Continuam seria de dialoguri despre Cloud realizate de cloud☁mania cu manageri si specialisti care au o mare experienta legata de dezvoltarea domeniului IT in Romania. Invitatul acestei editii a rubricii ☁Talks este domnul Bogdan Popescu, Country Delivery Leader IBM Romania.
Ce inseamna Cloudul pentru progresul in tehnologie?
Bogdan Popescu: Cloud-ul este viitorul. In cativa ani il vom imbratisa cu entuziasm intr-o proportie covarsitoare. Are prea multe avantaje. Progresul tehnologic, in special in zona comunicatiilor, virtualizarea dar si multe alte zone de inalta tehnologie au condus la viabilitatea cloud-ului, iar adoptia cloud-ului va contribui la progres tehnologic in infrastructura IT, dar si la o explozie de aplicatii care se vor pozitiona ca SaaS (software as a service).
Care sunt cele mai importante beneficii oferite de Cloud mediilor de business si guvernamentale din Romania?
Bogdan Popescu: Sunt extrem de multe beneficii si mi-e teama ca voi plictisi cititorii daca le descriu pe toate. As incepe cu Agilitatea pe care o confera utilizatorului care poate in timp record de ordinul orelor sau chiar minutelor sa-si provizioneze platforma tehnologica, capacitatea de stocare si procesare necesara. Pentru o solutie clasica de achizitie hardware si software acum timpul de implementare este cel putin de ordinul zilelor, dar adesea de ordinul lunilor. Apoi as pune Scalabilitatea, pentru ca in cateva minute poti adauga capacitate de stocare sau de procesare pentru a acoperi promotia de Craciun de la magazinul tau virtual. Acum un upgrade hardware poate dura de ordinul zilelor. Si nu poti sa-l returnezi cand se sfarseste Craciunul. Apoi Costurile care in mod evident sunt reduse in cazul cloud-ului si in plus a aparut conceptul de pay-as-you-go adica folosesti 6 servere in timpul Craciunului dar dupa Craciun te reintorci la 4 servere si platesti doar pentru 4. Tot in zona costurilor este binecunoscuta trecere de la CAPEX la OPEX, deci fara investitie initiala in tehnologie. Platesti doar ca o utilitate si este binecunoscuta paralela cu apa sau curentul electric. Si aici as mai adauga Accesibilitatea, adica fara investitie initiala in infrastructura, doar cu un card de credit si un click accept pe un agreement on line, vei putea cumpara pentru 5 zile un mediu de test, unde tu ca student, vei putea verifica functionalitatea aplicatiei tale. In absenta cloud-ului accesul la resurse este doar apanajul celor care pot investi sume importante in infrastructura IT.
Care sunt principalii inhibatori in adoptia Cloudului in Romania?
Bogdan Popescu: Cel mai mare inhibitor este rezistenta la schimbare. Este in genele noastre aceasta teama de nou. Peste aceasta teama se adauga sentimentul pierderii controlului pentru ca nu mai poti pune degetul pe butonul de reset sau pe discul unde se afla informatia pe care tu o consideri critica. Pentru sectorul guvernamental, un factor inhibitor suplimentar este faptul ca adesea bugetele sunt alocate pentru investitii si nu pentru cheltuieli operationale. Dar sunt si aspecte legate de securitate in sensul in care informatiile stocate in cloud ar putea fi accesate fara permisiune sau aspecte jurdice legate de locatia unde fizic se afla stocate datele. Multi factori inhibitori, in special cei legati de aspectele de securitate, sunt niste false probleme. Iar butonul de reset devine un click de mouse si decizia de a-l apasa ramane in continuare a ta.