O interesantă prezentare a unei tematici mai putin dezbătute: fiscalitatea în Cloud. Dacă problemele tehnice şi logistice legate de migrarea în cloud pot fi rezolvate mai simplu sau mai uşor, puţini manageri se gândesc încă de la început care vor fi implicaţiile fiscale ale acestui demers. Scurta dar intensa mea experienţă în implementările de cloud în România mă determină să recomand maximă atenţie acestor aspecte.
Iată câteva dintre recomandările făcute de Arcadie Parfenie, Manager în cadrul departamentului de Asistenţă fiscală, Ernst & Young, care analizează implicaţiile fiscale ale implementărilor de cloud pe Agora.ro:
„Un aspect important referitor la serviciile cloud este modul de impozitare a veniturilor generate, care trebuie să ţină cont de mai multe aspecte: locul în care angajaţii companiei îşi desfăşoară activitatea, locul unde sunt puse la dispoziţie informaţiile precum şi locul unde sunt situate activele companiei. Serviciile cloud sunt furnizate în mai multe ţări, ceea ce presupune că atât furnizorul de servicii cloud (FSC) cât şi utilizatorul trebuie să se supună reglementărilor fiscale din ţările prin care reţeaua cloud transmite informaţii utilizatorilor. În vederea determinării acestui aspect, majoritatea ţărilor se orientează după liniile directoare ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare ce stabileşte un set de factori prin care determină dacă o societate este responsabilă să plătească impozitul într-o anumită zonă” .
Citiţi articolul integral pe Agora.ro
Sursa: Agora News, “Noile provocări fiscale din cloud” , 21 Mai 2013
Photo Source: cloudacces.com