ODISEEA ORACLE CATRE CLOUD CONTINUA

Iata o noua analiza din seria de articole dedicate pietei de Cloud si mutatiilor induse de amplificarea fenomenului Cloud Computing, cu o continuare a transformarilor parcurse  de compania Oracle.

Dupa ce in articolul „Cei 10 pasi prin care Oracle si-a definit calea spre suprematia in cloud” am facut o trecere in revista a modului in care Oracle a abordat fenomenul cloud si si-a definit planul de actiune pentru abordarea unei piete tot mai concurentiale, iata o descriere mai detaliata a noii platforme Cloud de la Oracle, consolidata substantial prin cele 24 noi servicii cloud anuntate in 22 iunie.

Oracle-cloudIn introducerea facuta la lansarea noilor servicii Larry Ellison afirma ca, “Oracle Cloud Platform ajuta clientii sa creeze noi aplicatii, sa le extinda pe cele disponibile deja si sa transfere cu usurinta in cloud sarcinile executate de solutiile on-premise, fara sa fie nevoiti sa faca modificari in aplicatie. Aceste servicii sunt create astfel incat sa maximizeze experienta de utilizare si productivitate si permit arhitectilor sa integreze rapid aplicatii on-premise si in cloud.”

Cele peste 24 de noi servicii cloud recent adaugate la Oracle Cloud Platform fac din Oracle unul dintre cei mai competitivi vendori din piata la ora actuala, prin agregarea unui portofoliu foarte variat si detaliat de solutii si servicii SaaS, PaaS si IaaS. Printre cele mai noi servicii disponibile se numara Oracle Database Cloud – Exadata, Oracle Archive Storage Cloud, Oracle Big Data Cloud, Oracle Integration Cloud, Oracle Mobile Cloud si Oracle Process Cloud. Prin Oracle Cloud Platform, clientii si partenerii au acces la solutiile Oracle middleware si software de baze de date pe care mii de organizatii globale le folosesc deja, toate implementate in cloud. Nivelul extins de automatizare disponibil pentru Oracle Cloud se traduce in optimizarea timpului investit, inovatie si costuri reduse pentru clienti.

In studiul CloudView realizat de IDC se mentioneaza ca printre principalele beneficii tehnologice oferite de platformele PaaS se numara asigurarea unui mediu de tip self-service pentru accesul la uneltele de instalare si dezvoltare, in vreme ce principalele beneficii pentru utilizatorii business sunt reprezentate de integrarea nativa cu aplicatiile proprii SaaS. “Detinerea unei platforme PaaS full-service, pe langa un portofoliu complet de aplicatii, raspunde acestor nevoi, iar utilizatorii Oracle Cloud Platform beneficiaza de accesul la dezvoltarea si implementarea de aplicatii, administrarea datelor, analizele BigData, integrare si capabilitati mobile” se mai mentioneaza in studiul IDC.

Iata o trecere in revista a celor mai importante caracteristici si facilitati oferite de cateva dintre cele mai recente servicii incluse in Oracle Cloud Platform:

