CityNext, oferta de servicii publice inteligente de la Microsoft

Dezvoltarea urbană accelerată și suprapopularea orașelor sunt printre cele mai critice provocări pe care noul val de tehnologii din era digitală le are de rezolvat. Peste 50% din populația Globului trăiește azi în mediile urbane și contribuie cu peste 80% din GDP-ul mondial.

City 1
Sursa: cloud☁mania

Orice mare oraș are probleme cu infrastructura, cu fluidizarea traficului, cu parcările, cu iluminatul public, cu securitatea publică sau cu reducerea poluării. Pe de altă parte orașele sunt hub-uri pentru business, campusuri academice, centre culturale sau nuclee de știință. Pe măsura dezvoltării urbane e nevoie de o redimensionare a serviciilor, o estimare a dinamicii și un control cât mai bun al costurilor.

Una dintre cele mai interesante aplicații oferite de platformele IoT se referă la soluțiile tip Smart City, care includ proiecte de monitorizare a circulației, eficientizare a iluminatului și transportului public, precum și dispozitive de comunicare și analiză pentru transmiterea în timp real a unor informații legate de nivelul de poluare, prognoze meteo, sănătatea publică și multe altele.

CityNext 3
Sursa: Microsoft

Microsoft CityNext este un sistem de servicii publice inteligente mapat pe cerințele populației, prin care autoritățile guvernamentale, parteneri de business și componenta civică au posibilitatea de a modela viitorul orașelor în care trăiesc.  Prin CityNext comunitățile viitorului pot să beneficieze de întregul portofoliu de tehnologii, soluții și servicii dezvoltate de rețeaua globală de parteneri Microsoft.

Conform prezentării făcute de Marius DănescuPartner Sales Executive la Microsoft România pentru primul Catalog IoT din România, sistemul de Servicii publice Inteligente CityNext – aflat în curs de implementare la primăria Sadu din județul Sibiu în parteneriat cu TNT Computers –  este format din cinci categorii interconectate, toate comunicând cu un sediu central:

  1. Supravegherea Video Stradală – captează imagini pe care le stochează în sediul central şi în Microsoft Azure.

    CityNext 1 MS
    Sursa: Microsoft
  2. Analiză în timp real şi identificarea autoturismelor –prin intermediul unor sisteme de camere video instalate in diferite locații cheie. Rolul acetor camere este de a trimite un flux video către serverele din Azure, unde prin analiza informațiilor captate pot fi extrase numerele de pe placuțele de înmatriculare. Mai mult, prin intermediul serverelor și a aplicației dezvoltate se pot face analize pe informatiiilor stocate, cum ar fi rapoarte privind autoturismele care au tranzitat localitatea, momentul în care au intrat/parasit-o sau de câte ori au intrat și au ieșit într-un interval de timp. Totodată se pot face statistici pentru a identifica care sunt cele mai aglomerate perioade sau din ce țăari sau județe sunt cei mai mulți vizitatori în perioadele de maxim trafic.
  3. Lămpi de iluminat public cu LED – reduc consumul cu jumătate față de becurile clasice la aceași intensitate luminoasă, iar pe langă economia intrinsecă pe care o ofera își aduc cu atat mai mult aportul in momenul in care lucreaza in simbioza cu soluția de comunicare și analiză.
  4. Dispozitive de comunicare şi analiză – sunt proiectate de Echipa TNT Computers și constau într-o serie de senzori (de fum, zgomot, poluare, luminozitate, butoane de panică etc.) conectaţi la dispozitive de comunicare care transmit informaţiile extrase către platforma Microsoft Azure. Totodată, sunt folosite şi dispozitive care controlează intensitatea luminoasă pentru lămpile LED cu intensitate ajustabilă în funcţie de parametri şi de comenzile primite de la unitatea de comandă inteligentă. Astfel se poate reduce consumul cu până la 90%.
  5. City dashboard – (sediul central) – care preia toate informaţiile de mai sus şi le integrează cu informaţiile de la şcoli, instituţii publice, spitale (temperaturi exterioare, prognoze meteo, evenimente programate, focare de boli etc.). Cu astfel de „unelte” care preiau date în timp real din multiple puncte ale localităţii şi sunt capabile să le analizeze în timp real prin puterea pusă la dispoziţie de Microsoft Azure, primăria unei localităţi poate să eficientizeze costurile şi să ofere servicii calitative locuitorilor.

Primăria Sadu din judeţul Sibiu este în curs de implementare a sistemului în momentul de faţă. Proiectul este calculat să se amortizeze complet într-un interval de maxim 5 ani.

Related articles:

 

One thought on “CityNext, oferta de servicii publice inteligente de la Microsoft

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.