Am ajuns la a 6-a ediție a Catalogului Cloud Computing Romania, dedicat soluțiilor de Cloud Hibrid, rezultat al bunei colaborări între Agora Group și cloud☁mania. De ce, acum, un Catalog despre Cloudul Hibrid? Deoarece acum este momentul. Toți analiștii spun că 2017 va fi Anul Cloudului Hibrid în întreaga lume. Rămâne să vedem dacă și în România…
Implementările bazate pe modele hibride de Cloud se bucură de o popularitate în continuă creștere pentru că oferă soluții de compromis, la îndemâna oricărei organizații care știe ce vrea și pe ce poate miza, și nu visează la o teleportare pe o planetă digitală. Căci, vrem nu vrem, ne-am trezit în plină eră în care limbajul universal de business a devenit digital, iar tehnologiile disruptive în frunte cu soluțiile Cloud tind să acapareze orice strategie de dezvoltare. Cei care încă ezită să facă pasul radical către migrarea într-un Cloud public, pot găsi în arhitecturile hibride de Cloud cea mai bună combinație între controlul intern și beneficiile clasice ale mediilor publice.
De la editarea primului nostru Catalog Cloud Computing în ianuarie 2014 implementările bazate pe modelul de Cloud Hibrid au devenit tot mai populare. Cu o platformă hibridă, orice companie poate alege tehnologii on-premises, infrastructuri private de Cloud gestionate sau nu, precum și servicii publice de Cloud de la unul sau mai mulți furnizori va suporta nevoia crescută de procesare în orice moment, de oriunde.
Cât de popular este Cloudul Hibrid? Din ce în ce mai popular. Chiar și cei mai reticenți în asimilarea unui model de Cloud realizează că nu mai au încotro dacă vor să rămână în business. Piața de Cloud Hibrid va crește în următorii 3-4 ani ani cu o medie de 22%, iar aproape trei sferturi dintre directorii IT și managerii chestionați de un studiu The Economist Intelligence Unit sunt deja pe cale de a adopta un model de Cloud hibrid.
Cum am gândit Catalogul de Cloud hibrid? Ca la fiecare ediție a Catalogului nostru am încercat să vă aducem informațiile cele mai actuale și mai valoroase despre oferta de soluții și servicii hibride de Cloud de pe piața din România. Tot în buna noastră tradiție am pregătit și un Ghid de Cloud Hibrid, care prin cele 25 de întrebări vă oferă răspunsuri pertinente și sistematizate despre fenomenul hibrid, de la definiții și modele de Cloud hibrid, la avantaje și dezavantaje, cifre de piață, sfaturi utile pentru adopție, precum și criterii de alegere a celor mai potrivite soluții pentru fiecare.
În plus, Catalogul se bucură de contribuția personală a unui grup de 8 experți, evangheliști, pionieri ai pieței de Cloud, manageri și specialiști cu mare experiență pe piața internă și internațională cărora le-am adresat același set de două întrebări ce rezumă chintesența fenomenului hibrid: ce avantaje oferă și cum va marca evoluția viitoare a pieței.
În fine, pentru a oferi o imagine cât mai realistă despre potențialul pieței autohtone de soluții hibride, am realizat o analiză a centrelor de date existente în acest moment în România, pe baza datelor publice cu menționarea principalelor categorii de soluții și servicii oferite bazate pe structuri onsite, virtuale, și Cloud.
Le mulțumim specialiștilor care ne-au oferit părerile lor: Bernd BECKER – Entrepreneur and Cloud Computing Expert Scout2Cloud Consulting, co-founder and former President EuroCloud Europe, Ron KEREN – IBM Country Leader Romania & Republic of Moldova, Ian MOYSE – #1Global Social Cloud Influencer & Cloud Industry Commentator , Florin ILIA – Președinte și Director General SIVECO Romania, Nicoleta MACOVEI – Executive Director Asseco SEE Europe, Gabriel MARIN – Chief Executive Officer OMNILOGIC, Mihnea MIHĂILESCU – General Manager Ymens și Răzvan STOICA – Chief Executive Officer GTS Telecom.
Le multumim, de asemenea, și companiilor partenere la acest proiect, care ne prezintă informații despre tehnologiile și oferta lor curentă de soluții ce pot fi angrenate într-o structură hibridă: BIT Software, Datanet Systems, Dell-EMC, GTS Telecom, IDC Romania, NXDATA, PAC, Palo Alto Networks și SIVECO Romania.
”It is not the strongest species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one most adaptable to change.”
Charles Darwin