  • Oracle Database Cloud – Exadata Service – vine cu intreaga putere asigurata de platforma pentru baze de date Oracle Exadata, oferind clientilor posibilitatea de a rula bazele de date Oracle in cloud cu aceleasi performante, functionalitati si disponibilitate oferite de solutiile on-premises. Bazele de date Oracle dezvoltate in cloud ca parte a acestui serviciu sunt deplin compatibile cu cele dezvoltate in mod clasic, facilitand migrarea usoara catre cloud, precum si tranzitia catre o strategie bazata pe modele hybrid cloud.
  • Oracle Archive Storage Cloud Service– asigura serviciile de stocare pentru aplicatii si workloaduri ce necesita un timp mai lung de retinere, la un pret extrem de scazut. Ca o arhiva de tip “deep cloud”, Oracle ASC este proiectata pentru largi seturi de date cu accesare aleatorie precum rezultatele financiare de corporatie, arhivele medicale sau farmaceutice, conservarea continutului cu valoare culturala, informatiile din asigurari sau masterele de film digitale. Servicile ASC permit accesarea arhivelor de documente digitale sau seturile de date folosind interfete API bazate pe standarde industriale, integrate cu solutii software third-party de backup, arhivare si conservare.
  • Oracle Big Data Cloud Service and Big Data SQL Cloud Service– servicii ce asigura securizarea platformei pentru rularea diferitelor sesiuni de calcul pe baze de date Hadoop si NoSQL. In combinatie cu noul Big Data SQL Cloud, Oracle Big Data Cloud extinde facilitatile de management de tip enterprise cloud oferite de implementarea SQL catre Hadoop si NoSQL.
  • Oracle Integration Cloud Service – simplifica procesul de integrare intre solutiile cloud si cele Oracle dezvoltate on-premise, precum si aplicatiile third-party. Printre noile functionalitati se numara integrarea solutiilor pre-built si a recomandarilor de best practice, asigurand un nou nivel de experienta privind eficienta integrarii aplicatiilor mission-critical din Oracle SOA Suite.
  • Oracle Mobile Cloud Service– simplifica procesele de tip enterprise mobility prin reducerea complexitatii din infrastructura de backend mobila. Integrand o noua generatie de servicii Mobile Back-end as a Service (MBaaS), platforma Mobile Cloud permite dezvoltatorilor crearea si integrarea rapida de aplicatii mobile cu o infrastructura cloud de backend de nivel enterprise, in timp ce analiticele mobile integrate asigura utilizarea superioara a facilitatilor oferite de solutiile mobile.
  • Oracle Process Cloud Service– permite utilizatorilor de business inovarea si livrarea aplicatiilor de process independent de resursele IT. Cu o platforma de automatiare a proceselor care nu contine nicio linie de cod, solutia Process Cloud permite utilizatorilor  sa administreze intregul ciclu de viata al proceselor de business, pe baza unor facilitati legate de  mobile workflows, procese manuale automate si aplicatii SaaS customizate.

Ce mutatii induce aceasta strategie Oracle de abordare a tuturor componentelor cheie ale modelelor de calcul bazate pe Cloud?

Larry StatementCu siguranta, chiar daca o pozitie de piata se castiga cu multe eforturi si depinde enorm de conjunctua competitiva a pietei respective, se poate aprecia ca Oracle Cloud Platform face din Oracle vendorul cu cea mai complete oferta de servicii si solutii pentru cloud. Si asa cum spunea un analist de piata, “chiar daca Oracle a intrat destul de tarziu in acest joc, Oracle are o lunga istorie de recuperare efectiva si leadership”. Unul dintre primele obiective deja anuntat cu sarmul caracteristic de Larry Ellison cu ocazia unei interventii media la anuntarea noii platforme Oracle pentru cloud, este atacarea pietei de solutii IaaS prin oferirea celor mai scazute preturi: “Oracle este singura companie de pe planeta care poate asigura o suita de servicii completa, integrata si bazata pe standarde, la fiecare nivel al unei infrastructuri cloud. Aceste avantaje tehnologice ne permit sa oferim servicii la costuri mult mai mici fata de competitorii nostri”.

In mod sigur, echilibrarea concurentei in toate segmentele de piata generate de modelele cloud nu poate fi decat un factor de progres, iar beneficiarii nu pot fi decat clientii, fie ca vin din zona enterprise, fie din cea a organizatiilor guvernamentale. Iar implicarea Oracle in traditionala batalie a preturilor dintre liderii piatei IaaS precum Amazon Web Service, Microsoft Azure si Google a inceput deja sa isi arate efectele.

Cea mai recenta dovada este anuntul de ultima ora prin care Amazon Web Services ofera clientilor Amazon RDS (Relational Database Service) posiblitatea sa ruleze Oracle Database pentru o subscriptie de doar 3 centi pe ora, adaugand o serie intreaga de optiuni extinse pentru clientii enterprise care vor sa isi migreze procesarea bazelor de date in Cloud.

 

Articole cu tematica asemanatoare:

GARTNER IaaS MAGIC QUADRANT 2015 – cloud☁mania, Mai 2015

QUOTE OF THE WEEK: LARRY ELLISON, ORACLE – cloud☁mania Iunie 2015

CEI 10 PASI PRIN CARE ORACLE SI-A DEFINIT CALEA SPRE SUPREMATIA IN CLOUD – cloud☁mania Iulie 2015

 

Surse imagini: datacenterpost.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.