Iată interviul proaspăt publicat în revista Cybersecurity Trends sub titlul ”De la eBusiness la Security Everywhere – Cisco un pionier al economiei digitale”. Cu ocazia lansării unor produse și soluții din cadrul strategiei ”Security Everywhere”, am avut ocazia să discut cu Dorin Pena, director general Cisco Romania despre poziționarea companiei în procesul de transformare digitală, precum și despre strategia Cisco de a oferi soluții de securitate pentru orice punct al rețelei.
Recent Cisco a anunțat noi soluții în cadrul strategiei „Security Eveywhere”. Ce detalii ne puteți furniza despre conceptul acestei strategii?
Dorin Pena: Suntem într-o perioadă dinamică pentru piața de produse de securitate; amenințările informatice devin tot mai sofisticate, iar aria de dispozitive și platforme afectate se extinde, pe fondul utilizării unui număr tot mai mare de dispozitive mobile, conectate în Cloud, precum și IoT (Internet of Things). În același timp, companiile folosesc o gamă complexă de soluții punctuale, care, din design, nu sunt interoperabile. Din acest motiv, echipele de securitate au vizibilitate redusă asupra potențialelor amenințări și compromisuri la nivelul rețelelor lor. Cisco abordează piața de soluții pentru asigurarea securității de rețea ca orice altă arhitectură, prin integrarea soluțiilor de securitate la nivelul întregii infrastructuri de rețea – inclusiv routere, switch-uri și centre de date – evitând eventuale vulnerabilități în fața unui atac și reducând semnificativ timpul de detecție și de remediere. Strategia noastră Security Everywhere se dezvoltă continuu și oferă cele mai inovative soluții, inclusiv pentru Cloud, rețea și endpoints, precum și un serviciu de înțelegere a amenințărilor.
Care sunt soluțiile disponibile în acest moment și road-mapul lansărilor viitoare?

Dorin Pena: Soluțiile de securitate de la Cisco includ produse și servicii concepute să asigure securitatea la nivelul întregii infrastructuri de rețea: înainte ca atacul cibernetic să aibă loc, în timp ce acesta se întâmplă, precum și ulterior.
Portofoliul de servicii de securitate de la Cisco include:
- Servicii de consultanță privind securitatea– Evaluarea potențialelor amenințări la adresa clienților noștri, proiectarea și dezvoltarea strategiei de securitate pentru aceștia
- Servicii integrate– Cu ajutorul cărora, clienții sunt sprijiniți să integreze produsele lor de securitate, migrarea de la alte soluții, inclusiv soluțiile existente, și optimizarea tehnologiilor de securitate existente pentru a maximiza eficiența de securitate
- Managed Services– Clienților le sunt oferite cele mai bune soluții de suport, găzduire și gestionare a politicii de securitate.
Portofoliul nostru de tehnologii de securitate include firewall-uri, rețele virtuale private (VPN), Unified Threat Management, servicii de acces securizat și de identitate, soluții de securitate Web și E-mail, sisteme de prevenire a atacurilor, protecție anti-malware avansată, analiză a comportamentului în rețea, și multe altele. De asemenea, recent am adăugat câteva achiziții, incluzând Sourcefire, openDNS, Lancope și multe altele.
Sistemele cu extindere regională pot utiliza soluții de analiză sau procesare la capetele rețelei, folosind sisteme FOG Computing, un concept pentru care Cisco a dezvoltat un pachet dedicat de soluții. Care sunt cele mai noi componente ale soluțiilor de tip FOG din portofoliul Cisco?
Dorin Pena: Cu interfețe de programare a aplicațiilor (API-uri) deschise, servicii de bază și o interfață cadru, pentru a proiecta, dezvolta și implementa propriile aplicații, Cisco oferă suport pentru aplicații IoT din Cloud până în FOG.
Componentele cheie în infrastructura Cisco FOG:
- Conectivitate în rețea
- Securitate cibernetică și fizică pentru a crește protecția bunurilor fizice și digitale
- Dezvoltare și hosting pentru aplicații de la marginea rețelei și până în cloud
- Analiză de date
- Management și automatizare
Tranziția către economia digitală a produs o serie de mutații la nivelul structurilor organizaționale și a modelelor de business. În ce stadiu se află Cisco în procesul intern de transformare digitală a companiei?
Dorin Pena: Transformarea digitală nu se rezumă la automatizarea fluxurilor de lucru existente sau la introducerea unor instrumente noi și tehnologii care să înlocuiască procesele tradiționale. Companiile digitale lideri de piață conectează toate aspectele afacerilor lor – de la software, la servicii, și toate procesele incluse – într-un mod sincronizat și agil. Astfel, transformarea digitală presupune crearea unui ciclu continuu de soluții inovative în portofoliul de produse și în modul de operare. Clienții noștri ne întreabă tot timpul despre transformare în business și reinventare pe o scară complet diferită decât chiar în epoca Internetului. Discuțiile sunt despre provocări și oportunități în business, iar tehnologia este elementul cheie. Pentru companiile care văd potențialul, dar și riscurile unei lumi tehnologizate, modul în care se întâlnesc strategiile lor de afaceri și tehnologia dintr-o industrie este acum punctul cheie.
La Cisco, încearcăm să avansăm cât de repede pentru ca mai întâi noi să beneficiem de transformarea digitală în interiorul companiei. În anii 90, Cisco era pionier în e-business; acum, ne asumăm o provocare similară, alături de partenerii și clienții noștri.
”De la eBusiness la Security Everywhere – Cisco un pionier al economiei digitale”, Cybersecurity Trends, Nr.4/ 2015, pag.34-35.
Despre Cybersecurity Trends
Rod al colaborării dintre Agora Group și Swiss WebAcademy, Cybersecurity Trends este singura revistă de profil din România, cu apariție trimestrială, care își propune să sporească gradul de conștientizare în privința amenințărilor crescânde provocate de infracționalitatea cibernetică și să ofere sfaturi și soluții de apărare împotriva acestora prin furnizarea de informații de la principalele companii specializate pe securitate informatică, asociații de profil și instituții de stat.
Infracțiunile cibernetice acoperă o arie pornind de la atacuri împotriva utilizatorilor individuali și a companiilor mici și mijlocii și până la atacuri îndreptate împotriva instituțiilor de stat. Sunt compromise informații și infrastructuri private, clasificate și sensibile. Instalații militare și industriale sunt puse în situații critice. Siguranța și sănătatea personală pot fi serios deteriorate.
În revista Cybersecurity Trends puteti găsi știri despre amnințările și atacurile informatice, modificări în legislația românească și europeană, cazuri ajunse în justiție și exemple de aplicare a legii, interviuri cu principalii actori din piață, studii de caz și analize, sfaturi practice.
Hello
Good share.
I think the great premium iptv servers are those from Fishbone cccam
I would like to see more posts like this
Thanks
Hi
Good share.
In my opinion the great iptv are those from fishbone cloud
I would like to see more posts like this
Thanks