IDC MIZEAZA PE PUTEREA DE INOVARE A CLOUDULUI

IDC LogoExista deja o larga acceptare pentru avantajele incontestabile pe care modelele bazate pe Cloud computing le ofera organizatiilor in efortul acestora de adaptare la schimbarile rapide care au loc in business. Rolul inovativ al tehnologiilor de granita este evident, dupa cum lesne de observat sunt mutatiile induse de acestea in sfera traditionalelor procese de afaceri. Incepand cu era masinilor cu aburi, fiecare revolutie tehnologica a produs mutatii la fel de dramatice in plan economic. Cat de pregatita este economia actuala pentru asimularea si adoptia tehnologiilor reunite de IDC sub genericul “3rd Platform”? Cum au fost receptate si mai ales cum evolueaza adoptia modelelor cloud?

Parcurgem o perioada larg definita ca “Era Digitala”, dar care in ultimul timp este mult mai frecvent asemuita cu “New Age of IT” sau “Digital transformation”.  In 2008, IDC preconiza ca in urmatorii 20-25 de ani o noua platforma tehnologica va guverna creșterea economica si inovatia tehnologica. Deși se vorbea de mult despre virtualizare, puțini gandeau la tehnologiile Cloud asa cum se incearca definirea lor actuala. IDC preconiza deci necesitatea afirmarii si consolidarii unei noi platforme tehnologice, pur si simplu din nevoia de a cuantifica mutațiile tehnologice majore induse de afirmarea primei generații de dispozitive mainframe – asociate in mod normal cu 1St Platform, dar accesibile doar unei elite de specialiști. Apariția și proliferarea rapidă a computerelor personale a reprezentat al doilea val tehnologic sau ”2nd Platform”.

IDC-3rd-Platform 2In anul 2011 IDC incerca sa inbrace intr-o forma coerenta noul trend digital, care era incadrat in istoricul evolutiei tenologice ca “3rdPlatform,” o chintesență între patru piloni tehnologici majori, reprezentați de dispozitivele și aplicațiile mobile, serviciile Cloud, rețelele sociale de business și procesele Big Data Analytics. Conform IDC, amploarea dezvoltarii si adoptarii, scopul utilizarii și increngaturile multiple dintre aceste patru elemente considerate de multi analisti ca “disruptive” vor marca dezvoltarea și evoluția industriei IT în următorii 25 de ani.

E dificil de lansat o prognoza privitoare la evolutia economica pe o perioada atat de lunga, dar sa vedem care a fost perceptia pietei in fata acestui val de inovatii tehnologice? Cat de pregatita este economia pentru asimilare si adoptie?

Cercetatorii de la IDC au propus cinci stadii care descriu evolutia maturitatii Cloudului: Ad Hoc, Oportunistic, Repeatabil, Administrat si Optimizat. Fiecare dintre aceste stadii necesita o mare varietate de investitii, nu numai din zona diviziilor IT, ci in special din bugetele principalelor linii de business. In functie de valoarea si corectitudinea cu care e privita fiecare aceasta investitie, organizatiile pot evolua de la un nivel de maturitate la altul.

Cum distanta intre doua puncte este intotdeana o linie dreapta, IDC recomanda adoptarea unui singur set de bune practici ce pot ajuta organizatiile sa ajunga la nivelul optim de maturitate a Cloudului. Aceste “best practices” se bazeaza pe o imbinare optima intre tehnologii (alegerea corecta a modelului de cloud, infrastructura, platforma si software), oameni (dezvoltarea unei veritabile culturi pentru Cloud si perfectionarea abilitatilor tehnice la nivel de organizatie) si procese (implementarea proceselor cheie pentru business, asigurarea compatibilitatii intre standardele organizatiei si cerintele impuse de Cloud).

Analiza puterii de asimilare a noilor tehnologii, precum si modul in care se realizeaza adoptia inovatiei tehnologice oferita de Cloud ramane una dintre preocuparile constante cercetatorilor de la IDC, care urmarestc toate valentele de manifestare ale acestor procese. Un bun exemplu este si seria de conferinte ”IDC Cloud Innovation Forum 2015”. Conferinta internatonala organizata la Bucuresti in data de 30 septembrie 2015 a reprezentat o premiera pentru industria de Cloud din tara noastra, in care putine manifestari publice si de business reusesc sa se detaseze de un nivel general predominant declarativ, in care vendorii de servicii si solutii Cloud rareori reusesc sa depaseasca stadiul de simpla prezentare de solutii, amintind minimal de modul in care acestea pot fi asimlate.

IDC-3rd-PlatformDin acest punct de vedere este important sa apreciem ca in cadrul conferintei de la Bucuresti s-a depasit faza narativa de enumerare a functiilor “pozitiv-disruptive” oferite de diferitele modele Cloud si de solutiile de infrastructura, platforma sau aplicatiile software din arhitectura sistemelor modern de calcul. „Cloul reprezinta mai mult decat un fenomen disruptiv” a fost principala premisa de la “IDC Cloud Innovation Form” Cloudul este realitatea. Iar impreuna cu alte tendinte tehnologice precum big data & analytics, mobilitatea si social media reprezinta o forta care induce modificari substantiale la nivelul proceselor de business.

Cloudul optimizeaza resursele IT ale oricarei organizatii si faciliteaza cresterea eficientei in afaceri. Cloudul este un ecosistem care integreaza tehnologii inovative, o noua cultura de business, expertiza profesionala si o larga comunitate de parteneri.

Conform IDC, cheltuielile pentru serviciile de cloud public la nivel mondial se vor dubla in urmatorii patru ani, de la $47,4 miliarde in 2013 la aproape $108 miliarde in 2017 – adica o crestere de cinci ori mai rapida decat inregistreaza industria IT.

