STUDIU IDC DEDICAT DEZVOLTARII PIEȚEI INTERNET OF THINGS ÎN ZONA CEMA
CCC-IoT
Iată un prim studiu regional despre evolutia pietei Internet of Things, care include si Romania realizat de specialiștii de la IDC CEMA (Central Europe, Middle East and Africa). Redam integral textul articolului referitor la acest studiu, publicat in ce-a de-a 4-a ediție a Catalogului Cloud Computing Romania – dedicata IoT.
Internet of Things este o piața care cunoaște o dezvoltare rapidă. Deși încă emergentă, tehnologia oferă un potențial considerabil pentru restul deceniului și IDC a început studiul acesteia în majoritatea țărilor din regiune, inclusiv în România.
în 2015, piața IoT în regiunea CEMA va crește rapid, aducând inovație tehnologică critică, care va permite îmbunătățirea proceselor de business și va impulsiona transformarea digitală mai departe decât a fost posibil până acum. IDC consideră că piața Internet of Things din CEMA va depăși 50 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2018, și în același timp, baza instalată de dispozitive autonome (“things”) conectate va depăși cifra de două miliarde de unități. Rata de adopție a IoT nu va fi uniformă, unele industrii crescând mai repede decât altele.
IDC IoT
Iată câteva cifre esențiale din previziunile IDC legate de tendințele de pe piața IoT în CEMA:
Adopția rapidă a soluțiilor bazate pe IoT va accelera transformarea digitală a sistemului de sănătate în CEMA.
IoT va contribui la înlăturarea barierelor în adopția Cloud în industria producătoare (manufacturing).
Comunicațiile de tip Vehicle-to-Vehicle (V2V) și Vehicle-to-Infrastructure (V2I) vor căpăta o importanță deosebită pentru viitorul pieței de vehicule conectate.
Investițiile în IoT pentru soluții de tip omnichannel se vor dubla până la sfârșitul anului 2018.
Ofertele digitale personalizate și promoțiile în magazinele de retail vor aduce din ce in ce mai mulți clienți în magazine.
Operatorii de telecomunicații din regiunea CEMA se vor confrunta cu cereri de soluții de tip M2M (Machine-to-Machine) din ce in ce mai complexe.
Securitatea va continua să fie una dintre cele mai importante preocupări ale companiilor care investesc în IoT, ducând la apariția de oportunități noi pentru vendorii de soluții de securitate.
Securitatea publică și sistemele de urgență de tip 112 vor reprezenta mai mult de o treime din cheltuielile publice cu IoT între 2013 si 2018.
Până în 2020, circa 35% din sistemele de monitorizare din spațiile comerciale și cele publice vor fi conectate direct cu sistemele de management de trafic.
Orașele inteligente vor avea o dinamică neregulată în regiune, în strânsă legătură cu bugetele și rolul inovativ al managementului din orașele respective.
În prima jumătate a anului 2015 IDC a intervievat 1,569 de companii din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (regiunea EMEA). Dintre aceste companii, 989 au fost din Europa de Vest, 275 din Orientul Mijlociu și Africa, si 305 din Europa Centrala și de Est (CEE), mai precis din Cehia, Polonia, România și Rusia.
Rezultatele studiului în CEE arată că aproape o treime din repondenți plănuiesc să investească activ în IoT/M2M în următorii 1- 3 ani, de la investiții comune, la cele de natură critică pentru business. Majoritatea companiilor cu investiții critice vor fi din sectorul public și din sectorul financiar-bancar.
Cele mai numeroase investiții în IoT în următorii 1-3 ani vor fi făcute de sectorul financiar- bancar (39% din repondenți), urmat de servicii de business (37%) și de transport (36%). La polul opus se va situa sectorul public (21% din repondenți).
Cu toate ca regiunea CEMA nu aduce nimic nou în materie de tehnologii cutting-edge sau de implementări rapide, companiile au început să înțeleagă gradual importanța IoT și au demarat diferite proiecte de dezvoltare în domeniu. Vendorii de IoT trebuie sa fie pregătiți să vină în ajutorul acestor companii cu soluții potrivite, întrucât nevoile se vor extinde treptat de la securitate și managementul flotelor de vehicule, la soluții mai complexe (de exemplu managementul energiei).
Nefiind pionierii implementărilor IoT, pentru companiile din CEE prețul este și va rămâne cel mai important criteriu atunci când își aleg partenerul pentru implementările M2M/IoT si pentru vendorii de soluții, formula câștigătoare va fi un mix între experiența demonstrată (business cases) și prețuri avantajoase.
IDC organizează în data de 24 noiembrie 2015 prima conferința IDC Internet of Things in Romania – CONNECT to the FUTURE, ca parte a unui roadshow regional în vederea popularizării conceptului IoT în rândul companiilor. Subiecte cheie abordate în cadrul Conferinței de la București:
Sisteme de producție ciber-fizice – cea de-a patra revoluție industriala
Orașe inteligente – IoT îmbunătățește calitatea vieții
Clădiri inteligente – realități și viziuni
Era descătușării potențialului uman
O perspectiva legislativă – proiecte IoT, protecția datelor, drepturi de autor
Schimbarea paradigmelor în securitatea IT în era IoT
soluții IoT pentru sectoarele energie și utilități
One thought on “IDC: Piata IoT in regiunea CEMA va creste rapid”