Despre Cloudul hibrid cu domnul Răzvan Stoica

 

O soluție din ce în ce mai căutată

 

 

 

 

”Provocarea majoră a Cloud-ului hibrid este că firmele trebuie să își gândească și să își planifice infrastructura combinată astfel încât să scaleze ușor către Cloud-ul public.”

Răzvan Stoica, CEO GTS Telecom

Cu puțin timp în urmă am anunțat apariția celei de-a șasea ediții a Catalogului Cloud Computing Romania, dedicată soluțiilor de Cloud hibrid. O secțiune importantă a acestui catalog este analiza comprehensivă dedicată alternativelor oferite de modelele hibride de Cloud realizată pe baza părerilor unor experți internaționali, specialiști și manageri cu o mare experiență în industria Românească de IT, cărora le-am adresat același set de 2 întrebări. Aceste opinii au fost grupate în secțiunea ”Ce spun specialiștii despre Cloudul hibrid”. În acest articol redăm răspunsurile primite de la domnul Răzvan Stoica, CEO GTS Telecom

 Care sunt principalele avantaje oferite de modelele hibride de Cloud în procesul de transformare al oricărei companii?

Cloud-ul hibrid este un model de Cloud integrat, în sensul că utilizează atât Cloud-ul privat, cât și cel public, combinând avantajele celor două: scalarea și economiile la nivelul costurilor ale Cloud-ului public și securitatea Cloud-ului privat. De obicei, companiile aleg acest tip de Cloud hibrid fie pentru a-și găzdui operațiunile critice într-un Cloud privat, urmând ca cele mai puțin sensibile să fie găzduite de un Cloud public sau pentru scalabilitatea Cloud-ului privat spre cel public, cu aport de resurse suplimentare, fie pentru publicarea unor aplicații în Cloud-ul public, după elaborarea și testarea lor în Cloud-ul privat.

Numărul clienților care apelează la astfel de soluții hibride în sensul eficienței este relativ redus. Exemplele concrete ne arată că, de obicei, firmele de software sunt cele care optează pentru soluții de Cloud hibrid – realizează dezvoltarea în Cloud-ul privat și apoi transferă soft-ul finit în cel public. Un alt exemplu pe care l-am întâlnit în rândul clienților noștri este cel al firmelor care au infrastructură proprie, dar cumpără resurse suplimentare „on-demand” (la dispoziție), pe o perioada scurtă de timp, cum ar fi, de exemplu, de Black Friday. Totuși, provocarea majoră a Cloud-ului hibrid este că firmele trebuie să își gândească și să își planifice infrastructura combinată astfel încât să scaleze ușor către Cloud-ul public. Altminteri, adaptarea pe parcurs poate fi dificilă.

Cum va influența adopția soluțiilor de Cloud Hibrid dezvoltarea pieței IT în următorii 3 ani?

Modelul de Cloud hibrid este o soluție din ce în ce mai căutată, atât de către marile companii care au soluții extinse de Cloud privat deja dezvoltate și sunt în căutarea unor resurse și tehnologii suplimentare, cât și de către firmele medii și mici care nu dispun sau nu doresc să investească resurse în arhitecturi clasice de IT. Anul 2017, ca de altfel întregul interval până în 2020, este văzut în piață ca o perioadă cu dezvoltare accelerată a acestui tip de Cloud, iar studii recente arată că rata anuală de creștere a soluțiilor de Cloud hibrid va depăși rata de adopție pentru modelul public.

Opinia noastră este că rata de adopție a acestui model hibrid va crește odată cu depășirea principalei limitări pe care o observăm: infrastructurile actuale de Cloud privat și public încearcă, de cele mai multe ori, să replice vechea infrastructură IT. Ori Cloud-ul, privit drept catalizator al eficienței IT, trebuie să pună în valoare tocmai agilitatea migrării între privat și public sau între mai multe Cloud-uri private, respectiv viziunea despre mașinile virtuale să fie precum cea a micilor cărămizi sau a pieselor Lego: ușor de mutat.

Adopția și utilizarea arhitecturilor Cloud, în oricare din modelele disponibile, au o influență semnificativă asupra rolului pe care IT-ul îl joacă în organizații, acesta fiind chemat să contribuie la dezvoltarea business-ului și nu numai la menținerea acestuia funcțional din punct de vedere tehnic. Departamentul IT poate astfel crea, mai rapid și fără investiții financiare importante în echipamente fizice, platforma necesară testării și evaluării noilor tehnologii în rezolvarea problemelor de business cu care afacerile se confruntă sau în identificarea de noi oportunități.

Mulțumim domnului Răzvan Stoica pentru amabilitatea și deschiderea de a participa la proiectul nostru. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.