Organizațiile care se angrenează în procesul de transformare digitală trebuie să știe că aici nu este vorba despre un simplu proiect IT. Nu este un simplu proces de atribuire, achiziții și implementare ca în orice proiect de informatizare. Este o selecție naturală. Ori te transformi, ori dispari…
Transformarea digitală nu este o simplă strategie de relaxare a balanței bugetare prin migrarea cheltuielilor de infrastructură către OpEx. Nu este un simplu proiect BYOD de implementare a unui sistem pentru controlul echipamentelor mobile folosite de angajați în relațiile de business. Nu este o simplă aliniere cu cele mai noi metodologii. Nu este un proiect de migrare în Cloud, doar de dragul de a avea soluții moderne, puțin costisitoare. Nu este o campanie social-media de sensibilizare a ecosistemului de parteneri sau de clienți.
Transformarea digitală este în primul rând un amplu proces de business. Într-un fel, este un proces de selecție naturală. Ori adopți tehnologiile digitale, ori dispari… Este o schimbare radicală a unor vechi procese și modele de afaceri. Este o schimbare culturală de accelerare a unor deprinderi digitale care au devenit inerente pentru afaceri. Este vorba de o asimilare conștientă și coordonată a inovației, fără de care lucrurile nu pot să funcționeze mai departe.
În programul cadru Digital Transformation MaturityScape IDC sugerează că proiectele de transformare digitală necesită o abordare multilaterală care acoperă cinci domenii critice:
- transformarea leadership-ului;
- transformarea experienței;
- transformarea valorii informației;
- transformarea modelului de operare
- transformarea forței de muncă.
Prin acest program IDC ajută organizațiile să își dezvolte maturitatea digitală, printr-o trecere gradată de la un stadiu de “dizidenți digitali” care folosesc inovațiile numai pentru a contracara amenințările, la cel de “perturbatori digitali”, care își asumă rolul de pionieri ai industriei digitale pentru a reface modelele de business și piețele existente. Sau chiar pentru a crea altele noi.
Un recent studiu IDC arată că 35% din liniile de business (LOB) din Europa Centrală și de Est apelează la furnizorii de soluții IT ca prim pas în procesul de asimilare a inovației tehnologice, iar 28% dintre acestea le apelează chiar de la începutul procesului de cumpărare. De fapt, doar 27% dintre proiectele IT sunt finanțate din bugetele IT departamentale.
Ce va urma după actualul val de inovație, presupunând că aproape toate organizațiile se vor transforma digital? Cu siguranță o să apară un nou val disturbator…
IDC crede că în curând vom vorbi cu toții despre Convergență… Industria IT, aflată în primele tranșee ale procesului de transformarea digitală, a ajuns la anumite limite. A atins granițele unui ecosistem în care diferențele dintre furnizorii tradiționali de hardware, dezvoltatorii de software, furnizorii de servicii IT și telecomunicații au dispărut. Furnizorii de tehnologie combină diferite componente IT în pachete de servicii în care se plătește per-utilizare. Mulți jucători din industria IT s-au lansat în afacerile non-IT. Plățile mobile, tehnologiile Near Field Communication (NFC), soluțiile de plată friend-to-friend sau schimbul valutar P2P sunt câteva exemple de domenii în care companiile high-tech au început să se extindă pe o piață controlată până acum doar de jucătorii din industria financiară. Un studiu realizat de Accenture în America de Nord a arătat că 72% din populația născută după anul 2000 e mult mai deprinsă să genereze tranzacțiile financiare de la un operator de comunicații, dintr-un magazin high-tech sau de la o unitate poștală, decât de la sediul unei bănci.
Convergența care rezultă din valul de transformare digitală va afecta treptat și organizațiile din alte sectoare. Cu cât companiile devin mai digitale, granițele dintre industriile tradiționale se vor estompa. Așa cum industria IT a reușit să integreze diverse componente complexe într-un singur serviciu de Cloud, ce ar împiedica băncile digitale să ofere servicii de ipotecare, asigurări, utilități, Internet, televiziune digitală și securitate odată cu finanțarea pentru o casă – adică tot ce ai nevoie pentru o nouă locuință – într-un pachet unic de servicii pay-per-use disponibil online? Dacă ne gândim bine, tehnologia și infrastructura pentru o astfel de convergență există deja …
O versiune a acestui articol a fost publicata și în revista IT Trends din luna iunie 2016 cu titlul ”Transformarea Digitală nu este un proiect IT”.
Image Source: Pixabay.com
One thought on “Transformarea digitală este o selecție naturală, nu un simplu proiect IT”