BYOD, a crescut în mod corespunzător și potențialul de risc asociat rețelelor, echipamentelor și aplicațiilor mobile utilizate de angajații unei companii și care nu sunt supuse rigorilor și politicilor de securitate elaborate și gestionate de departamentele IT.
Pe lângă riscurile interne inerente într-o organizație, dar care pot fi ținute sub control printr-o riguroasă politică de securitate, riscurile asociate Shadow IT prin introducerea în sistem a echipamentelor mobile personale și accesarea de aplicații mobile sau SaaS neautorizate ridică cele mai mari bătăi de cap directorilor IT.
Îngijorarea devine cu atât mai reală cu cât au început să apară informații concrete despre faptul că numărul aplicațiilor și serviciilor Cloud utilizate de angajații unei organizații fără niciun control intern este mult mai mărișor decât estimau directorii informatici. Astfel, în recentul studiu Cisco Cloud Consumption se arată că numărul de aplicații Cloud neautorizate accesate la nivelul unei companii este de 15-20 de ori mai ridicat decât ceea ce pronosticau CIO ca activitate normală. Asta înseamnă că, din acest punct de vedere, riscurile și costurile asociate fenomenului Shadow IT pot fi mult subestimate.
Dacă vreți să știți mai multe despre pericolele care pândesc din umbră, cât de reale sunt aceste pericole, cre sunt dimensiunile cuantificabile ale subestimării riscurilor, care sunt costurile ascunse sau cum trebuie să reacționeze un director informatic în fața amenințării shadow IT, citiți în întregime articolul: ”Să ne speriem de umbrele care vin din Cloud?” publicat recent în revista IT Trends
Related articles:
”Shadow IT, un pericol care pândește din umbră” – cloud☁mania, Martie 2015
”BYOD sau CYOD” – cloud☁mania, Aprilie 2015
”Este popular BYOD în România?” – cloud☁mania, Mai 2015
Image source: CIO.com