Roadshow-ul IDC dedicat Cloud-ului investigheaza tendintele globale si regionale, ofera raspunsuri concrete si prezinta cele mai bune practici despre modul in care companiile din Europa Centrala si de Est pot valorifica solutiile de Cloud. Din larga paleta de subiecte abordate in cadrul conferintei IDC de la Bucuresti trebuie amintite: schimbarile din piata si inovatiile in Cloud, modele de Cloud privat, public, hibrid si micro, armonia dintre Cloud si alte tehnologii, ecosisteme Cloud si impactul asupra companiilor, alegerea, implementarea si integrarea solutiilor Cloud in infrstructura existenta, precum  si cele mai bune practici ale utilizatorilor de Cloud

Plecand de la nevoia de clarificare a rolului pe care tehnologiile Cloud le au in actuala pleiada de transformari digitale, prezentarea sustinuta de Laurentiu Popescu – SEE Research & Consulting Manager in cadrul IDC CEMA a oferit o fina conturare a peisajului contextual, venind cu o serie de informatii valoroase rezultate in urma celui mai recent studiu pan-European, in care IDC a analizat perceptia utilizatorilor cu privire la ceea ce se asteapta de la Cloud,  de la modelele si aplicatiile din Cloud, precum si natura driverelor si inhibitorilor ce concura la dinamica adoptiei modelelor cloud.

Din studiu reiese ca multe organizatii au inceput sa adopte deja asa-numita strategie ‘’cloud first’’pentru aplicatiile complet noi, insa au dificultati in ceea ce priveste strategia pentru infrastructura hardware si software deja existenta. Pentru a putea formula o strategie cu adevarat eficienta cu privire la tranzitia in cloud, organizatiile trebuie sa decida ce procese trebuie mutate sau complet inlocuite cu o solutie noua de tip cloud. Mai mult de atat, pentru fiecare proces in parte trebuie facuta o evaluare a fezabilitatii si plus valorii aduse de migrare in cloud.

Adesea, companiile au probleme in diferentierea dintre o plus valoare  adusa de o eventuala migrare in cloud si fezabilitatea acestei mutari, separarea celor doua aspecte fiind cu atat mai dificila cu cat cei care isi asuma migrarea se complica cu consideratii de ordin tehnic. De multe ori, discutiile despre ‘’de ce’’ si ‘’cum’’ se amesteca, lucru care face ca procesul de luare a unei decizii corecte sa devina aproape imposibil. Ca regula generala, IDC considera ca valoarea ar trebui sa fie luata cu prioritate in calcul, deoarece se raporteaza strict la aspecte finaciare. “Fara o imagine clara acestei a valorii care poate sa recomande un anumit tip de aplicatie drept un candidat ideal pentru migrarea in Cloud, nu exista nici un motiv pentru a pune in discutie fezabilitatea unui astfel de demers. Odata aceste aspecte clarificate, diferitele aplicatii trebuie evaluate din punct de vedere al fezabilitatii; aici exista trei aspecte esentiale ce trebuie luate in considerare: operationale, de performanta si de risc”, apreciaza Laurentiu Popescu.

Daca pentru performanta trebuie avute in vedere caracteristici precum: flexibilitatea, agilitatea, adaptabilitatea, portabilitatea, fiabilitatea, dar si performanta si analiza costurilor, pentru factorul risc evident ca se vorbeste de securitate, confidentialitate sau recuperarea datelor, in timp ce pentru latura operationala trebuie avute in vedere cu precadere administrarea intregii infrastructuri IT si capitalul uman aferent.

Foarte interesante sunt rezultatele studiului privitoare la cea mai imperativa strategie si tehnologiile cele mai recomandate pentru mentinerea pozitiei. Ca strategii imperative au reiesit in aceasta ordine: mobilitatea, Big Data, Cloudul privat, M2M/ IoT si Public Cloud, la extremitatea de jos aflaandu-se Enterprise Collaboration si 3D Printing. In schimb la mentinerea pozitiei un rol determinant il au Cloudul privat, Big Data & Analytics, Enterprise Collboration si Mobilitatea.

In viziunea IDC cele 6 elemente cheie care trebuie considerate la migrarea in Cloud sunt urmatoarele:

  1. Procesele  – auditul, clasificarile
  2. Business SLA (Service License Agreement)
  3. Portabilitatea & Mobilitatea
  4. Aspectele legale: compatibilitate, standarde
  5. Conectivitatea ramurilor
  6. Complexitatea TCO

In legatura cu adoptarea, este notabil demersul IDC de definire a Cloudului hibrid. Conform rezultatelor cercetarii, cei mai multi CIO considera hibridul ca un mediu IT in care se combina Cloudul public cu asseturi IT dedicate, precum virtualizarea si Cloudul privat (peste 37% dintre respondenti), in timp ce o alta larga categorie (peste 28%) il considera ca un mediu unde infrastructura Cloud este formata din cel putin doua componente: public, privat sau/si de comunitate, care sunt reunite prin standarde ce asigura o oarecare portabilitate…

Ca o concluzie a studiului IDC legat de aprecierea valentelor inovative ale Cloudului se desprinde idea ca noile tehnologii sunt percepute cu un sentiment pozitiv de catre majoritatea directorilor informatici intervievati, inovarea fiind considerata ca principal accelerator al celei de-a treia Platforme, in timp ce Cloudul este acceptat ca absolut necesar pentru mentinerea unei pozitii competitive, investitiile in Cloud privat fiind in special conectate cu optimizarea sistemelor informatice.

Image Sources: IDC.com

One thought on “IDC MIZEAZA PE PUTEREA DE INOVARE A CLOUDULUI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.