Microsoft Romania a fost unul dintre partenerii care au apreciat valoarea informativă oferită de Catalogul Dedicat IoT, oferind o descriere a politicii companiei în domeniul Internet of Things și cîteva exemple foarte interesante legate de proiectele IoT din diferite domenii ale industriei. Prezentul articol este bazat pe materialele documentare oferite de Microsoft și pe textul aparut in Catalog, cu referire la inițiativele Microsoft în domeniul Energiei și Utilităților.

Pentru Microsoft un sistem IoT nu trebuie să fie complicat. Nu trebuie să ne preocupe miliarde de dispozitive. Din perspectiva Microsoft Internet of Things este deja aici și poate face diferența pentru eficiența unui business chiar acum, pornind de la elementele pe care le avem deja, folosind dispozitivele și serviciile familiare, dar dintr-o nouă perspectivă. În viziunea Microsoft IoT reprezintă ”Internet of Your Things”.
Tehnologia IoT Microsoft adresează nevoile clienților, transformând experiența consumatorilor în valoare de business prin integrarea tuturor informaților utile pe platforma ”Internet of your Things” și accesul la informația stocată în centrele de date din întreaga lume. Tehnologia IoT oferă instrumente cu ajutorul cărora puteți conecta orice tip de dispozitiv cu orice sistem de operare, puteți colecta date în timp real și monitoriza senzorii sau gestiona facil și sigur dispozitivele. Microsoft furnizează un portofoliu comprehensiv de servicii IoT bazate pe Microsoft Azure, pentru a vă ajuta să vă realizați sistemul Internet of Your Things.
În viziunea Microsoft, tehnologia IoT “începe” chiar de la infrastructura deja existentă sau de la soluțiile necesare în cadrul organizației, care eficientizează activitatea companiei și fac business-ul mai agil. Astfel, inițiativele Microsoft sunt dedicate unor industrii strategice și scenarii specifice pentru energie și utilități, servicii publice, retail și producție.
Principalele elemente care diferențiază oferta Microsoft sunt:
- Inovarea afacerii și eficientizarea proceselor organizației – prin monitorizarea tehnologiei eterogene precum echipamentele conectate, dispozitive și senzori;
- Adoptarea rapidă a deciziilor operaționale prin analiza în timp real a datelor provenite din multiple surse – monitorizarea și analiza datelor în timp real ajută companiile să identifice șabloane, tendințe sau excepții asigurând răspunsuri rapide la oportunități sau la amenințări;
- Accelerarea procesului de transformare digitală a companiei – folosind tehnologii analitice avansate ce permit crearea de noi modele de business.
Grație facilităților oferte de soluțiile Microsoft Internet of Things organizațiile pot implementa și asimila mai rapid și alte soluții inovative, ceea ce conduce și la evoluția pieței.
Transformarea digitală în sectorul Energie & Utilități este condusă de abordări și investiții în proiecte de tip IoT, pe măsură ce factorii implicați au în focus eficiența energetică și reducerea emisiilor de carbon, creșterea performanței și a capacității de reacție, precum și reducerea costurilor. Inițiative precum cele de contoare inteligente, inteligența artificială a infrastructurilor industriale sau mentenanță predictivă a activelor sunt din ce în ce mai întâlnite, atât în sectorul Energie & Utilități, cât și în restul industriilor de impact.
Exemple de inițiative IoT ale Microsoft și ecosistemului de parteneri cu impact în Energie & Utilități, dezvoltate la nivel internațional și cu puternică relevanță locală:
- eSmart Systems propune un sistem de management automat al energiei pentru operatorii europeni din Energie, folosind tehnologii de Cloud și machine learning în parteneriat cu Microsoft;
- Rockwell Automation introduce noi servicii bazate pe Cloud în soluțiile companiei pentru Oil&Gas, oferind clienților informații cheie în fiecare punct al lanțului de aprovizionare, de la activitățile de forare, la tranzacțiile din downstream;
- Smart Cloud oferă soluții de monitorizare inteligentă, simulare și control al sistemelor IoT industriale, cu aplicații comerciale în topologii precum rețele electrice, distribuție, gaz, apă și comunicații.
Studiu de caz: EnergyCAST, soluție Adrem Automation de management energetic pentru clienții industriali și comerciali din România.

Adrem Automation propune clienților industriali și comerciali din România soluția de management energetic inteligent EnergyCAST, pornind de la analiza proceselor și modelului de business ale clientului, până la evaluarea situației curente și recomandări de eficientizare.
EnergyCAST este o soluție bazată pe Microsoft Azure, și serviciile IoT incluse în această platformă. Implementarea soluției EnergyCAST pe platforma Microsoft Azure este asigurată de Bento, companie de servicii IT cu o experiență de peste 10 ani și partener Adrem Automotion.
Colaborarea dintre Adrem Automation și Microsoft are la origine programul de incubare IoT pentru parteneri de industrie, lansat de Microsoft în iunie 2015 cu scopul de a accelera dezvoltarea pieței locale de IoT prin soluții relevante pentru piața locală. Mai mult de 20 de parteneri participă în acest program, cu zeci de proiecte de evaluare și pilot în desfășurare.
Articol realizat pe baza informațiilor furnizate de Microsoft România pentru Catalogul Cloud Computing, ediția a IV-a, Internet of Things
2 thoughts on “Inițiative IoT de la Microsoft pentru Energie și Utilități”